Ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ιδρύματος Ευγενίδου και Ναυτιλιακός Πρέσβης Καλής Θελήσεως του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού International Maritime Organization – IMO, Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης, με πρόταση του Φινλανδικού Ινστιτούτου Finnish Institute at Athens έλαβε από την Πρεσβεία της Φινλανδίας στην Ελλάδα το παράσημο «Decoration of the Orderof the Lion of Finland», που απονέμεται σε σημαντικές προσωπικότητες, που συνεισέφεραν καθοριστικά στην ευημερία της Φινλανδίας.

Με κοινή γραμμή Ελλάδα και Τουρκία για τον Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό (ΙΜΟ)

Ευχαριστώντας για την τιμή που του έγινε, ο κ. Λεωνίδας Δημητριάδης-Ευγενίδης αναφέρθηκε στους Ευγένιο Ευγενίδη και Νικόλαο Βερνίκο-Ευγενίδη, των οποίων η συνεισφορά στην φινλανδική οικονομία αναγνωρίστηκε με τις υψηλότερες διακρίσεις. Εξέφρασε, επίσης, την επιθυμία αυτή η ιστορική σχέση να συνεχιστεί στο μέλλον.

Οι διμερείς σχέσεις

Ο ευεργέτης Ευγένιος Ευγενίδης εκτός των άλλων, επιχειρηματικών δραστηριοτήτων έδινε έμφαση στην ανάπτυξη ανάπτυξης διμερών σχέσεων της Ελλάδας με τις Σκανδιναβικές και Βαλτικές χώρες, κάτι που αποτέλεσε εφαλτήριο για την ανάπτυξη του εμπορίου της Εγγύς Ανατολής με τη Σκανδιναβία. Αποτέλεσμα της διαχειριστικής του δραστηριότητας ήταν η ίδρυση δύο γραμμών σύνδεσης της Ελλάδας με την Πολωνία και τη Φινλανδία.

Οργάνωσε εκθέσεις Σκανδιναβικών προϊόντων στην Ελλάδα και Ελληνικών προϊόντων στην Σουηδία και στην Φινλανδία. Ένα αποτέλεσμα τέτοιων ενεργειών ήταν ότι, μέσω απ’ ευθείας ναυτιλιακών συνδέσεων, το εμπόριο μεταξύ της Ελλάδας και άλλων λιμανιών της Μεσογείου και των Σκανδιναβικών αγορών άρχισε να ανθίζει στα χρόνια του Μεσοπολέμου. Οι εξαγωγές των Ελληνικών καπνών αυξήθηκαν, ενώ οι μεταφορές ξυλείας από το λιμάνι του Πειραιά έγιναν οι μεγαλύτερες και οι πλέον αποδοτικές στα Βαλκάνια. Το 1926 διορίστηκε Γενικός Πρόξενος της Φινλανδίας στην Ελλάδα.

Ο Ευγένιος Ευγενίδης γεννήθηκε στο Διδυμότειχο του Έβρου, (επί Οθωμανικής Αυτοκρατορίας) στις 22 Δεκεμβρίου 1882 και πέθανε στις 22 Απριλίου 1954 στο Βεβέ στην Ελβετία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ναυτιλία
Στυλιανίδης: «Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ανάλογο, ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων από ό,τι ήταν πέρυσι»
Ακτοπλοΐα |

«Οι Βόρειες Σποράδες θα έχουν ίσως και καλύτερο περιβάλλον ακτοπλοϊκών συνδέσεων», λέει ο Στυλιανίδης

Η απάντηση του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Χρήστου Στυλιανίδη στη Βουλή, σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Κωνσταντίνου – Βασίλειου Μεταξά