Στον επικεφαλής της Federal Reserve Τζερόμ Πάουελ στρέφουν σήμερα οι επενδυτές το ενδιαφέρον τους, ο οποίος αναμένεται να εκφωνήσει μια βασική πολιτική ομιλία, στην οποία καλείται να πείσει τις αγορές ότι η κεντρική τράπεζα έχει δεσμευτεί να περιορίσει τον πληθωρισμό, αλλά ίσως τώρα χρειάζεται λίγο λιγότερη δύναμη.

Ο κορυφαίος υπεύθυνος χάραξης νομισματικής πολιτικής θα μιλήσει το μεσημέρι (ώρα ΗΠΑ) στο Economic Club της Νέας Υόρκης σε μια κρίσιμη στιγμή για την οικονομία των ΗΠΑ.

Οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν υποχωρήσει τον τελευταίο καιρό, αλλά οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, στέλνοντας αντικρουόμενα μηνύματα για το πού μπορεί να κατευθυνθεί η νομισματική πολιτική. Οι αγορές αναμένουν σε μεγάλο βαθμό η Fed να παραμείνει σε αναμονή με τα επιτόκια, αλλά θα αναζητήσουν επιβεβαίωση και διευκρινήσεις από τον Πάουελ σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι αξιωματούχοι βλέπουν τόσο τις τρέχουσες συνθήκες όσο και τις μακροπρόθεσμες τάσεις.

Γουόλερ-Fed: «Πολύ νωρίς για να πούμε» αν χρειάζονται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων

«Ο Πάουελ επιστρέφει πάντα σε ό,τι βοηθά να τροφοδοτήσει το αφήγημα ότι πρέπει να παραμείνουν σε εγρήγορση και για ευνόητους λόγους», δήλωσε στο CNBC, ο Λουκ Τίλεϊ, επικεφαλής οικονομολόγος στο Wilmington Trust. «Απλώς περιμένω να συνεχίσει να μιλά για τη δύναμη της οικονομίας και την εκπληκτική δύναμη του καταναλωτή το τρίτο τρίμηνο ως κίνδυνο για τον πληθωρισμό. Αυτά είναι αρκετά πυρομαχικά για να συνεχίσουμε να μιλάμε για επαγρύπνηση».

Σε τρία μέρη

Ουσιαστικά, ο Tilley αναμένει ότι το μήνυμα Πάουελ θα χωριστεί σε τρία μέρη: Η Fed έπρεπε να ανεβάσει γρήγορα τα επιτόκια σε υψηλά επίπεδα, κάτι που έγινε, δεύτερον ότι πρέπει να βρει ένα ανώτατο επίπεδο, το οποίο αποτελεί μέρος της τρέχουσας συζήτησης, και τρίτον πρέπει να υπολογίσει πόσο καιρό πρέπει να παραμείνουν τόσο υψηλά τα επιτόκια για να επιστρέψει ο πληθωρισμός στο στόχο του 2%.

«Πραγματικά, ο απώτερος στόχος τους είναι να διατηρήσουν σφιχτές τις οικονομικές συνθήκες, ώστε ο πληθωρισμός να μειωθεί», είπε. «Θα χρησιμοποιήσει αυτό το πλαίσιο, ακόμα κι αν είναι τρελό για την 1η Νοεμβρίου (την επόμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια) ή τον Δεκέμβριο για να μετατοπίσει τη επιθετικότητα σε αυτό το τρίτο ερώτημα για πόσο καιρό θα τα κρατήσει τόσο ψηλά».

Το «υψηλότερο για περισσότερο» έχει γίνει ανεπίσημο μάντρα τις τελευταίες ημέρες, με τον Πρόεδρο της Fed της Φιλαδέλφειας, Πάτρικ Χάρκερ, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα να αναφέρει τον όρο.

Ο Χάρκερ ήταν ένας από τους πολλούς αξιωματούχους της Fed, συμπεριλαμβανομένου του διοικητή Philip Jefferson, ο οποίος μίλησε νωρίτερα αυτό το μήνα και του Christopher Waller, ο οποίος μίλησε την Τετάρτη , που υποστήριξαν την αναστολή των αυξήσεων επιτοκίων τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον, ενώ σταθμίζουν τις επιπτώσεις των εισερχόμενων δεδομένων. Ο Waller είπε ότι η Fed μπορεί «να περιμένει, να παρακολουθήσει και να δει» προτού κινηθεί στα επιτόκια.

Προσεκτική ρητορική

Ο Πάουελ αναμένεται να παραμένει σε αυτή τη ρητορική την Πέμπτη, ακόμα κι αν το μήνυμά του είναι γεμάτο με επιφυλάξεις ότι δεν θα εφησυχάσει στη μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Ο Πάουελ πρέπει να παρουσιάζεται στους επενδυτές ως ο απαθής ουδέτερος ηγέτης και να επιτρέπει [τους άλλους] να είναι πιο επιθετικοί», δήλωσε ο Τζέφρι Ρόουτς, επικεφαλής οικονομολόγος της LPL Financial. «Δεν πρόκειται να κηρύξουν τη νίκη, και αυτός είναι ένας λόγος για τον οποίο ο Πάουελ θα συνεχίσει να μιλάει κάπως επιθετικά».

Όπως και οι άλλοι ομιλητές, ο Πάουελ πιθανότατα θα επαναλάβει ότι η Fed εξαρτάται από τα δεδομένα μετά από μια πολύ πιο επιθετική πορεία κατά την οποία αύξησε το βασικό επιτόκιο δανεισμού της 11 φορές για συνολικά 5,25 ποσοστιαίες μονάδες, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 22 ετών.

Ωστόσο, οι επενδυτές αναμένουν από τον αμερικανικό τραπεζίτη περισσότερα στοιχεία για το πώς αισθάνεται για τις αυξανόμενες αποδόσεις, δεδομένου ότι το 10ετές Υπουργείο Οικονομικών έχει πλησιάσει το 5% , το υψηλότερο σημείο των τελευταίων 16 ετών.

Η πρόεδρος «θα εμμείνει στο μήνυμα … ότι τα δεδομένα ήρθαν πιο δυνατά από το αναμενόμενο, αλλά υπήρξε επίσης μια μεγάλη κίνηση στις αποδόσεις, η οποία έχει σφίξει τις οικονομικές συνθήκες, επομένως δεν υπάρχει επείγουσα ανάγκη για μια απάντηση πολιτικής τον Νοέμβριο και η Fed μπορεί να διατηρήσει την προσέγγιση αναμονής», ανέφερε σε σημείωμά του ο Krishna Guha, επικεφαλής παγκόσμιας πολιτικής και στρατηγικής κεντρικής τράπεζας στην Evercore ISI..

Ο Guha είπε ότι μια Fed σε αναμονή τώρα θα είναι μόνο μια «προκαταβολή» για «επιπλέον περικοπές» των επιτοκίων για το 2024 καθώς ο πληθωρισμός και η οικονομική ανάπτυξη εξασθενούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Κίνα: Επίσκεψη στην Ευρώπη πραγματοποιεί ο Σι Τζινπίνγκ
Διεθνή |

Τι κομίζει ο Σι στην Ευρώπη - Η επίσκεψη, τα «δώρα» και το γαλλικό κονιάκ

Επίσκεψη στην Ευρωπαϊκή Ένωση για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια πραγματοποιεί ο Κινέζος πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ κομίζοντας ένα σαφές μήνυμα: το Πεκίνο προσφέρει πολύ περισσότερες οικονομικές ευκαιρίες για το μπλοκ από ό,τι θέλουν να παραδεχτούν οι ΗΠΑ. Ο Κινέζος ηγέτης θα ξεκινήσει το πενθήμερο ταξίδι του στη Γαλλία, τη Σερβία και την Ουγγαρία στις 5 […]