Με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο διαψεύδουν τόσο ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης όσο και διπλωματικές πήγες τους ισχυρισμούς του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι συζήτησε κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, το ζήτημα της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών.

«Ζητήματα που ανάγονται στην κυριαρχία μας ούτε ετέθησαν στη συνάντηση των δύο αντιπροσωπειών στο Βίλνιους ούτε θα μπορούσαν να είναι αντικείμενο συζήτησης», υπογράμμισαν χαρακτηριστικά διπλωματικές πηγές.

«Το επανέλαβε άλλωστε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης σήμερα στη Βουλή, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτή».

Το επόμενο βήμα στα ελληνοτουρκικά: Διερευνητικές με υπουργούς

Γεραπετρίτης: Η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να συναινέσει σε οποιαδήποτε κατάσταση υποβαθμίζει την εθνική μας γραμμή

Ειδικότερα, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, απαντώντας στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Επικρατείας της ΚΟ του κόμματος «Πλεύση Ελευθερίας», Αλέξανδρου Καζαμία, με θέμα «Η πρόσφατη συνάντηση Μητσοτάκη-Ερντογάν στο Βίλνιους», «ουδέποτε, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε οποιαδήποτε κατάσταση, πραγματική ή νομική, η οποία θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα».

Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, κ. Καζαμίας έθεσε το θέμα εάν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, μετά το Βίλνιους ήταν «φραστικά ολισθήματα» ή συνοψίζουν την επίσημη κυβερνητική πολιτική, ενώ εξέφρασε την έκπληξή του για «τη σχεδόν αδιάφορη στάση του απέναντι στην είδηση ότι η Τουρκία ενδέχεται να λάβει από τις ΗΠΑ και εκσυγχρονισμό των F16 που ήδη διαθέτει και νέων F 16 [..] «Αυτή η μπλαζέ στάση της κυβέρνησης δεν συμβαδίζει με παλαιότερες εκκλήσεις του πρωθυπουργού προς της ΗΠΑ να μην πωληθούν νέα F16 στην Τουρκία… », σημείωσε ο κ. Καζαμίας.

Για τα F16 που ζητά η Τουρκία

Ο κ. Γεραπετρίτης τόνισε ότι είναι πολύ πρώιμη η συζήτηση (για τα F16 που ζητά η Τουρκία), ακόμα και στο πλαίσιο της αμερικανικής διοίκησης, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσει από το Κογκρέσο. «Η δική μας θέση είναι σαφής: Δεν μπορούμε προφανώς ως τρίτη χώρα να εμποδίσουμε την αναβάθμιση, δεν μπορούμε να εμποδίσουμε την προμήθεια, εκείνο όμως το οποίο μπορούμε να απαιτήσουμε είναι να υπάρχει μία χρήση, οποία δεν θα είναι επιβλαβής για τα εθνικά συμφέροντα συμμαχικής χώρας», επεσήμανε.

Όπως υποστήριξε, υπάρχουν τρόποι να το πετύχουμε αυτό. «Θα μου επιτρέψετε να πω ότι και χάρη στην ισχυρή ελληνική διπλωματία έχουμε τη μεγάλη χαρά και τιμή να έχουμε σημαντικά ερείσματα και εντός του αμερικανικού Κογκρέσου. Έχουμε, λοιπόν, την προσδοκία ότι θα υπάρξει μία σαφής αποτύπωση, ότι οποιοδήποτε οπλικό σύστημα χορηγείται από τις ΗΠΑ σε συμμαχική χώρα ρητά, και υπό τη σαφέστατη αιρεσιμότητα η οποία θα τεθεί, δεν θα χρησιμοποιηθεί σε βάρος εθνικών μας συμφερόντων», υπογράμμισε.

«Δεν υπάρχει ζήτημα κανενός περιορισμού σε ό,τι αφορά την κυριαρχία»

Επανερχόμενος στις δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Γεραπετρίτης επανέλαβε ότι δεν υπάρχει ζήτημα κανενός περιορισμού σε ό,τι αφορά την κυριαρχία. [..] Η συζήτηση που διημείφθη στο πλαίσιο συνέντευξης στον τηλεοπτικό σταθμό ήταν μία συνολική συζήτηση που αφορούσε τη διαπραγμάτευση η οποία θα υπάρχει με την Τουρκία, τις συζητήσεις που θα γίνουν με την Τουρκία στο πλαίσιο αποκατάστασης της μερικής έστω αρχής αποκατάστασης μεταξύ των δύο χωρών.

«Άρα είναι σαφές όπως και ο πρωθυπουργός είπε, ότι η όποια απομείωση ή η όποια υποχώρηση, η σχετικότητα δηλαδή των επιχειρημάτων, έχει να κάνει μόνο με τις αρχικές θέσεις συζήτησης», ανέφερε. Δηλαδή, εξήγησε, όταν ξεκινάμε μία συζήτηση, έχουμε κάποιες αρχικές θέσεις, χωρίς καμία έκπτωση της κυριαρχίας από αυτές τις αρχικές θέσεις. Είναι αυτονόητο ότι όταν προχωρήσει η συζήτηση αυτή θα υπάρξουν ενδεχομένως κάποιες παραχωρήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να υπάρξει μία αμοιβαία αποδεκτή λύση, με όριο πάντοτε τη βασική γραμμή, που είναι η γραμμή της υποστήριξης των εθνικών συμφερόντων.

