Κάθε χρόνο, τούτες τις ημέρες, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών οφείλει εκ του νόμου να καταθέσει στη Βουλή το προσχέδιο του προϋπολογισμού. Μόνο που τα τελευταία χρόνια η όλη διαδικασία έχει περάσει στα ψηλά χωρίς να υπάρχει ουσιαστικό ενδιαφέρον ούτε από τα κόμματα ούτε από τους πολίτες γιατί τα περισσότερα που περιλαμβάνει είτε έχουν ήδη ανακοινωθεί από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης από τον πρωθυπουργό ή προβλέπονται στο ελληνικό πρόγραμμα σταθερότητας και ανάπτυξης που έχει υποβληθεί από τα τέλη Απριλίου 2023 στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα έτη 2023-2026.
Με βάση τις βασικές μακροοικονομικές προβλέψεις που περιλαμβάνονται στο Ελληνικό Πρόγραμμα Σταθερότητας, προβλέπεται ανάπτυξη 2,3% για το έτος 2023, 3% για τo έτος 2024, 3% για το έτος 2025 και 2,1% για το έτος 2026. Ανάπτυξη 3% για το 2024 προβλέπει και το προσχέδιο του προϋπολογισμού.
Τι δεν περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός; Τους λεονταρισμούς του παρελθόντος, γιατί πολύ απλά εξακολουθούν να ελέγχονται οι αριθμοί και η εκτέλεσή των προβλέψεων από το «κυβερνείο» των Βρυξελλών.
Όντως οι προϋπολογισμοί έχουν χάσει την αίγλη του παρελθόντος. Πάνε οι εποχές που δημοσιογράφοι διαγκωνίζονταν ποιος θα πάρει πρώτος τον πίνακα με τα έσοδα (φόρους) και τις δαπάνες του προϋπολογισμού του επόμενου έτους. Που δίνονταν συνεντεύξεις τύπου πανηγυρικού χαρακτήρα και τα κανάλια είχαν τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού πρώτο θέμα στα δελτία ειδήσεων και οι εφημερίδες την επομένη των ανακοινώσεων έβγαιναν με πηχυαίους τίτλους «προϋπολογισμός ελπίδας ή προϋπολογισμός λιτότητας – τόσο μειώνονται ή τόσο αυξάνονται οι φόροι».
Τώρα αυτό που ενδιαφέρει όλους μας, πόσω μάλλον τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, είναι να επιτυγχάνονται οι στόχοι που έχουν τεθεί για να μην διαταραχθεί η σχέση της χώρας μας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις διεθνείς αγορές, να μην επιστρέψουμε σε συνθήκες μνημονίων, να συνεχίσει να κινείται η χώρα μας σε ρυθμούς επενδυτικής βαθμίδας και εξασφαλίσουμε προσέλκυση επενδύσεων.
Όσο για μέτρα κατά της ακρίβειας, η κυβέρνηση ευελπιστεί ότι οι αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις μπορεί να δώσουν μία ανάσα στα νοικοκυριά για να αντιμετωπίσουν το ράλι που συνεχίζεται ιδιαίτερα στις τιμές των τροφίμων. Για μείωση των Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης στα καύσιμα ή το ΦΠΑ στα προϊόντα ούτε λόγος.
Latest News
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης
Και όμως υπάρχει άλλος δρόμος
Με την παρουσία του στο OT Forum ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε ότι σε πείσμα μιας διάχυτης ρητορικής δεν υπάρχουν μονόδρομοι
Με τη Γαλλία ή την Ιταλία;
Τα προβλήματα στον περίγυρό μας πολλαπλασιάζονται
Η λάθος συζήτηση και τα προβλήματα της αγοράς
Ο Δούκας που φορολογεί ή ο Μητσοτάκης που δεν μειώνει τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και κάπου στο βάθος και ο Αράμπικα που ακριβαίνει.