Τρεις μόνο περιφέρειες απομένουν έτσι ώστε η Χαριλάου Τρικούπη να συμπληρώσει την διαδικασία των χρισμάτων: μετά τους Δαμιανό Καγγελίδη (Ανατολική Μακεδονία-Θράκη), Χρήστο Παπαστεργίου (Κεντρική Μακεδονία), Γεωργία Ζεμπιλιάδου (Δυτική Μακεδονία), Στέφανο Ζούμπα (Ηπειρο), Δημήτρη Κουρέτα (Θεσσαλία), Γιάννη Σγουρό (Αττική), Βάσω Χοχλακά (Βόρειο Αιγαίο), Νικηφόρο Παπανικόλα (Νότιο Αιγαίο) και Σταύρο Αρναουτάκη (Κρήτη), η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσε και την υποψηφιότητα του Σπύρου Σκιαδαρέση για την (συμβολικής σημασίας για την Κεντροαριστερά) Δυτική Ελλάδα.

Οι πυρκαγιές «φουντώνουν» τις μάχες για την Αυτοδιοίκηση

Τα κενά που απομένουν να συμπληρωθούν το αμέσως προσεχές διάστημα στην Πελοπόννησο, τα Ιόνια Νησιά και την Στερεά Ελλάδα θα γίνουν το τελευταίο κομμάτι του παζλ σε μια «πράσινη» αλυσίδα που εκτός από το μήνυμα που στέλνει για την σχέση του ΠΑΣΟΚ με την αυτοδιοίκηση, θεωρείται πως εκφράζει και την πρόθεση της Χαριλάου Τρικούπη να γίνει σαφής η στρατηγική της ανανέωσης και της πολιτικής αυτονομίας.

Σε όσες περιπτώσεις το ΠΑΣΟΚ «μοιράζεται» το χρίσμα που έχει δώσει με τον ΣΥΡΙΖΑ (Δυτική Μακεδονία, Θεσσαλία) ή τη ΝΔ (Κρήτη), δεν είναι εκείνο που ακολουθεί τις επιλογές ενός μεγαλύτερου κόμματος αλλά το αντίστροφο -οι υποψήφιοι, όσο ευρύτερες δυνάμεις κι αν συγκεντρώνουν, θεωρούνταν ήδη πασοκικά πρόσωπα όταν έλαβαν την επίσημη στήριξη των αντιπάλων τους.

Και σε κάθε περίπτωση, παρά το ότι δεν έχουν όλες οι περιφέρειες την ίδια δυναμική για το κόμμα, το ΠΑΣΟΚ ποντάρει σε πιο άγνωστα πρόσωπα, τα οποία ωστόσο τις περισσότερες φορές έχουν γνώση τόσο της περιοχής τους όσο και της αυτοδιοικητικής λειτουργίας -με στόχο να αναδειχθεί, μέσα από την διαδικασία των εκλογών του Οκτωβρίου, και μια νέα γενιά στελεχών. Δεν λείπουν βέβαια οι αντιδράσεις, κυρίως στις περιπτώσεις που οι επιλογές θεωρούνται ριψοκίνδυνες, είτε γιατί έχουν δοκιμαστεί ξανά είτε γιατί πάσχουν σε επίπεδο αναγνωρισιμότητας.

Απώτερος στόχος της Χαριλάου Τρικούπη, σε κάθε περίπτωση, δεν είναι απλώς να καταμετρηθεί μια ανοδική πορεία για το ΠΑΣΟΚ, αλλά το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών να γίνει ο προάγγελος μιας επικείμενης αλλαγής των συσχετισμών ανάμεσα στα κόμματα του προοδευτικού χώρου, που θα επιτρέψει στο κόμμα να θεωρείται η βασική εναλλακτική απέναντι στη ΝΔ. Ο χρόνος είναι με το μέρος τους, ειδικά όσο καιρό ο ΣΥΡΙΖΑ αναζητά τη νέα του ηγεσία.

Το «στοίχημα» του Χάρη Δούκα

Σε επίπεδο δήμων, το ΠΑΣΟΚ δεν έχει δώσει παρά δύο επίσημα χρίσματα, στον δήμο Πειραιά με τον Γιάννη Μώραλη και στον δήμο Αθηναίων με τον Χάρη Δούκα. Η δεύτερη περίπτωση, ακριβώς επειδή η επιλογή για την πρωτεύουσα στέλνει μηνύματα και στην κεντρική πολιτική σκηνή, αποτελεί ίσως το βασικό αυτοδιοικητικό στοίχημα του ΠΑΣΟΚ: ο Δούκας, ο οποίος συγκεντρώνει καλές γνώμες και σχετική στήριξη από όλες τις πλευρές του κόμματος (ο ίδιος επιδόθηκε το προηγούμενο διάστημα πριν την ανακοίνωσή του σε μπαράζ επαφών με παράγοντες της περιοχής) αποτυπώνει το προφίλ υποψηφίου που θέλει ο Νίκος Ανδρουλάκης, με δόσεις σοσιαλδημοκρατικής προσέγγισης και τεχνοκρατισμού. Η λύση Δούκα προτιμήθηκε παρά τις προσεγγίσεις για κάθοδο κοινού υποψηφίου με τον ΣΥΡΙΖΑ απέναντι στον Κώστα Μπακογιάννη -γεγονός που ενισχύει το «πράσινο» αφήγημα της πασοκικής αυτονομίας.

Αν ο Δούκας πετύχει, τότε θεωρείται πως το πρώτο βήμα για την επικείμενη αποκατάσταση του «παλιού δικομματισμού» έχει γίνει -με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του Ιουνίου του 2024. Και μαζί με αυτό θεωρείται πως θα έχει δοθεί το «πράσινο φως» στην στρατηγική της τεκμηριωμένης αντιπολίτευσης, χωρίς αχρείαστες διαμαρτυρίες και εναλλακτικές προτάσεις, που ήδη έχει παρουσιάσει η νέα κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ εντός Βουλής.

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα
Κομισιόν: Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία
Επικαιρότητα |

Αντιπαραθέσεις στον δρόμο προς την ηγεσία της Κομισιόν

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν (ΕΛΚ) κλήθηκε να υπεραμυνθεί των πολιτικών της θητείας που φεύγει έχοντας εξ αριστερών της στη σκηνή τον εκπρόσωπο του ακροδεξιού ID Άντερς Βίστισεν