Οι περισσότερες ευρωπαϊκές τράπεζες ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις σε ό,τι αφορά τα κέρδη του β’ τριμήνου, με τα ισχυρά χαρτοφυλάκια δανείων να παρέχουν σημαντική ώθηση στα τελικά αποτελέσματα.

Οι προβλέψεις της Société Générale για την περίοδο ήταν 281 εκατ. ευρώ πιο χαμηλά, ανέφερε η εταιρεία την Πέμπτη, με την ίδια να καταγράφει καθαρά κέρδη κατά 122 εκατ. ευρώ πάνω από την πρόβλεψη. Την ίδια ώρα, η ING Groep NV διέθεσε 286 εκατ. ευρώ λιγότερα για επιβαρυντικά δάνεια από ό,τι είχε προβλεφθεί, συμβάλλοντας περίπου τα δύο τρίτα σε ένα τεράστιο κέρδος.

Παρόμοιες τάσεις ήταν ορατές στις περισσότερες  τράπεζες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σχεδόν όλες να ανέφερουν υψηλότερα κέρδη.

Επιτυχή τα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες – Ανθεκτικές σε έντονη επιβράδυνση της οικονομίας

Ωστόσο, πολλοί παρατηρητές αναμένουν ότι οι χρεοκοπίες – και ως εκ τούτου οι προβλέψεις για ζημίες της τράπεζας – θα αυξηθούν τελικά καθώς ο γρήγορος ρυθμός των αυξήσεων των επιτοκίων που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τροφοδοτεί την πραγματική οικονομία. Αλλά αυτή η πρόβλεψη δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί και οι τράπεζες δηλώνουν σε όλους τους τόνους ότι τα χαρτοφυλάκια δανείων τους είναι υγιή.

Ορισμένα ιδρύματα – κυρίως η Deutsche Bank AG – ανέφεραμ ότι ο αυξανόμενος αριθμός αθετήσεων μεμονωμένων δανείων επηρέασε αρνητικά το τρίμηνό τους. Ο γερμανικός κολοσσός είπε επίσης ότι είχε δει «μείωση» της ποιότητας των δανείων σε ορισμένους τομείς όπως τα εμπορικά ακίνητα και η αυτοκινητοβιομηχανία.

Ενώ οι οικονομικές και γεωπολιτικές προκλήσεις επέμειναν, ήταν σαφώς «λιγότερο έντονες από ό,τι τα προηγούμενα τρίμηνα», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της ING, Steven van Rijswijk. «Παρά το χαμηλό κόστος κινδύνου και τις μη αναγνωρίσιμες τάσεις στην παροχή, παραμένουμε σε επαγρύπνηση, καθώς το κόστος ζωής και επιχειρηματικής δραστηριότητας αυξάνεται για τους πελάτες μας», είπε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή