Η Fed μπορεί να περιμένει και να συγκεντρώσει περισσότερα στοιχεία προτού αποφασίσει αν η οικονομία χρειάζεται περαιτέρω νομισματική συγκράτηση, υποστηρίζει o διοικητής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, Κρίστοφερ Γουόλερ, σηματοδοτώντας ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης των επιτοκίων σε σταθερά επίπεδα όταν οι αξιωματούχοι συναντηθούν σε δύο εβδομάδες.

«Πιστεύω ότι μπορούμε να περιμένουμε, να παρακολουθήσουμε και να δούμε πώς εξελίσσεται η οικονομία προτού προβούμε σε οριστικές κινήσεις σχετικά με την πορεία του επιτοκίου πολιτικής», τόνισε ο Γουόλερ στο Ευρωπαϊκό Οικονομικό και Χρηματοοικονομικό Κέντρο στο Λονδίνο. «Θα εξετάσω προσεκτικά τα δεδομένα για να δω αν η πραγματική πλευρά της οικονομίας αρχίζει να ψύχεται ή αν οι τιμές, η ονομαστική πλευρά της οικονομίας, θερμαίνεται. Σήμερα, είναι πολύ νωρίς για να πούμε», πρόσθεσε.

Πρακτικά Fed: Άλλη μια αύξηση επιτοκίων «κατάλληλη» – Για μεγαλύτερο διάστημα ψηλά τα επιτόκια

Οι κεντρικοί τραπεζίτες των ΗΠΑ αύξησαν το επιτόκιο δανεισμού αναφοράς σε 5,25% έως 5,5% από σχεδόν μηδενικό σε διάστημα 19 μηνών, με τον ταχύτερο ρυθμό από τα τέλη της δεκαετίας του 1970. Η ταχύτητα της σύσφιγξης έπληξε το χρηματοπιστωτικό σύστημα τον Μάρτιο καθώς κατέρρευσαν τρεις περιφερειακές τράπεζες, ενώ οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων έχουν αυξηθεί κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα από τον Ιούλιο. Παρόλα αυτά, η οικονομία παραμένει ανθεκτική με ισχυρή κατανάλωση που τροφοδοτείται από την ισχυρή αύξηση της απασχόλησης.

Οι προσλήψεις έχουν αυξηθεί κατά μέσο όρο 260.000 το μήνα φέτος. Οι λιανικές πωλήσεις ξεπέρασαν τις προβλέψεις τον περασμένο μήνα και η βιομηχανική παραγωγή ενισχύθηκε. Ο πληθωρισμός έχει επιβραδυνθεί, αλλά μετρούμενος με τον προτιμώμενο δείκτη της Fed, μείον τα τρόφιμα και την ενέργεια, ο ρυθμός 12μήνου ανήλθε σχεδόν στο 4% τον Αύγουστο.

Οι αξιωματούχοι της Fed, από τον Γουόλερ έως τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ, ήταν κατηγορηματικοί ότι η αύξηση των τιμών πρέπει να επιστρέψει στον στόχο του 2%.

Τα δύο σενάρια που παρακολουθεί

Ο Γούολερ είπε ότι παρακολουθεί δύο σενάρια. Η τάση των τελευταίων μηνών, όπου η αγορά εργασίας ήταν ισχυρή, ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνθηκε με συγκρατημένη αύξηση των μισθών, ήταν θετική, είπε. Εάν η τάση αυτή συνεχιστεί, «πιστεύω ότι μπορούμε να κρατήσουμε σταθερό το επιτόκιο πολιτικής και να αφήσουμε την οικονομία να εξελιχθεί με τον επιθυμητό τρόπο», είπε.

«Αλλά δεν μπορώ επίσης να αποφύγω να σκεφτώ το δεύτερο σενάριο, όπου η ζήτηση και η οικονομική δραστηριότητα συνεχίζουν με τον πρόσφατο ρυθμό τους, ασκώντας ενδεχομένως επίμονες ανοδικές πιέσεις στον πληθωρισμό και καθυστερώντας ή ακόμη και αντιστρέφοντας την πρόοδο προς το 2%», είπε, προσθέτοντας ότι η Fed θα έθετε σε κίνδυνο τα κέρδη της για τον πληθωρισμό και τη μακροπρόθεσμη σταθερότητα των τιμών, αν δεν έκανε τίποτα.

«Θα χρειαστεί περισσότερη δράση όσον αφορά το επιτόκιο πολιτικής για να διασφαλιστεί ότι ο πληθωρισμός θα επανέλθει στο στόχο και οι προσδοκίες θα παραμείνουν αγκυρωμένες.»

Οι αξιωματούχοι της Fed διανύουν μια ασυνήθιστη περίοδο με διασταυρούμενα ρεύματα. Τα πρακτικά δείχνουν ότι προσπαθούν να εξισορροπήσουν τους αμφίπλευρους κινδύνους της μη θέσπισης αρκετών περιορισμών για να μειωθεί ο πληθωρισμός έναντι της υπέρβασης και της ρίψης της οικονομίας σε ύφεση. Ο ίδιος εκτιμά ότι η αύξηση του μακροπρόθεσμου κόστους δανεισμού θα πρέπει να «επιβαρύνει τόσο τις δαπάνες των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων.»

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή