Οι αμερικανικές οικογένειες κατέγραψαν κατά μέσο όρο μεγάλα κέρδη σε εισόδημα και περιουσία από το 2019 έως το 2022. Παράλληλα, τα νοικοκυριά εμφανίσθηκαν πιο ανθεκτικά κατά τη διάρκεια της περιόδου που σημαδεύτηκε από τις σοβαρές διαταραχές της πανδημίας και τις μαζικές επακόλουθες κυβερνητικές δαπάνες, έδειξε έρευνα της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη.

Οι αποταμιεύσεις των Βρετανών κάνουν… φτερά – «Καμπανάκι» από την BoE

Όμως τα κέρδη ήταν μεγαλύτερα στις οικογένειες με τα υψηλότερα εισοδήματα και με πιο γρήγορο ρυθμό στις οικογένειες των λευκών, ενώ το εισόδημα στη διάμεση τιμή κατέγραψε στην πραγματικότητα μικρές μειώσεις τόσο για τις ισπανόφωνες όσο και για τις οικογένειες μαύρων, διαπίστωσε η Fed στην τελευταία έρευνα για την οικονομική κατάσταση των καταναλωτών, η οποία διεξάγεται κάθε τρία χρόνια.

Η διάμεση καθαρή αξία αυξήθηκε απότομα για όλες τις εθνικές και εισοδηματικές ομάδες, σύμφωνα με την έρευνα, αν και το 20% των νοικοκυριών με τα χαμηλότερα εισοδήματα τα πήγε χειρότερα, με μείωση 2% κατά μέσο όρο κατά την περίοδο αυτή έναντι διψήφιων αυξήσεων για όλες τις άλλες εισοδηματικές ομάδες.

Η έρευνα ανέδειξε και άλλες έντονες αντιθέσεις. Ενώ τα νοικοκυριά των μαύρων είδαν το μέσο εισόδημά τους να μειώνεται κατά 2% -έναντι αύξησης 3% για όλες τις οικογένειες- η μέση καθαρή τους αξία αυξήθηκε κατά 60% και ξεπέρασε όλες τις άλλες φυλετικές και εθνικές ομάδες κατά τη διάρκεια αυτών των τριών ετών, όταν οι μεγάλες κυβερνητικές προσπάθειες στήριξης της οικονομίας ενίσχυσαν τα νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Παρόλα αυτά, τα νοικοκυριά των μαύρων είχαν τη χαμηλότερη μέση καθαρή αξία, περίπου 45.000 δολάρια, 27% πιο κάτω από την αμέσως επόμενη χαμηλότερη, των ισπανόφωνων, με περίπου 62.000 δολάρια. Αντίθετα, η διάμεση καθαρή αξία των νοικοκυριών για τις λευκές οικογένειες ήταν 285.000 δολάρια και για τους Ασιάτες -που μετρήθηκαν μόνοι τους για πρώτη φορά στη φετινή έρευνα- ήταν 536.000 δολάρια.

Η εκπαίδευση

Τα επίπεδα εκπαίδευσης έπαιξαν επίσης σημαντικό ρόλο στα αποτελέσματα.

Για παράδειγμα, μόνο τα νοικοκυριά με «πρόσωπο αναφοράς» -όρος που συνήθως αναφέρεται στο οικονομικά κυρίαρχο άτομο σε ένα νοικοκυριό- που είχε τουλάχιστον κάποια κολεγιακή εκπαίδευση ή κατείχε πτυχίο κολλεγίου είδαν τα εισοδήματά τους να αυξάνονται το διάστημα μεταξύ 2019 και 2022. Τα νοικοκυριά των οποίων το πρόσωπο αναφοράς είχε μόνο απολυτήριο λυκείου δεν είδαν καμία μεταβολή στο εισόδημά τους, ενώ εκείνοι που δεν είχαν τελειώσει το λύκειο είδαν το εισόδημά τους να μειώνεται κατά 10%.

Η έρευνα είναι σύμφωνη με τα πρόσφατα στοιχεία της Fed και του Γραφείου Απογραφής, που έδειξαν ότι οι τάσεις συγκέντρωσης της περιουσίας και του εισοδήματος που είχαν διαμορφωθεί από τη δεκαετία του 1980 είχαν επανέλθει καθώς η μετα-πανδημική εποχή άρχισε φέτος.

Η ισχυρή αγορά κατοικίας και το χρηματιστήριο είχαν συνεισφορά στα κέρδη, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της οικονομικής ανθεκτικότητας των νοικοκυριών.

«Η χρηματοοικονομική αστάθεια μειώθηκε το διάστημα μεταξύ 2019 και 2022», αναφέρει η Fed, επισημαίνοντας διάφορα βασικά μέτρα που δείχνουν ότι οι οικογένειες στις ΗΠΑ στο σύνολό τους βγαίνουν από την πανδημία με μεγαλύτερες οικονομικές δυνατότητες από ό,τι το έτος πριν από την έναρξη της υγειονομικής κρίσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή