Εξακολουθεί να βλέπει την πιθανότητα μιας ακόμη αύξησης των επιτοκίων φέτος η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ.

Η κεντρική τράπεζα έχει προβλέψει μία ακόμη αύξηση των επιτοκίων φέτος και ανέφερε ότι τα επιτόκια θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα για κάποιο χρονικό διάστημα. Η Μεστερ επανέλαβε την Παρασκευή ότι η στάση αυτή ήταν κατάλληλη. «Αυτό συνάδει με τη δική μου ανάγνωση των οικονομικών συνθηκών, των προοπτικών και των κινδύνων για τις προοπτικές» είπε χαρακτηριστικά.

Πληθωρισμός: Ο στόχος του 2% μπορεί να μην είναι «ιερός» για πολύ ακόμη

Ανοδικοί κίνδυνοι για τον πληθωρισμό

Εξακολουθεί να θεωρεί τους κινδύνους για τον πληθωρισμό ανοδικούς, επισημαίνοντας τις υψηλότερες τιμές του πετρελαίου από τον Ιούλιο που θα μπορούσαν να μεταφερθούν και στις βασικές τιμές και τις υψηλότερες τιμές της βενζίνης που θα μπορούσαν να κάνουν τους καταναλωτές να πιστέψουν ότι ο πληθωρισμός θα αυξηθεί και πάλι.

«Δεν περιμένω ότι αυτό θα επαναφέρει τον πληθωρισμό στα πολύ υψηλά επίπεδα που είδαμε πέρυσι, αλλά θα μπορούσε να ανακόψει την πρόοδο που έχουμε δει τους τελευταίους μήνες»είπε.«Η έκθεση του ΔΤΚ για τον Σεπτέμβριο είναι μια υπενθύμιση ότι δεν μπορούμε να υπολογίζουμε ότι η πρόοδος θα συνεχιστεί με τον ίδιο καλό ρυθμό που είδαμε τους τελευταίους μήνες».

Υποστήριξε ότι αν το επιτόκιο αναφοράς της Fed πρέπει να κινηθεί υψηλότερα από το σημερινό του επίπεδο και για πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει περιοριστικό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της οικονομίας.

Ενώ η νομισματική πολιτική είναι «περιοριστική», η Μέστερ λέει ότι η ανθεκτικότητα που έχει επιδείξει η οικονομία απέναντι στα υψηλά επιτόκια έχει υπογραμμίσει τη δυσκολία να γνωρίζουμε ακριβώς πόσο περιοριστική είναι η πολιτική, εν μέρει λόγω της αβεβαιότητας σχετικά με το επίπεδο του λεγόμενου ουδέτερου πραγματικού επιτοκίου, ή του επιτοκίου που ούτε ενισχύει ούτε μειώνει την ανάπτυξη, προσαρμόζοντας τον πληθωρισμό.

«Ανεξάρτητα από την απόφαση που θα ληφθεί στην επόμενη συνεδρίασή μας, αν η οικονομία εξελιχθεί όπως αναμένεται, κατά την άποψή μου, είμαστε πιθανότατα κοντά ή σε ένα σημείο αναμονής για το επιτόκιο κεφαλαίων, καθώς συσσωρεύουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις οικονομικές και χρηματοπιστωτικές εξελίξεις και αξιολογούμε τις επιπτώσεις της σύσφιξης των χρηματοπιστωτικών συνθηκών που έχει ήδη σημειωθεί» πρόσθεσε.

Οι αποδόσεις των ομολόγων

Σημείωσε ότι εάν η αύξηση των αποδόσεων των μακροπρόθεσμων κρατικών ομολόγων διατηρηθεί, αυτό θα συμβάλει στη συγκράτηση της ζήτησης και θα είναι ένας από τους παράγοντες που θα εξετάσει όταν θα αξιολογήσει εάν θα αυξήσει περαιτέρω τα επιτόκια.

Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σε δύο συνεδριάσεις μέσα στην εβδομάδα εκτινάχθηκε στο 5%, για πρώτη φορά από τις  20 Ιουλίου 2007. Η απόδοση του έκλεισε τελικά την Παρασκευή στο 4,914%.

Τα σχόλια της Μέστερ σχετικά με τις αποδόσεις απηχούν τα σχόλια άλλων αξιωματούχων της Fed, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου της Fed Powell, οι οποίοι έχουν δηλώσει τις τελευταίες ημέρες ότι εάν τα μακροπρόθεσμα επιτόκια παραμείνουν αυξημένα, μπορεί να υπάρξει λιγότερη ανάγκη για τη Fed να δράσει.

Ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ σηματοδότησε την Πέμπτη ότι η κεντρική τράπεζα θα μπορούσε να διατηρήσει σταθερά τα επιτόκια στην επόμενη συνεδρίαση πολιτικής της, αλλά προειδοποίησε επίσης ότι ο πληθωρισμός είναι ακόμη πολύ υψηλός και ότι περισσότερες αυξήσεις των επιτοκίων είναι ακόμη πιθανές αν η οικονομία παραμείνει εκπληκτικά θερμή.

Η Μέστερ κατέληξη ότι η Fed πρέπει να διαχειριστεί τον κίνδυνο να αυξήσει τα επιτόκια πάρα πολύ με το να μην αυξήσει τα επιτόκια αρκετά, εξισορροπώντας τη μείωση του πληθωρισμού χωρίς να βυθίσει την οικονομία σε βαθιά ύφεση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
Ουκρανία: Ο πόλεμος στερεί άντρες από το εργατικό δυναμικό – Περιζήτητες οι γυναίκες από τα εργοστάσια
Διεθνή |

Γυναίκες στη χαλυβουργία - Περιζήτητες οι εργαζόμενες στα ουκρανικά εργοστάσια

Η στρατηγική προσλήψεων γυναικών στοχεύει στην αντικατάσταση των ανδρών που πάνε στον πόλεμο, αλλά και των χιλιάδων εργαζομένων που έχουν μετακομίσει σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας