Το Μαρόκο δεν έχει υποβάλει επίσημο αίτημα ένταξης στην ομάδα BRICS και δεν θα συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής της στη Νότια Αφρική. Αυτό ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων MAP το Σάββατο.

BRICS: Με το βλέμμα στην επέκταση του μπλοκ

Επικαλούμενο ανώνυμη διπλωματική πηγή, το MAP διέψευσε δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Νότιας Αφρικής Anil Sooklal, ο οποίος δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι το Μαρόκο ήταν μεταξύ των εθνών που επιδιώκουν να ενταχθούν στο μπλοκ.

«Η Νότια Αφρική επέτρεψε στον εαυτό της να μιλήσει για τους δεσμούς του Μαρόκου με τη BRICS χωρίς προηγούμενη διαβούλευση», ανέφερε.

Η BRICS

Η ομάδα των μεγάλων αναδυόμενων οικονομιών αποτελείται σήμερα από τη Βραζιλία, τη Ρωσία, την Ινδία, την Κίνα και τη Νότια Αφρική, αλλά η πιθανή επέκτασή της θα συζητηθεί στη σύνοδο κορυφής και η Νότια Αφρική δήλωσε ότι περισσότερες από 40 χώρες έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για την ένταξή τους.

Η διπλωματική υποστήριξη της Νότιας Αφρικής προς το υποστηριζόμενο από την Αλγερία μέτωπο Polisario, το οποίο επιδιώκει τη δημιουργία ανεξάρτητου κράτους στη Δυτική Σαχάρα, μια περιοχή που το Μαρόκο θεωρεί δική του, έχει επιβαρύνει τις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών.

Το Μαρόκο δεν θα συμμετάσχει στη συνάντηση των BRICS στη Νότια Αφρική, μετέδωσε το MAP, προσθέτοντας: «Η Νότια Αφρική έχει στην πραγματικότητα δείξει πάντα μια πρωταρχική εχθρότητα προς το Μαρόκο και έχει συστηματικά λάβει αρνητικές και δογματικές θέσεις για το ζήτημα της μαροκινής Σαχάρας».

Το Μαρόκο είναι προσκολλημένο σε μια μη διχαστική πολυμέρεια και έχει καλές σχέσεις με τα υπόλοιπα κράτη μέλη των BRICS, ανέφερε.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή