Την μεγάλη εκκρεμότητα των επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ βοηθημάτων απεικονίζει – με γλαφυρό τρόπο – και το προσχέδιο του προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή προς έγκριση.

Σύμφωνα με αυτό, το ύψος των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων για τον μήνα Ιούλιο 2023 διαμορφώνεται στο ποσό των 521 εκατ. ευρώ, ενώ για τον αντίστοιχο μήνα του 2022 το ύψος τους ανήλθε στο ποσό των 385 εκατ. ευρώ.

Γεωργιάδης: Με νομοθετική ρύθμιση θα μειωθούν στο μισό οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις

Η αύξηση κατά 136 εκατομμύρια ευρώ οφείλεται στις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του κλάδου εφάπαξ παροχών του e-ΕΦΚΑ (πρώην Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών – ΕΤΕΑΕΠ), αφού το ίδιο διάστημα είχε επιταχυνθεί η εκκαθάριση των κυρίων συντάξεων.

Παρά ταύτα τους τελευταίους πέντε μήνες, οι εν λόγω ληξιπρόθεσμες οφειλές έχουν μειωθεί κατά 140 εκατ. ευρώ, καθώς προχωρά το πρόγραμμα εκκαθάρισης των εφάπαξ.

Το γεγονός αυτό εξηγεί και την πρόθεση του υπουργού Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδη να εισάγει διαδικασίες fast track στην απονομή των επικουρικών συντάξεων και εφάπαξ βοηθημάτων.

Ποια όμως είναι η εικόνα των εκκρεμοτήτων γύρω από την απονομή των συντάξεων και των υπολοίπων παροχών; Την απάντηση δίνει το γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής στην έκθεση του για την οικονομία το δεύτερο τρίμηνο του έτους.

Η έκθεση

Μειωμένες είναι οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις στο τέλος του Ιουνίου 2023, ενώ οι επικουρικές παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα.

Στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του έτους καταγράφονται 62.182 εκκρεμείς αιτήσεις κύριας σύνταξης από τις οποίες οι 41.620 είναι ληξιπρόθεσμες δηλαδή εκκρεμούν πάνω από 90 ημέρες.

Το ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς αιτήσεις απόδοσης επικουρικών συντάξεων παραμένει σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα 103.875 αιτήσεις, ενώ οι ληξιπρόθεσμες αιτήσεις παρουσιάζουν αύξηση στα 83.635 από 79.890 το προηγούμενο τρίμηνο.

Τα στοιχεία προέρχονται από την έκθεση του γραφείου προϋπολογισμού της Βουλής, η οποία διαπιστώσει μια βελτίωση της κατάστασης στις κύριες συντάξεις, κάτι που δεν συμβαίνει στις αιτήσεις για τις επικουρικές παροχές.

Κατά την διάρκεια του δευτέρου τριμήνου του έτους οι δαπάνες για την καταβολή συντάξεων (κύριων και επικουρικών) είναι αυξημένες κατά 1.046 εκατ. ευρώ, αντανακλώντας τη μείωση του αριθμού των εκκρεμών και ληξιπρόθεσμων συντάξεων.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του e-ΕΦΚΑ, ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης συνέχισε να μειώνεται, από 64.651 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 58 εκατ. ευρώ) στο τέλος του πρώτου τριμήνου 2023 σε 62.182 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 52 εκατ. ευρώ) στο τέλος του δεύτερου τριμήνου 2023.

Επικουρικές

Διαφορετική είναι η εικόνα στις επικουρικές συντάξεις. Ο συνολικός αριθμός εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης εμφανίζεται μειωμένος στο τέλος Ιουνίου 2023 σε σχέση με τον Μάρτιο 2023, από 104.417 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 187 εκατ. ευρώ) σε 103.875 (και εκτιμώμενη δαπάνη περίπου 186 εκατ. ευρώ).

Ωστόσο οι ληξιπρόθεσμες – εκκρεμείς πάνω από 90 ημέρες – αιτήσεις επικουρικής σύνταξης παρουσιάζουν αύξηση. Στο τέλος του του Ιουνίου 2023, έφθασαν τις 83.635 από 67.616 στο τέλος Μαρτίου 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Εργασιακά – Ασφαλιστικά