«Ουδέποτε, ούτε η κυβέρνηση ούτε η Βουλή θα μπορούσε να συναινέσει σε οποιαδήποτε κατάσταση, πραγματική ή νομική, η οποία θα μπορούσε να υποβαθμίσει την εθνική μας γραμμή και τα εθνικά μας συμφέροντα», τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών.

Στην παρατήρηση του κ. Καζαμία ότι από το Βίλνιους έως σήμερα μεσολάβησαν παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στις 14/7 και για τη μετάβαση του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέτ Ταγίπ Ερντογάν, στο παράνομο αεροδρόμιο του Τύμπου στα Κατεχόμενα, ο κ. Γεραπετρίτης σημείωσε ότι το τελευταίο τετράμηνο έχει υπάρξει, πλην αυτής της περίπτωσης, μηδενική παραβατικότητα στον ελληνικό εναέριο χώρο. Υπήρξαν, ωστόσο, ορισμένα γεγονότα, όπως σημείωσε, «τα οποία επιβάρυναν», όπως είναι η πτήση του κ. Ερντογάν στο παράνομο αεροδρόμιο. «Για το ζήτημα αυτό υπήρξε σαφής δική μου αναφορά χθες στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων», επεσήμανε.

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις

Επίσης, ο υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε πως «το γεγονός ότι θέλουμε να προχωρήσουν ευρωτουρκικές σχέσεις δεν σημαίνει ότι αυτό πρέπει να γίνει χωρίς απόλυτο σεβασμό όλων των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί από το Δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Υπάρχουν συγκεκριμένα κριτήρια και αιρεσιμότητες σε ό,τι αφορά την πρόσβαση της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτήν τη στιγμή επιμένουμε ότι είμαστε θετικοί, όμως χωρίς καμία απολύτως έκπτωση σε ό,τι αφορά τα ζητήματα αυτά. Ειδικά, δε, να επισημάνω ότι θα πρέπει να γίνει πλήρως σεβαστή η θέση της Κύπρου, η οποία σε ορισμένα κεφάλαια, όπως καταλαβαίνουμε όλοι, έχει μία ιδιαίτερη θέση, όπως είναι για παράδειγμα το ζήτημα της τελωνειακής ένωσης ή της απελευθέρωσης της βίζας».

Η ερώτηση του δημοσιογράφου και η απάντηση του Ερντογάν

«Είπατε ότι ξεκινά μια νέα εποχή. Τι προσδοκίες έχουμε από την Αθήνα για το μέλλον; Στα νησιά που ούτως ή άλλως θα πρέπει να είναι αποστρατικοποιημένα, αυτό κερδίζει δυναμική ένας τρόπος να πάτε παραπέρα εδώ;», ρώτησε χαρακτηριστικά ένας Τούρκος δημοσιογράφος σύμφωνα με δημοσίευμα της Yeni Safak με τον Τούρκο πρόεδρο να απαντάει πως:

«Συζητήσαμε ξεκάθαρα με τον πρωθυπουργό Μητσοτάκη. Εννοώ το θέμα της αποστρατικοποίησης αυτών των νησιών. Άλλωστε  ο υπουργός Εξωτερικών μου είχε επαφές με τον συνομιλητή του για το θέμα και μιλάει και θα μιλήσει για αυτά.

Φυσικά, αυτό το θέμα δεν προέρχεται μόνο από την Ελλάδα, όπως ξέρετε, οι φίλοι τους στον Λευκό Οίκο και το λόμπι τους, προκαλούν συνεχώς. Ως αποτέλεσμα αυτής της πρόκλησης, κατά καιρούς εμφανίστηκαν ανεπιθύμητες καταστάσεις. Ο υπουργός Εξωτερικών  συναντά τον συνομιλητή του και οι σχέσεις του συμβούλου μου Τσαγατάϊ Κιλίτς, με τον ειδικό εκπρόσωπο του Μητσοτάκη θα κάνουν αυτή τη διαδικασία πολύ διαφορετική. Πιστεύω ότι θα το ξεπεράσουμε γρήγορα».

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Νετανιάχου: Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο; – Πιέσεις να μην εκδοθεί
Επικαιρότητα |

Αντιμέτωπος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο ο Νετανιάχου; – Πιέσεις να μην εκδοθεί

Σύμφωνα με ισραηλινά ΜΜΕ ο Νετανιάχου και άλλοι ανώτεροι αξιωματούχοι φοβούνται ότι θα εκδοθεί ένταλμα σύλληψης εναντίον τους την ερχόμενη εβδομάδα