Ο νεαρός πυροσβέστης, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχασε τη ζωή του ενώ επιχειρούσε μαζί με συναδέλφους του για να σβήσουν πυρκαγιά που ξέσπασε σε υπόγειο πάρκινγκ στο προάστιο Σαν Ντενί του Παρισιού. Ο υπουργός Εσωτερικών Ζεράλ Νταρμανέν δήλωσε το μεσημέρι ότι συνεχίζεται η έρευνα για να εξακριβωθούν τα αίτια που προκάλεσαν τον θάνατο του νεαρού πυροσβέστη. Απέφυγε πάντως να συνδέσει ευθέως το περιστατικό με τα βίαια επεισόδια που μαίνονται εδώ και μέρες σε όλη τη Γαλλία, μετά τον θάνατο του 17χρονου Ναέλ από αστυνομικά πυρά την περασμένη Τρίτη.

Προηγουμένως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχε αναβάλει προγραμματισμένη επίσκεψη στη Γερμανία και άρχισε σειρά επαφών σε μία προσπάθεια να επανέλθει η ηρεμία. Η Ένωση Δημάρχων της Γαλλίας καλεί τους πολίτες σε «ειρηνική κινητοποίηση, ώστε να επιστρέψουμε στη δημοκρατική τάξη», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Γαλλία: Σύσκεψη με 220 δημάρχους συγκαλεί ο Μακρόν – Τρομακτικές οι ζημιές από τους εμπρησμούς

Σαν ηλεκτροσόκ λειτούργησε για την κυβέρνηση η επίθεση στο σπίτι του δημάρχου Βενσάν Ζανμπρέν στο προάστιο Λάι λε Ροζ. Σήμανε γενική κινητοποίηση: Χθεσινή «σύσκεψη κρίσης» των υπουργών γύρω από τον Εμανουέλ Μακρόν και αποστολή της πρωθυπουργού Ελιζαμπέτ Μπορν επιτόπου.

Προειδοποιήσεις που δεν ελήφθησαν υπόψη

Σήμερα, ο Γάλλος πρόεδρος συναντά τους δυο προέδρους της Γερουσίας Ζεράρ Λαρσέ και του Κοινοβουλίου Γιαέλ Μπράουν- Πιβέ. Αύριο κάλεσε στο Ελιζέ τους 250 δημάρχους που έχουν υποστεί ζημιές με τα επεισόδια. Ο πρόεδρος «θέλει να ακούσει και να καταλάβει» εξήγησε στέλεχος της προεδρίας. Αναπάντητο μένει για την ώρα το ερώτημα πολλών: Έξι χρόνια τώρα ακόμα δεν κατάλαβε ο πρόεδρος Μακρόν; Και μάλιστα μετά την τρανταχτή προειδοποίηση για τα προάστια του πρώην επιστήθιου φίλου και πρώτου στη σειρά υπουργού Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ που παραιτούμενος το 2018 είχε προειδοποιήσει: «Προσοχή, σήμερα ζούμε δίπλα-δίπλα, αύριο όμως μπορεί να βρεθούμε αντιμέτωποι». Προφανώς βιώνουμε σήμερα το προβλέψιμο «επικίνδυνο αύριο» του Κολόμπ.

Ελπίδες πάντως δημιουργούνται από τη μαζική υποστήριξη των πολιτών προς τους δημάρχους, που συγκεντρώθηκαν σήμερα το μεσημέρι γύρω από τα δημαρχεία τους. Παράλληλα όλα δείχνουν την απαρχή ενός κατευνασμού στα πνεύματα. Ακόμα και η γιαγιά του Ναέλ κάλεσε σε ηρεμία: «Σε αυτούς που καταστρέφουν λέω να σταματήσουν παντού. Δεν γίνεται να καταστρέφουν σχολεία ή λεωφορεία… είναι οι μαμάδες που χρησιμοποιούν τα λεωφορεία.» Η ίδια θεώρησε ότι αυτοί που επιδόθηκαν σε λεηλασίες χρησιμοποίησαν τον εγγονό της «ως πρόσχημα». Η έκτη χθεσινή νύχτα ήταν βάσει των αριθμών πιο ήρεμη από τις προηγούμενες. Έγιναν 157 συλλήψεις στο σύνολο των 3.354 κατά την προηγούμενη εβδομάδα. Εξ αυτών παραπέμφθηκαν 570 άτομα και 260 με άμεση προσαγωγή.

Deutsche Welle

Ολυμπία Τσίπηρα, Παρίσι

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα