Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης υπέπεσε σε νομικά λάθη όταν αποφάσισε υπέρ της Apple για υπόθεση φορολογικού προστίμου ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ και θα πρέπει να επανεξεταστεί η υπόθεση, δήλωσε την Πέμπτη σύμβουλος του Ανώτατου Δικαστηρίου της Ευρώπης.

Η επίμαχη υπόθεση αποτελούσε μέρος της εκστρατείας της επικεφαλής της αντιμονοπωλιακής αρχής της ΕΕ, Μαργκρέτε Βεστάγκερ, κατά των συμφωνιών μεταξύ πολυεθνικών και χωρών της Ένωσης που οι ρυθμιστικές αρχές θεωρούσαν παράνομη κρατική βοήθεια.

Απόφαση – έκπληξη από την Apple: Ποιες λειτουργίες «παγώνει»

Σύμφωνα με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2016, η Apple επωφελήθηκε από δύο φορολογικές αποφάσεις της Ιρλανδίας, για περισσότερo από δύο δεκαετίες, που μείωσαν τεχνητά τη φορολογική επιβάρυνση της αμερικανικής εταιρείας στο 0,005% το 2014.

Το Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2020 επικύρωσε την έφεση της Apple, λέγοντας ότι οι ρυθμιστικές αρχές δεν πληρούσαν το νομικό πρότυπο για να δείξουν ότι η Apple είχε ένα αθέμιτο πλεονέκτημα.

Η διαφωνία

Ωστόσο, ο γενικός εισαγγελέας Τζιοβάνι Πιτρουτσέλα του Δικαστηρίου της ΕΕ (ΔΕΕ) διαφώνησε, λέγοντας ότι οι δικαστές του ΔΕΕ θα πρέπει να ακυρώσουν την απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου και να παραπέμψουν την υπόθεση πίσω στο κατώτερο δικαστήριο. Σημειώνεται ότι το ΔΕΕ, το οποίο θα αποφανθεί τους επόμενους μήνες, ακολουθεί περίπου τέσσερις στις πέντε τέτοιες συστάσεις.

«Η απόφαση του Γενικού Δικαστηρίου σχετικά με τις “φορολογικές αποφάσεις” της Ιρλανδίας σε σχέση με την Apple θα πρέπει να ακυρωθεί», είπε, χωρίς ωστόσο η δήλωσή του να θεωρείται δεσμευτική. Ο γενικός εισαγγελέας του ΔΕΕ είπε ότι το Γενικό Δικαστήριο διέπραξε μια σειρά νομικών λαθών και επίσης απέτυχε «να αξιολογήσει σωστά την ουσία και τις συνέπειες ορισμένων μεθοδολογικών σφαλμάτων που, σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής, αθέτησαν τις φορολογικές αποφάσεις».

«Ως εκ τούτου, είναι απαραίτητο για το Γενικό Δικαστήριο να προβεί σε νέα αξιολόγηση», είπε ο Πιτρουτσέλα.

Η Apple απάντησε στα πορίσματα του γενικού εισαγγελέα Πιτρουτσέλα, λέγοντας ότι το κατώτερο δικαστήριο «ήταν πολύ σαφές ότι η Apple δεν έλαβε κανένα επιλεκτικό πλεονέκτημα και καμία κρατική ενίσχυση, και πιστεύουμε ότι αυτό θα έπρεπε να διατηρηθεί». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Ιρλανδία επανέλαβε ότι δεν είχε παράσχει καμία κρατική ενίσχυση στην Apple.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή