Οι τράπεζες στην Ευρωπαϊκή Ένωση πληρούν ήδη σε μεγάλο βαθμό τις αυστηρότερες παγκόσμιες κεφαλαιακές απαιτήσεις πριν από την προθεσμία του 2028, με το έλλειμμα τώρα να έχει μειωθεί στα 600 εκατομμύρια ευρώ, ανέφερε σήμερα, η τραπεζική εποπτική αρχή του μπλοκ. Η παγκόσμια Επιτροπή της Βασιλείας συμφώνησε για πρόσθετες κεφαλαιακές απαιτήσεις το 2017, το τελευταίο σκέλος της ανανέωσης των βασικών υποχρεωτικών αποθεμάτων ασφαλείας μετά τη

διάσωση των τραπεζών κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008. Η ΕΕ, μαζί με τη Βρετανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, εντάσσει τώρα τις τελικές απαιτήσεις της Βασιλείας στα βιβλία κανόνων της. Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA) δημοσίευσε την Τρίτη τα αποτελέσματα της άσκησης παρακολούθησης 157 τραπεζών σε ολόκληρη την ΕΕ στα τέλη του 2022, οι οποίες εξέτασαν τον τρόπο εφαρμογής Των κανόνων της Βασιλείας.

Standard & Poor’s: Tα υψηλά επιτόκια μπορεί να πλήξουν την πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών

«Το βασικό εύρημα είναι ότι για να συμμορφωθούν με το νέο πλαίσιο, οι τράπεζες της ΕΕ θα χρειαστούν συνολικά 0,6 δισ. ευρώ πρόσθετου κεφαλαίου Tier 1 με τα πλήρη στοιχεία εφαρμογής το 2028», ανέφερε η EBA. «Συνολικά, τα αποτελέσματα της υποχρεωτικής παρακολούθησης κεφαλαίου της Βασιλείας ΙΙΙ δείχνουν ότι η ελάχιστη κεφαλαιακή απαίτηση των ευρωπαϊκών τραπεζών Tier 1 θα αυξηθεί κατά 9,0% κατά την πλήρη ημερομηνία εφαρμογής το 2028».

Η Βασιλεία είπε, όπως αναφέρει το Reuters, ότι οι εναπομείναντες κανόνες της θα πρέπει να εφαρμοστούν έως το 2028, αλλά οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της ΕΕ έχουν προτείνει μεγαλύτερη σταδιακή εφαρμογή για ορισμένους από τους κανόνες και προσωρινές εξαιρέσεις για άλλους. Οι κανόνες πρόκειται να εφαρμοστούν στην ΕΕ από τον Ιανουάριο του 2025.

Βasel Endgame

Οι Ηνωμένες Πολιτείες πρότειναν να ξεκινήσουν το «Basel Endgame» έξι μήνες αργότερα και να το ολοκληρώσουν το 2028, αν και οι ρυθμιστικές αρχές αντιμετωπίζουν μια έντονη αντίδραση από τις τράπεζες που λένε ότι τα κεφαλαιακά βάρη θα αυξηθούν σημαντικά. Οι τράπεζες στη Βρετανία ασκούν επίσης πιέσεις ώστε η Τράπεζα της Αγγλίας (BoE) να ευθυγραμμίσει την ημερομηνία έναρξης λειτουργίας της με τις Ηνωμένες Πολιτείες και να απαλύνει ορισμένους από τους κανόνες σύμφωνα με τα βήματα που λαμβάνει η ΕΕ. Η BoE πρόκειται να ορίσει τους τελικούς της κανόνες για την ολοκλήρωση της Βασιλείας κάποια στιγμή το 2024.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Μόδα: H απίστευτη ιστορία πίσω από τις πανάκριβες τσάντες Goyard
Διεθνή |

Διάσημες, ακριβές αλλά χωρίς διαφήμιση - Ποιες είναι οι τσάντες Goyard

Μία από τις πιο εμβληματικές και ακριβές τσάντες της μόδας έχει βρεθεί στα χέρια προσωπικοτήτων όπως ο Πάμπλο Πικάσο, η Κοκό Σανέλ, ο Καρλ Λάγκερφελντ αλλά και μέλη της δυναστείας των Ρομανώφ