Στο σπίτι του!

Φιλαλήθης και επιμελής αναγνώστης της στήλης διάβασε την παλιά ιστορία που δημοσίευσα το περασμένο Σάββατο και επικοινώνησε μαζί μου για να με πληροφορήσει τα εξής: Τις περίφημες συμφωνίες λιανεμπόρων και προμηθευτών, ο κ. Γιώργος Βλάχος, αποχωρώντας με την πτώση της Νέας Δημοκρατίας, τον Οκτώβριο του 2009, από το υπουργείο Ανάπτυξης, τις πήρε μαζί του – νομίζω πως τον φοριαμό και την κλειδαριά πρέπει να τα άφησε στο υπουργείο. Δηλαδή στο σπίτι του.

Τις επέστρεψε

«Θεό και άγιο» τον έκαναν οι τότε γενικοί γραμματείς, οι κκ Στέφανος Κομνηνός και Γιώργος Στεργίου – ναι, ο μετέπειτα γραμματέας της Νέας Δημοκρατίας – για να τις επιστρέψει. Διότι θεωρούσε ότι οι επιχειρήσεις τις εμπιστεύτηκαν σ΄αυτόν! Τελικώς μετά από πολλά τηλεφωνήματα και διαβεβαιώσεις, τις επέστρεψε. Κι εδώ τελειώνει η ιστορία! Και χωρίς ηθικό δίδαγμα….

—-

Φόβοι

Και πάνω που τα πράγματα έδειχναν να βελτιώνονται στην αγορά των καυσίμων – όπως είναι γνωστό το πετρέλαιο θέρμανσης πρόκειται να «βγει» την προσεχή Παρασκευή – ήρθε η πολύνεκρη σφαγή και κατά συνέπεια ο πόλεμος του Ισραήλ με την Χαμάς, να περιπλέξει τα πράγματα. Και να ανεβάσει και πάλι την αδρεναλίνη….

Αισιοδοξία;

Οι αρχικοί φόβοι για την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης σε επίπεδα άνω του 146 ή ακόμη και του 1,50, το τελευταίο διάστημα καταλάγιασαν. Και γίνεται πλέον λόγος για κάτω του 1,39 ευρώ το λίτρο. Ομως η εμπλοκή στη Μέση Ανατολή επανέφερε τους φόβους στην αγορά του πετρελαίου διεθνώς. Οι επόμενες ημέρες θα είναι κρίσιμες για το πετρέλαιο θέρμανσης. Αισιοδοξούμε!

—-

Ζόρια

Τα πράγματα στις εξαγωγές άρχισαν να «ζορίζουν» από τον περασμένο Απρίλιο. Ηταν η πρώτη φορά μετά από πάρα πολύ καιρό, που η αξία των ελληνικών εξαγωγών είχε αρνητικό πρόσημο. Εκτοτε οι εξαγωγές βαίνουν μειούμενες, λίγο ή πολύ δεν έχει σημασία. Κινούνται αρνητικά. Για να είμαι όμως ακριβής η πτώση των εξαγωγών οφείλεται κυρίως στην εξέλιξη των πετρελαιοειδών. Χωρίς τα πετρελαιοειδή οι εξαγωγές εμφανίζουν άνοδο, αλλά μικρή. Εν πάση περιπτώσει υπάρχει θετικό πρόσημο.

Ελαιόλαδο!

Η κατηγορία όμως που ξεχωρίζει και έχει γίνει «πύραυλος» είναι τα «Λίπη – Ελαια». Στον οκτάμηνο Ιανουαρίου – Αυγούστου η αξία της συγκεκριμένης κατηγορίας ανήλθε στα 1,130 δισ. ευρώ, έναντι 546 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο διάστημα του 2022! Η αύξηση ανέρχεται στο 107%! Περιττό βέβαια να σας πως πως το μεγαλύτερο μέρος αφορά στο ελαιόλαδο….

—–

Ελεύθεροι επαγγελματίες

Επανέρχομαι στο θέμα που είχε προκύψει στις αρχές της περασμένης εβδομάδας και αφορούσε τις πληροφορίες για την επιπλέον φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών, ιδιαίτερα εκείνων που δηλώνουν προκλητικά χαμηλά εισοδήματα. Ορισμένοι στο υπουργείο Οικονομικών έριχναν την ευθύνη αυτή της διαρροής στην πρόταση – έκθεση του ΙΟΒΕ που έχει παραδοθεί στα χέρια του αρμόδιου υπουργού Εθνικής Οικονομίας κ. Κωστή Χατζηδάκη λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο κ. Νίκος Βέττας γενικός διευθυντής του Ιδρύματος τα προτείνει.

Το ΙΟΒΕ

Όμως, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, στην έκθεση του ΙΟΒΕ για την αναμόρφωση του φορολογικού συστήματος που διέπει τους ελεύθερους επαγγελματίες τέτοια πρόταση δεν υπήρχε. Άλλη πρόταση υπάρχει, να περιοριστεί η χρήση των μετρητών μεταξύ των συναλλασσόμενων επαγγελματιών και πολιτών. Τόσο για αγορά προϊόντων όσο και για παροχή υπηρεσιών. Αλλά και αυτό το μέτρο «έφαγε πόρτα» από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όπως είχε αποκαλύψει πρόσφατα ο ΟΤ.

Ο κ. Λ. Μπίσαλας

Ο κ. Λάμπρος Μπίσαλας είναι ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου των εταιρειών της Sunlight.

Του προτάθηκε και ανέλαβε τη συγκεκριμένη θέση την 1η Απριλίου του 2020.

Υπό τη διοίκηση του η Sunlight προχώρησε σε ένα μπαράζ εξαγορών εταιρειών στο εξωτερικό διευρύνοντας έτσι την εξωστρεφή δραστηριότητα της.

Γενέθλια

Ο ίδιος με μία ανάρτηση του το Σαββατοκύριακο στο LinkedIn έκανε γνωστό ότι έκλεισε 15 χρόνια στη Sunlight.

Όχι μην πάει το μυαλό σας πως αυτή η ανάρτηση είναι όπως άλλων στελεχών επιχειρήσεων που ανακοινώνουν την αποχώρηση τους από την εταιρεία.

Κάθε άλλο. Ο κ. Μπίσαλας μνημόνευσε πως ξεκίνησε στις 6 Οκτωβρίου το 2008 στην εταιρεία από τη θέση του οικονομικού ελεγκτή και ό,τι πολύ σύντομα του ανατέθηκε να αναδιαρθρώσει θυγατρικές της Sunlight στην ανατολική Ευρώπη.

Ομάδες και ηγέτες

Και συνέχισε να αφηγείται την πορεία του, επισημαίνοντας τους στόχους που του ετέθησαν για την αύξηση των εξαγωγών αλλά και την πολύτιμη εμπειρία που αποκόμισε τόστο από την επίτευξη τους όσο και λάθη που έκανε.

Ο ίδιος με την ανάρτηση του φρόντισε επίσης να τονίσει τη σημασία των ομάδων και πως η λειτουργία μέσα από αυτές φέρνουν επιτυχίες αλλά και τους μελλοντικούς ηγέτες αυτού του ομίλου…

Μακροσκελής η ανάρτηση του CEO της Sunlight, ο οποίος, ειρήσθω εν παρόδω, σπάνια κάνει δημόσιες εμφανίσεις…

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories