Τους όρους και τις προϋποθέσεις για την πιλοτική δημοπρασία αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, με στόχο τη στήριξη της ευρωπαϊκής παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημοσίευσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή,

Όπως ανακοίνωσε η Κομισιόν, η δημοπρασία, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Καινοτομίας υπό την ομπρέλα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Υδρογόνου, πρόκειται να ανοίξει στις 23 Νοεμβρίου.

Μετά τις διαβουλεύσεις με τα ενδιαφερόμενα μέρη που συνεχίζονται από τον Μάρτιο, η δημοσίευση των όρων και προϋποθέσεων παρέχει στους πιθανούς πλειοδότες εκ των προτέρων πληροφορίες σχετικά με τον τελικό οικονομικό σχεδιασμό της δημοπρασίας και τους βοηθά να ξεκινήσουν την προετοιμασία των προσφορών τους.

ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ

Σύμφωνα με το σχέδιο, η δημοπρασία θα διαθέσει έως και 800 εκατομμύρια ευρώ σε παραγωγούς υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στον Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο (ΕΟΧ). Η στήριξη θα λάβει τη μορφή σταθερής πριμοδότησης, εκφρασμένης σε ευρώ ανά χιλιόγραμμο, για το ανανεώσιμο υδρογόνο που παράγεται σε δέκα χρόνια λειτουργίας.

Εάν το επίπεδο συμμετοχής στην πιλοτική δημοπρασία είναι υψηλό, θα ακολουθήσουν ετήσιοι γύροι δημοπρασιών.

Επέκταση του χαρτοφυλακίου

Η επιτροπή τόνισε ότι ο νέος μηχανισμός δημοπρασιών θα επεκτείνει το χαρτοφυλάκιο των μηχανισμών στήριξης που παρέχει επί του παρόντος το Ταμείο Καινοτομίας μέσω επιχορηγήσεων, βοήθειας για την ανάπτυξη έργων και άλλων μικτών χρηματοδοτικών μέσων.

«Εάν το επίπεδο συμμετοχής στην πιλοτική δημοπρασία είναι υψηλό, θα ακολουθήσουν ετήσιοι γύροι δημοπρασιών και θα μπορούσε να επεκταθεί σε καθαρά προϊόντα πέρα ​​από το ανανεώσιμο υδρογόνο. Αυτός ο μηχανισμός ανάθεσης αναμένεται να επιτρέψει την ταχύτερη ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών που απαιτούνται για την πράσινη μετάβαση, ειδικά σε τομείς που δύσκολα υποχωρούν», ανέφερε το εκτελεστικό όργανο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η δημοπρασία έχει σχεδιαστεί για να επιτύχει τέσσερις στόχους:

  1. Μείωση του χάσματος κόστους μεταξύ του υδρογόνου μέσω ανανεώσιμων πηγών και του ορυκτού υδρογόνου στην ΕΕ όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά και αποδοτικά με την κατανομή της δημόσιας στήριξης. Οι δημοπρασίες έχουν αποδειχθεί επιτυχείς στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, μειώνοντας την απαιτούμενη χρηματοδότηση για την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές μέσω του ανταγωνισμού στην τιμή, ενώ παράλληλα κινητοποιούνται οι ιδιωτικές επενδύσεις.
  2. Επιτρέποντας την ανακάλυψη τιμών και τη δημιουργία αγοράς ανανεώσιμων πηγών υδρογόνου . Ανταγωνιστικές δημοπρασίες με απλή και διαφανή ρύθμιση αποκαλύπτουν το κόστος παραγωγής και δημιουργούν πολύτιμες και συγκρίσιμες τιμές που μπορούν να χρησιμεύσουν για την έναρξη μιας ευρωπαϊκής αγοράς υδρογόνου.
  3. Τα ευρωπαϊκά έργα υδρογόνου που απομακρύνουν τον κίνδυνο , συνδέουν την εγχώρια προσφορά και ζήτηση υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές, μειώνοντας το κόστος κεφαλαίου και αξιοποιώντας το ιδιωτικό κεφάλαιο. Δεδομένου του μεγέθους της απαιτούμενης επένδυσης, η στήριξη από το Ταμείο Καινοτομίας θα πρέπει να θεωρείται ως η βασική χρηματοδότηση για αυξημένες ιδιωτικές και εταιρικές επενδύσεις.
  4. Μείωση του διοικητικού φόρτου και του κόστους χάρη σε σύντομες, λιτές και διαφανείς διαδικασίες.
Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Green