Τα υψηλότερα επιτόκια και ο νέος φόρος στις πωλήσεις πολυτελών κατοικιών στο Λος Άντζελες επιβαρύνουν ακόμη και τους διάσημους κτηματομεσίτες που επιδεικνύουν τις καταχωρήσεις εκατομμυρίων δολαρίων στην τηλεόραση.

Ο Mauricio Umansky, διευθύνων σύμβουλος του πρακτορείου και πρωταγωνιστής της σειράς του Netflix Buying Beverly Hills, επισημαίνει στο Bloomberg ότι ο όγκος των συναλλαγών της εταιρείας του, αν και καλύτερος από τον μέσο όρο, παρουσιάζει πτώση της τάξης του 25%. Η αγορά κατοικίας, εξηγεί, «βρίσκεται σε ύφεση».

Οι μεγαλύτερες και ακριβότερες κατοικίες

Ο Jason Oppenheim, πρόεδρος της Oppenheim Group και πρωταγωνιστής δύο άλλων προγραμμάτων του Netflix, Selling Sunset και Selling the OC, αναμένει επίσης να πουλήσει λιγότερα σπίτια φέτος. «Αυτή είναι η στιγμή που οι πράκτορες χαρακτηρίζουν δύσκολες εποχές» είπε.

Στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, που είναι πολυετές hot spot για ακίνητα, τα υψηλότερα επιτόκια κάνουν τα σπίτια λιγότερο προσιτά.Επιπλέο η πόλη επιβάλλει εισφορά 4% σε ακίνητα που η τιμή πώλησης ξεπερνά τα 5 εκατ. δολάρια και 5,5% σε αυτά που ξεπερνά τα 10 εκατ. δολάρια, με τα χρήματα να πηγαίνουν για τη χρηματοδότηση οικονομικά προσιτών κατοικιών. Εν τω μεταξύ, οι απεργίες των συγγραφέων και των ηθοποιών του Χόλυγουντ έχουν σταματήσει την τηλεοπτική και κινηματογραφική παραγωγή, ασκώντας περαιτέρω πίεση στην αγορά.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους, οι πωλήσεις κατοικιών με τιμή άνω των 10 εκατ. δολαρίων στην ευρύτερη περιοχή του Λος Άντζελες μειώθηκαν κατά 44%, σύμφωνα με τη μεσιτική εταιρεία Compass. Ο συνολικός όγκος μειώθηκε κατά 40% στα 3,2 δισ. δολάρια. Η αγορά του Λος Άντζελες εξακολουθεί να είναι η πρώτη στις ΗΠΑ σε πωλήσεις κατοικιών άνω των 10 εκατ. δολαρίων, με 160 ακίνητα να διαπραγματεύονται το πρώτο εξάμηνο του 2023.

Οι πωλήσεις κατοικιών στους απλώς πλούσιους έχουν επίσης σημειώσει πτώση. Στο Μπρέντγουντ, όπου η μέση τιμή κατοικίας τον Ιούνιο ήταν 3,1 εκατομμύρια δολάρια, οι πωλήσεις ακινήτων μειώθηκαν κατά 63%, σύμφωνα με τον μεσίτη Douglas Elliman. Στο Μπέβερλι Χιλς, το οποίο ως ξεχωριστή πόλη δεν υπόκειται στον φόρο επί των αρχοντικών του Λος Άντζελες, ο αριθμός των ακινήτων που πωλήθηκαν κατρακύλησε κατά 43%.

Σε αντίθεση με τους σεναριογράφους και τους ηθοποιούς του Χόλιγουντ, οι οποίοι απεργούν για καλύτερες αμοιβές και παροχές, οι σταρ των ριάλιτι όπως οι Umansky  και Oppenheim μπορούν να συνεχίσουν να εργάζονται στις τηλεοπτικές τους εκπομπές. «Αναδεικνύουμε τους αγώνες και το πολύ πραγματικό μέρος του πώς είναι να περνάς από μια συναλλαγή”, σημειώνεο η Alexia Umansky, η οποία εμφανίζεται στην εκπομπή του πατέρα της Maurcio. “Δεν είναι πάντα εύκολο”.

Σε μια δύσκολη αγορά – όπου η έλλειψη προσφοράς σημαίνει ότι είναι δύσκολο να βρεθούν καταχωρίσεις – οι τηλεοπτικοί πράκτορες λένε ότι η φήμη τους βοηθά να τους φέρει δουλειά. Ο αριθμός των καταχωρίσεων προς πώληση μειώθηκε κατά 29% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, σύμφωνα με την Ένωση Μεσιτών της Καλιφόρνιας.

«Είμαστε σε θέση να προωθήσουμε το ακίνητο κάποιου πολύ ευρύτερα και παγκοσμίως λόγω της εκπομπής», δήλωσε ο Oppenheim.

Ωστόσο, δεν πιστεύουν όλοι οι μεσίτες υψηλών προδιαγραφών ότι η τηλεοπτική προβολή αξίζει τον κόπο. Το ανδρόγυνο Branden και Rayni Williams, που έχουν αγοράσει και πουλήσει σπίτια για τον Bruce Willis και την Jennifer Lopez, δήλωσε ότι οι πελάτες με τους οποίους συνεργάζονται συχνά δίνουν προτεραιότητα στην ιδιωτικότητα όταν πωλούν σπίτια, κάτι που δεν ευνοεί την τηλεόραση ριάλιτι.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή