Αισιόδοξοι αναφορικά με την πορεία της αμερικανικής οικονομίας εμφανίζονται οι αναλυτές και οι οικονομολόγοι. Πλέον οι μέσες προβλέψεις εκτιμούν ότι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου θα αποφύγει την ύφεση, η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων και ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να υποχωρεί.
Τα συμπεράσματα αυτά προκύπτουν από την τριμηνιαία έρευνα της αμερικανικής εφημερίδας The Wall Street Journal. Οι οικονομολόγοι υποβάθμισαν τις πιθανότητες για ύφεση εντός του επόμενου έτους, από 54% κατά μέσο όρο τον Ιούλιο στο πιο αισιόδοξο 48%. Αυτή είναι η πρώτη φορά που τοποθετούν την πιθανότητα κάτω από το 50% από τα μέσα του περασμένου έτους.

Ποσα σοκ μπορεί να αντέξει η αμερικάνικη οικονομία

«Η πιθανότητα ύφεσης συνεχίζει να υποχωρεί στις ΗΠΑ, καθώς η τραπεζική αναταραχή υποχωρεί και η ισχυρή ανθεκτικότητα της αγοράς εργασίας και τα αυξανόμενα πραγματικά εισοδήματα στηρίζουν την καταναλωτική ζήτηση», ανέφεραν στην έρευνα οι οικονομολόγοι της BMO, Ντάγκ Πόρτερ και Σκοτ Άντερσον.
Οι τρεις παράγοντες

Την αισιοδοξία αυτή τροφοδοτούν τρεις βασικοί παράγοντες: ο πληθωρισμός που συνεχίζει να αποκλιμακώνεται, η Fed που έχει τελειώσει με την αύξηση των επιτοκίων, η ισχυρή αγορά εργασίας και η οικονομική ανάπτυξη που έχουν ξεπεράσει τις προσδοκίες.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν κατά μέσο όρο ότι το ΑΕΠ, η αξία όλων των αγαθών και υπηρεσιών που παράγονται στη χώρα, προσαρμοσμένο στον πληθωρισμό, θα αυξηθεί κατά 2,2% το δ΄ τρίμηνο του 2023 σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Πρόκειται για μια αισθητή ανοδική αναθεώρηση από τη μέση πρόβλεψη για ανάπτυξη της τάξεως του 1% στην τελευταία έρευνα.

Οι οικονομολόγοι περιόρισαν τις εκτιμήσεις τους για το επόμενο έτος, στο 1% από 1,3% στην έρευνα του Ιουλίου, όμως αναμένουν ότι η οικονομία θα συνεχίσει να αναπτύσσεται το 2024 και το 2025. Το ποσοστό ανεργίας θα αυξηθεί αλλά θα κυμανθεί λίγο πάνω από το 4% -ένα ιστορικά χαμηλό επίπεδο.

«Κατέβασμα ταχύτητας» το 2024

Η οικονομική ανάπτυξη και η δημιουργία θέσεων εργασίας αναμένεται να αποδυναμωθούν το α΄ εξάμηνο του 2024. Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι το ΑΕΠ θα τρέξει με έναν αναιμικό ετήσιο ρυθμό 0,35% το α΄ τρίμηνο και 0,6% το δεύτερο. Επίσης αναμένουν ότι οι εργοδότες θα προσθέτουν κατά μέσο όρο 42.500 νέες θέσεις εργασίας το μήνα κατά το α΄ τρίμηνο και 16.700 νέες θέσεις εργασίας το δεύτερο, μια απότομη επιβράδυνση από τις αναμενόμενες 138.800 θέσεις εργασίας το μήνα το τελευταίο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, καθώς οι επιχειρήσεις αισθάνονται την πίεση από τα υψηλά επιτόκια.

Τα επιτόκια

Σχεδόν το 60% των οικονομολόγων δήλωσαν ότι η Fed έχει τελειώσει με τις αυξήσεις των επιτοκίων στον τρέχοντα κύκλο αυξήσεων της, αφού ανέβασε το βραχυπρόθεσμο κόστος δανεισμού σε υψηλό 22 ετών τον Ιούλιο στο εύρος 5,25% – 5,5%. Περίπου το 23% αναμένει ότι η τελευταία αύξηση θα γίνει τον Νοέμβριο και το 11% τον Δεκέμβριο.

Περίπου οι μισοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια κατά το β΄ τρίμηνο του επόμενου έτους, καθώς η οικονομική ανάπτυξη επιβραδύνεται και το ποσοστό ανεργίας -το οποίο ήταν 3,8% τον Σεπτέμβριο- θα αυξηθεί στο 4,3% μέχρι τον Ιούνιο.

Παρόλα αυτά, στο σύνολό τους, οι τελευταίες προβλέψεις υποδηλώνουν μια εμπιστοσύνη στην ικανότητα της Fed να επιτύχει τη λεγόμενη ήπια προσγείωση, κατά την οποία ο πληθωρισμός υποχωρεί χωρίς ύφεση. Το συντριπτικό 82% των οικονομολόγων δήλωσε ότι το σημερινό εύρος στόχων της Fed για τα επιτόκια στο 5,25% – 5,5% είναι αρκετά περιοριστικό ώστε να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο της Fed στο 2% μέσα στα επόμενα δύο ή τρία χρόνια.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον δείκτη τιμών καταναλωτή, ο οποίος διαμορφώθηκε στο 3,7% τον Σεπτέμβριο, θα μειωθεί στο 2,4% έως το τέλος του επόμενου έτους και στο 2,2% έως το τέλος του 2025.

«Τους τελευταίους μήνες, η υπόθεση της ήπιας προσγείωσης έχει αναμφισβήτητα ενισχυθεί», ανέφεραν στην έρευνα οι οικονομολόγοι της Deutsche Bank, Μπρετ Ράιαν και Μάθιου Λουζέτι. «Ωστόσο, οι αντίθετοι άνεμοι, όπως η εξάντληση των αποταμιεύσεων, η σύσφιγξη των πιστωτικών συνθηκών, η επιβράδυνση της αύξησης των εισοδημάτων και η επιστροφή των πληρωμών για το φοιτητικό χρέος, θα επιβαρύνουν πιο αισθητά το επόμενο έτος», προσθέτουν.

«Περνάει τις εξετάσεις» ο Πάουελ

Οι οικονομολόγοι δίνουν μια σχετικά καλή αξιολόγηση στον πρόεδρο της Fed Τζερόμ Πάουελ για τους χειρισμούς του στη νομισματική πολιτική. Σχεδόν οι μισοί του έδωσαν ένα σταθερό Β, ενώ το 20% του έδωσε Α και το 20% Γ. Η κύρια κριτική τους εστιάζει στην άποψη του Πάουελ ότι ο πληθωρισμός θα αποδειχθεί ένα παροδικό φαινόμενο το 2021 και ως εκ τούτου η αργή έναρξη της αύξησης του κόστους δανεισμού από τη Fed.

Από την άλλη, η οικονομική εικόνα δεν είναι καθόλου ρόδινη. Οι οικονομολόγοι προειδοποίησαν στην έρευνα ότι οι πρόσφατες εξελίξεις θα μπορούσαν να σκιάσουν τις προοπτικές της αμερικανικής οικονομίας τους επόμενους μήνες, όπως ο αντίκτυπος της σύγκρουσης του Ισραήλ με τη Χαμάς στις τιμές της ενέργειας.

Περίπου το 81% των οικονομολόγων δήλωσε επίσης ότι η πρόσφατη άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2007 αύξησε την πιθανότητα ύφεσης, αν και όχι αρκετά ώστε να αντισταθμίσει άλλους παράγοντες που καθιστούν λιγότερο πιθανή μια τέτοια περίπτωση.

Οι οικονομολόγοι αναμένουν επίσης ότι οι αποδόσεις θα μειωθούν τους επόμενους μήνες. Κατά μέσο όρο, αναμένουν ότι η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου θα κλείσει στο 4,47% στο τέλος του τρέχοντος έτους και θα μειωθεί στο 4,16% έως τις 30 Ιουνίου του επόμενου έτους. Η απόδοση του 10ετούς κρατικού ομολόγου έκλεισε στο 4,63% την Παρασκευή, από 4,783% μια εβδομάδα νωρίτερα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή