Πιέσεις στην πιστοληπτική ικανότητα των ευρωπαϊκών εταιρειών και τραπεζών, θα ασκήσουν τα υψηλότερα επιτόκια, σύμφωνα με έκθεση που δημοσίευσε η S&P Global την Τρίτη.

Η συνεχιζόμενη νομισματική σύσφιγξη από την ΕΚΤ, πιθανότατα να πιέσει περαιτέρω τις επιχειρήσεις και τις τράπεζες, σημειώνει το Reuters.

Επώδυνη προσπάθεια επανόδου παγκοσμίως

Πιστοληπτική ικανότητα

«Η τάση της πιστοληπτικής ικανότητας γίνεται αρνητική για τις επιχειρήσεις, καθώς οι συνθήκες χρηματοδότησης αυστηροποιούνται», ανέφερε ο οίκος αξιολόγησης σε νέα έκθεσή του.

«Η ακίνητη περιουσία παραμένει ένας από τους πιο εκτεθειμένους τομείς. Για τις ευρωπαϊκές τράπεζες ενώ θα επιδεινωθεί η ποιότητα του ενεργητικού, οι πιστωτικές απώλειες αναμένεται να είναι πιο ήπιες», επισημαίνεται στην έκθεση.

Η S&P προέβλεψε επίσης, ότι οι ευρωπαϊκές αθετήσεις πληρωμών θα αυξηθούν σταδιακά και θα φθάσουν το 3,75% έως τον Ιούνιο του 2024 από 3,4% τον Αύγουστο.

Στο μικροσκόπιο της ΕΕ οι «άμυνες» των τραπεζών

Οι περισσότερες κορυφαίες τράπεζες της ευρωζώνης έχουν εκπληρώσει τον στόχο του Ιανουαρίου 2024 για έκδοση ειδικού χρέους για την αναπλήρωση κεφαλαίων σε μια κρίση, αλλά ορισμένες πρέπει να κάνουν περισσότερα για να διασφαλίσουν ότι μπορούν, εάν χρειαστεί, να εκκαθαριστούν γρήγορα, ανακοίνωσε την Τετάρτη η ρυθμιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με το Ενιαίο Συμβούλιο Εξυγίανσης (SRB) οι πρόσφατες τραπεζικές κρίσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου η Silicon Valley Bank κατέρρευσε και στην Ελβετία όπου η UBS αναγκάστηκε να εξαγοράσει την Credit Suisse, δείχνουν ότι οι τράπεζες και οι ρυθμιστικές αρχές πρέπει να αυξήσουν την ετοιμότητά τους για ταχέως εξελισσόμενες κρίσεις.

Σύμφωνα με το Reuters η υποχρέωση των τραπεζών στην τραπεζική ένωση της ΕΕ να έχουν ελάχιστες απαιτήσεις για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις (MREL) ήταν ένα μάθημα από την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2008, όπου οι φορολογούμενοι έπρεπε να διασώσουν τις τράπεζες.

Το χρέος MREL διαγράφεται σε μια κρίση για να «διασωθεί» η τράπεζα και να μην είναι «πολύ μεγάλο για να πτωχεύσει».

Υψηλά επιτόκια για όσο διάστημα χρειαστεί

Tα υψηλά επιτόκια θα μπορούσαν συμβάλουν στη μείωση του πληθωρισμού στο 2%, τόνισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, την Δευτέρα, επαναλαμβάνοντας την καθοδήγηση της τράπεζας που ούτε υπόσχεται ούτε αποκλείει περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, όπως αναφέρει το Reuters, έδωσαν διαφορετικές ερμηνείες αυτής της καθοδήγησης κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, με τη μία πλευρά να υποστηρίζει ότι η επόμενη κίνηση είναι πιθανό να είναι μια μείωση των επιτοκίων, ενώ η άλλη πλευρά λέει ότι η πιθανότητα μιας νέας αύξησης μπορεί να είναι κοντά στο 50%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή