Η Μαργκρέτε Βεστάγκερ έχει δεσμευτεί να αναλάβει περισσότερο ρίσκο στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων εάν γίνει πρόεδρος, υποστηρίζοντας ότι η συντηρητική προσέγγιση θα είναι ανεπαρκής για την πράσινη μετάβαση και την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας.

Η πρώην Επίτροπος Ανταγωνισμού της ΕΕ είπε ότι η ΕΤΕπ, ο μεγαλύτερος πολυμερής δανειστής στον κόσμο, διαδραματίζει έναν «ολοένα και πιο στρατηγικό» ρόλο για την Ενωση στην πρώτη της συνέντευξη μετά την αποχώρησή της από την Κομισιόν προκειμένου να διεκδικήσει την κορυφαία αυτή θέση.

Η Βεστάγκερ τόνισε ότι η επιτάχυνση της χρηματοδότησης για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, ακόμη και όταν ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη, θα ήταν μία από τις προτεραιότητές της. «Αναζητώ μια εντολή για να είναι ταχύτερη και με αυτόν τον τρόπο μπορεί να είναι ακόμη πιο σχετική», είπε στους Financial Times.

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η Βεστάγκερ στην κούρσα για την ηγεσία ΕΤΕπ

«Είναι ζωτικής σημασίας να συνεργαστούμε με επιχειρήσεις για να ξεκινήσουμε την ανοικοδόμηση όσο ο πόλεμος είναι ακόμη σε εξέλιξη. Δεν μπορούμε να περιμένουμε», είπε, προσθέτοντας ότι θα επικεντρωθεί στην ικανότητα της τράπεζας να συγκεντρώσει περισσότερα κεφάλαια ενώ «αναλαμβάνει περισσότερο ρίσκο».

Η παρέμβαση της Βεστάγκερ έρχεται καθώς οι πρωτεύουσες της ΕΕ συζητούν εντατικά τον τρόπο χρηματοδότησης της ανοικοδόμησης της Ουκρανίας και την κλίμακα του κεφαλαίου που απαιτείται, εν μέσω πολέμου.

Η υποψηφιότητα της Βεστάγκερ αντιμετωπίζει την πρόκληση της Νάντια Καλβίνιο, την Ισπανίδα υπουργό Οικονομίας, την οποία πολλοί διπλωμάτες της ΕΕ βλέπουν ως φαβορί για την θέση.

Η Καλβίνιο, πρώην γενική διευθυνττρία του τμήματος προϋπολογισμού της Επιτροπής, θα έχει το πλεονέκτημα να φιλοξενήσει μια συγκέντρωση των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ στο Σαντιάγο ντε Κομποστέλα αργότερα αυτόν τον μήνα, καθώς η Ισπανία ασκεί επί του παρόντος την εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, η φιλελεύθερη Βεστάγκερ, που υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομίας της Δανίας, επιδιώκει να κερδίσει την υποστήριξη από τα κράτη μέλη για την υποψηφιότητά της.

Η ΕΤΕπ, η οποία έχει ισολογισμό περίπου 544 δισ. ευρώ, έχει δανειοδοτική ισχύ που τα κράτη μέλη της ΕΕ επικροτούν, αλλά έχει τη φήμη ότι είναι προσεκτική στο δανεισμό. Κανένα από τα δάνεια της τράπεζας δεν διαγράφηκε στα πρώτα 50 χρόνια της ύπαρξής της.

Καθώς η Ευρώπη αναμένεται να επωμιστεί ένα μεγάλο μέρος του συνολικού εκτιμώμενου λογαριασμού ανοικοδόμησης άνω των 411 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με πρόβλεψη της Παγκόσμιας Τράπεζας, πολλοί προσβλέπουν στην ΕΤΕπ και άλλους δανειστές να αναλάβουν μεγάλες δεσμεύσεις και να αναλάβουν περισσότερους κινδύνους, τόσο για να υποστηρίξουν όσο και να ενθαρρύνουν την ανάπτυξη ιδιωτικών επενδύσεων στη χώρα.

Από την ρωσική εισβολή πέρυσι, η ΕΤΕπ έχει διαθέσει περισσότερα από 3,2 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση για την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου πακέτου 840 εκατ. ευρώ που συμφωνήθηκε τον Ιούνιο ειδικά για την ανοικοδόμηση ζωτικής σημασίας υποδομών όπως κοινωνική στέγαση, νοσοκομεία, σχολεία, νερό. δίκτυα προμηθειών και μεταφορών.

Σχετικά με τη φιλοδοξία της ΕΕ να προχωρήσει στις πράσινες τεχνολογίες, η Βεστάγκερ είπε ότι τα κράτη μέλη έχουν διαφορετικές απαιτήσεις για την κατασκευή της υποδομής τους και ότι η τράπεζα πρέπει να έχει «ίση μεταχείριση ως κατευθυντήρια αρχή» κατά την κατανομή κεφαλαίων.

«Η τράπεζα πρέπει να έχει παρουσία για να επιταχύνει αυτό που κάνουμε. Διαφορετικά υπάρχει ο κίνδυνος να δημιουργηθούν σημεία ενεργοποίησης που θα κάνουν τις κλιματικές επιπτώσεις πολύ πιο σοβαρές όπως έδειξε το καλοκαίρι», τόνισε στους FT.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή