Δεν αποτελεί μυστικό ότι η χώρα αυτή ό,τι έχει καταφέρει, το πέτυχε έπειτα από μια καταστροφή. Ολων των μεγάλων αλλαγών, προηγήθηκε μια ζημιά. Μικρή, μεσαία ή μεγάλη. Το αγροτικό ζήτημα στις αρχές του προηγούμενου αιώνα αποτελούσε μεγάλο πρόβλημα. Χρειάστηκε για να γίνει κατανοητό και να οδηγήσει στο μεταπολεμικό αγροτικό θαύμα που μας πήγε μέχρι τις ευρωπαϊκές αγροτικές επιδοτήσεις, να προηγηθεί η σύγκρουση στο Κιλελέρ το 1910.
Πάλι με επίκεντρο τη Θεσσαλία. Αυτό ήταν το έναυσμα για τις αλλαγές που ακολούθησαν. Την ίδρυση του υπουργείου Γεωργίας το 1917, την ίδρυση της Αγροτικής Τράπεζας το 1929, τα μεγάλα εγγειοβελτιωτικά έργα και την εισαγωγή στην ελληνική γεωργία νέων δυναμικών καλλιεργειών με εξαγωγικό προσανατολισμό. Με την πολύτιμη συμβολή των προσφύγων η αγροτική παραγωγή μεγεθύνθηκε. Οι καλλιεργήσιμες εκτάσεις διπλασιάστηκαν, η αξία της αγροτικής παραγωγής αυξήθηκε εντυπωσιακά. Τότε μπήκαν στη ζωή μας η βαμβακοκαλλιέργεια και η καπνοκαλλιέργεια. Πριν απ’ αυτές, η Ελλάδα εξήγε μόνο σταφίδες. Παράλληλα, οργανώθηκε και η βιομηχανική αξιοποίηση των συγκεκριμένων προϊόντων.
Ολα αυτά χρειάζονταν σχέδιο. Κάποιοι άνθρωποι ασχολήθηκαν. Εφτιαξαν τις υποδομές, βρήκαν τα χρηματοδοτικά εργαλεία, εκσυγχρόνισαν το πλαίσιο, έδωσαν την κατεύθυνση σε νέες δυναμικές στις αγορές καλλιέργειες και έδωσαν μ’ αυτόν τον τρόπο στους αγρότες μια προοπτική, ώστε να ασχοληθούν και να επενδύσουν το μέλλον τους στον πρωτογενή τομέα.
Η χώρα βρίσκεται σ’ αυτό το σημείο. Οι χτυπημένοι από τη θεομηνία συμπολίτες μας θα βρεθούν με τα χρήματα των αποζημιώσεων στο χέρι. Σ’ αυτό το σημείο, θα έχουν δύο επιλογές. Μία να μείνουν και να συνεχίσουν να προσπαθούν στον τόπο τους. Και μια άλλη να πάρουν τα λεφτά και να φύγουν. Αυτό το δεύτερο είναι που πρέπει να αποτραπεί. Για να παραμείνουν στη Θεσσαλία οι πληγέντες θα πρέπει να τους παρουσιαστεί ένα σαφές και ολοκληρωμένο σχέδιο, που θα τους κάνει ξανά να νιώσουν ασφαλείς. Από κάθε άποψη. Από οικονομική και επαγγελματική πλευρά, αλλά και από κοινωνική.
Ενδεχομένως να είναι μια ευκαιρία και για αλλαγές. Το παλιό μοντέλο, που πνίγηκε στις λάσπες, ενδεχομένως και να έχει τελειώσει. Η παραγωγή βαμβακιού μας πήγε για χρόνια, αλλά πλέον έρχονται νέες καλλιέργειες. Ηδη η καλλιέργεια βίκου έρχεται με πολύ υψηλή επιδότηση να το αντικαταστήσει. Ενα φυτό που όλοι λένε ότι κάνει καλό στα υπερκορεσμένα χωράφια της Θεσσαλίας. Που επιπλέον μπορεί να βοηθήσει ως ζωοτροφή στην καθετοποίηση της κτηνοτροφίας και στη μείωση του κόστους παραγωγής. Και μαζί και άλλες καλλιέργειες, όπως οι δενδρώδεις. Είναι γνωστό ότι τα τελευταία χρόνια έγιναν της «μόδας» στον κάμπο οι φυτείες αμυγδαλιάς, καρυδιάς και φιστικιών. Γιατί όχι να μην αυξηθούν. Γιατί όχι δίπλα τους να μη δημιουργηθούν θερμοκήπια μεγάλου μεγέθους και σταθερής απόδοσης.
Τώρα είναι η ευκαιρία να πιάσουμε το νήμα από την αρχή. Να σκεφτούμε σαν τους νομοθέτες των αρχών του προηγούμενου αιώνα, που έστυψαν το μυαλό τους, είδαν τι κάνουν χώρες με παρόμοια χαρακτηριστικά και τα αντέγραψαν, δημιουργώντας τον πρωτογενή τομέα που ξέρουμε για πάνω από έναν αιώνα. Αν απλά στην κυβέρνηση νομίζουν ότι αρκεί να δώσουν τα λεφτά, να φτιάξουν τα γεφύρια και τους δρόμους και ξεμπέρδεψαν, κάνουν μεγάλο λάθος. Οι άνθρωποι που χτυπήθηκαν, θα χρειαστούν ένα ξεκάθαρο σχέδιο για το μέλλον τους.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα