Στην Ελλάδα για χρόνια μιλούσαμε για την πρωτεύουσα της χώρας, την Αθήνα, με τρόπο διόλου κολακευτικό. Της είχαμε αποδώσει όλα τα δεινά της χώρας, ως αποτέλεσμα της αστυφιλίας και του υπερσυγκεντρωτισμού. Κανείς δεν μιλούσε με όρους οικονομίας. Ελάχιστοι έβλεπαν τις προοπτικές. Κι όμως, αν ρίχναμε μια ματιά στον περίγυρο, θα βλέπαμε ότι οι μεγάλες πόλεις, με τα συστημικά χαρακτηριστικά για μια πόλη όπως η Αθήνα για την Ελλάδα, είναι υπεύθυνες για περισσότερο από το ήμισυ της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης των τελευταίων δύο δεκαετιών. Ωστόσο, μόλις τα πολύ τελευταία χρόνια «ξύπνησε» οικονομικά και η δική μας μεγαλούπολη, η Αθήνα, συμβάλλοντας στην ευρύτερη ανάπτυξη της χώρας, βελτιώνοντας όχι μόνο τη ζωή των κατοίκων της, αλλά και το εισόδημά τους.
Ολη αυτή την αλλαγή ήρθε πριν από μερικές μέρες να την επιδοκιμάσει ένας από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης, ο οίκος Moody’s. Με τα δικά του κριτήρια. Δεν θα κρίνει από μόνη της αυτή η αξιολόγηση εάν ένας δήμαρχος είναι πετυχημένος. Μπορεί ωστόσο μια τέτοιου είδους αξιολόγηση να αποτελέσει τον μπούσουλα για να αποφασίσουν οι πολίτες αυτού του δήμου εάν κινούνται τα πράγματα στη σωστή κατεύθυνση. Τουλάχιστον στα πιο πολλά από τα κριτήρια της απόφασής τους. Σε αυτά που αφορούν την οικονομία του δήμου, τις προοπτικές ανάπτυξης, προσέλκυσης επενδύσεων, εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης των περιττών δαπανών, δημιουργίας προϋποθέσεων αύξησης του εισοδήματος των δημοτών του.
Η Moody’s μέσα στο μπαράζ αναβαθμίσεων που έκανε τον Σεπτέμβριο, μαζί με το αξιόχρεο του ελληνικού Δημοσίου και των τραπεζών, αναβάθμισε και το αξιόχρεο του Δήμου Αθηναίων. Η βαθμολογία που έλαβε ο μεγαλύτερος δήμος της χώρας ήταν τόσο καλή όσο αυτή του ελληνικού Δημοσίου. Ακριβώς η ίδια με τράπεζες κερδοφόρες και με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης, όπως η Alpha Bank και η Τράπεζα Πειραιώς.
Το ότι εκπέμπουν υγεία τα οικονομικά του μεγαλύτερου δήμου της χώρας είναι σημαντικό, ειδικά τώρα που πρέπει να αποφασίσουμε τι δήμους θέλουμε. Προφανώς η τετραετής ταλαιπωρία στην Πανεπιστημίου αξιολογείται και αυτή, αλλά δεν μπορεί κανείς να παραβλέψει την τεράστια τουριστική έκρηξη στην πρωτεύουσα, την άνοδο των αξιών και των τζίρων. Κάτι πήγε καλά. Κάποιοι δούλεψαν για να μπορούμε να υποδεχόμαστε με επάρκεια περίπου 5 εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο στην Αθήνα και οι περισσότεροι να επιλέγουν να μας επισκεφτούν ξανά και ξανά. Ολο αυτό έγινε εισόδημα που δημιουργήθηκε στην πόλη και διαχύθηκε σε όλη την οικονομία, κυρίως στις επιχειρήσεις εντός των ορίων του δήμου. Οι ιδιωτικές επενδύσεις είναι ξεκάθαρο ότι έπαιξαν και αυτές τον ρόλο τους. Οι δημοτικές επενδύσεις, όμως, σε έργα υποδομής αυξήθηκαν και αυτές, με ρυθμό μάλιστα 172% σε σχέση με το 2019.
Μπορεί κάποιοι να ξεβολεύτηκαν από την απότομη ανάπτυξη που γνώρισε ο δήμος της Αθήνας τα τελευταία χρόνια, παρά μάλιστα την ανάπαυλα της πανδημίας. Να αιφνιδιάστηκαν ενδεχομένως που τα περισσότερα κλειστά καταστήματα απέκτησαν ζωή, που εμβληματικά ερειπωμένα κτίρια ανακαινίστηκαν και δημιουργήθηκαν θέσεις απασχόλησης ή να ενοχλούνται με την κοσμοπλημμύρα από τις ουρές που σχηματίζονται από τους επισκέπτες της Ακρόπολης. Αυτή όμως είναι η εικόνα μιας ευρωπαϊκής πρωτεύουσας. Προφανώς πρέπει να γίνουν πολλά ακόμα. Η νέα Αθήνα είναι ένα σχέδιο σε εξέλιξη. Χρειάζονται ακόμα να γίνουν πολλές τακτοποιήσεις χώρων και φτιασιδώματα κάθε είδους. Αλλά η αρχή έχει γίνει.
Latest News
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα
Η Γαλλία σε κρίση και η Ευρώπη σε περιδίνηση
Η πολιτική κρίση στη Γαλλία έρχεται να αναδείξει τα συνολικότερα προβλήματα της ευρωπαϊκής διακυβέρνησης