Δύο 24ωρα πριν από τη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ+  οι τιμές του πετρελαίου κινούνται και πάλι ανοδικά τη Δευτέρα. Μετά την πτώση της Παρασκευή, η ανησυχία επιστρέφει στην αγορά, με τους επενδυτές να επικεντρώνονται στις στενές προοπτικές της παγκόσμιας προσφοράς και σε μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής που απέτρεψε το κλείσιμο της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αποκατέστησε την όρεξη για ανάληψη κινδύνων.

Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν άνοδο σχεδόν 30% το τρίτο τρίμηνο λόγω των προβλέψεων για μεγάλο έλλειμμα προσφοράς αργού το τέταρτο τρίμηνο, αφού η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία επέκτειναν τις πρόσθετες περικοπές προσφοράς μέχρι το τέλος του έτους.

Πετρέλαιο: Οι πέντε λόγοι πίσω από το ράλι του «μαύρου χρυσού»

Το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Reuters, ο ΟΠΕΚ+ κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης αναμένεται να αφήσει αμετάβλητη την τρέχουσα πολιτική παραγωγής πετρελαίου.

«Οι τιμές του πετρελαίου ξεκίνησαν την εβδομάδα ανοδικά εν μέσω ανησυχιών για την προσφορά χωρίς να αναμένεται αλλαγή πολιτικής από τον ΟΠΕΚ+, ενώ η αποτροπή του κλεισίματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ το Σαββατοκύριακο έδωσε κάποια ανακούφιση», σχολίασε ο Hiroyuki Kikukawa, πρόεδρος της NS Trading.

«Παρόλα αυτά, αν η αγορά θα ανέβει περαιτέρω ή όχι θα εξαρτηθεί από τις μελλοντικές τάσεις της ζήτησης», διευκρίνισε.

Το Brent προβλέπεται να ανέλθει κατά μέσο όρο στα 89,85 δολάρια το βαρέλι το τέταρτο τρίμηνο και στα 86,45 δολάρια το 2024, σύμφωνα με έρευνα 42 οικονομολόγων που συνέταξε το Reuters την Παρασκευή.

Οι περικοπές της προσφοράς που ανακοίνωσαν η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία αναμένεται να κυριαρχήσουν στις τιμές του πετρελαίου για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους.

Ωστόσο, η πορεία προς τα 100 δολάρια ανά βαρέλι θα μπορούσε να είναι βραχύβια λόγω «της τεχνητής φύσης των ελλείψεων προσφοράς στο σύστημα και του εύθραυστου μακροοικονομικού περιβάλλοντος», δήλωσε ο Suvro Sarkar, επικεφαλής της ομάδας του ενεργειακού τομέα της DBS Bank

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Commodities