Με τη ΔΕΗ να έχει βάλει και πάλι πλώρη προς τα 10 ευρώ, το Χρηματιστήριο Αθηνών προσπαθεί να βγάλει αντίδραση εν μέσω επιδείνωσης του διεθνούς κλίματος αλλά και της στροφής των κεφαλαίων σε πιο ασφαλή assets.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,27% στις 1.219,04 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 39,4 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 8,6 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,22% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 2.981,63 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης άνοδο 0,51% στις 963,31 μονάδες.

Τα ομόλογα δείχνουν το δρόμο…

Σε περιόδους αβεβαιότητας τα ομόλογα είναι αυτά που αντιδρούν πρώτα, καθώς γίνονται στόχος στις επενδυτικές αναζητήσεις για καταφύγιο. Και αυτό δείχνει η πορεία των αποδόσεων τις τελευταίες, αρχικά σε μεγάλα – benchmark ομόλογα, όπως τα αμερικανικά και τα γερμανικά, οι αποδόσεις των οποίων έχουν φτάσει σε πολυετή υψηλά, και δευτερευόντως στα «μικρότερα», όπως τα ελληνικά.

Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κινούνται πλέον σε υψηλό 4 ετών, καθώς οι ανησυχίες από τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών στα δημοσιονομικά της χώρας και η συνέχιση της «γερακίσιας» επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ αποπνέουν ανησυχία για το κόστος του κρατικού δανεισμού, σχολιάζει ο Πέτρος Στεριώτης, CEO κυπριακής ΑΕΠΕΥ. Ενόσω το σενάριο των χαμηλότερων επιτοκίων απομακρύνεται και η διεθνής οικονομία δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, η συγκυρία για τα μετοχικά assets παραμένει δύσκολη, όπως δείχνει ο “πατριάρχης” των δεικτών, S&P-500.

Κατά τον ίδιο, στον Γενικό Δείκτη του ΧΑ η εβδομαδιαία στήριξη εντοπίζεται πλέον στο εύρος των 1.180-1.140 μονάδων, ενώ η αντίσταση στις 1.260-1280 μονάδες. Ένα εύρος το οποίο όπως συμφωνούν αρκετοί εγχώριοι αναλυτές θα ταλαιπωρήσει αρκετά την αγορά, εκτός αν υπάρξει κάποιος καταλύτης που θα λύσει την πλάγια, με αναταράξεις, πορεία.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ΔΕΗ και Σαράντης ξεχωρίζουν με τα πάνω από 3% κέρδη που καγράφουν, με τον Ελλάκτωρ και την Πειραιώς να προσπαθούν βοηθήσουν με +2,82% και +2,04%. Στο +1,21% αμφότερες οι Alpha Bank και Cenergy, ενώ σε θετικά εδάφη κινούνται και οι Λάμδα, Τιτάν, ΟΤΕ και Εθνική.

Από την άλλη, Quest και Jumbo χάνουν 1,54% και 1,75% αντίστοιχα, ενώ ήπια πτωτικά κινούνται οι Eurobank, ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Autohellas, Τέρν Ενεργειακή, Βιοχάλκο, Aegean, Motor Oil, ΓΕΚ Τέρνα, Ελληνικά Πετρέλαια, Coca Cola, ΕΛΧΑ και Μυτιληναίος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών
Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική
Xρηματιστήριο Αθηνών |

Χρηματιστήριο Αθηνών: Έβαλε πλάτες για το θετικό πρόσημο η Εθνική

Εθνική και Coca Cola έδωσαν τις πολύτιμες στηρίξεις που χρειάστηκε η αγορά, αλλά οι υπόλοιποι τίτλοι δεν ήταν ικανοί να τις ακολουθήσουν και να οδηγήσουν τον Γ.Δ. πάνω από τις 1.450 μονάδες