Μόλις στο 0,1% διαμορφώθηκε η ανάπτυξη στην ευρωζώνη κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, σύμφωνα με τη Eurostat.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,1% τόσο στη ζώνη του ευρώ όσο και στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από +0,5% στην ευρωζώνηκαι +0,4% στην ΕΕ το προηγούμενο τρίμηνο.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικονομία της ευρωζώνης συρρικνώθηκε οριακά σε τριμηνιαία βάση κατά το τρίτο τρίμηνο, κάτι που ενισχύει το ενδεχόμενο να σημειωθεί τεχνητή ύφεση εάν το τέταρτο τρίμηνο αποδειχθεί εξίσου αδύναμο. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι ως τεχνητή ύφεση ορίζεται η πτώση του ΑΕΠ για δύο συνεχόμενα τρίμηνα σε τριμηνιαία (όχι ετήσια) βάση.

Eurostat: Στο 2,4% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Σεπτέμβριο – Στο 4,3% στην ευρωζώνη

Κατά το τρίτο τρίμηνο του 2023, το ΑΕΠ στις Ηνωμένες Πολιτείες αυξήθηκε κατά 1,2% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο (μετά από +0,5% το δεύτερο τρίμηνο του 2023). Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 2,9% (μετά από +2,4% το προηγούμενο τρίμηνο).

Οι χώρες

Τα στοιχεία της Eurostat έδειξαν τριμηνιαία οικονομική ανάπτυξη 0,1% στη Γαλλία, 0,3% στην Ισπανία και 0,5% στο Βέλγιο, αλλά αυτό δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την τριμηνιαία πτώση 0,1% στη Γερμανία, την απουσία ανάπτυξης στην Ιταλία και τη συρρίκνωση στην Αυστρία, την Πορτογαλία, την Ιρλανδία, την Εσθονία και τη Λιθουανία.

Το «φρένο» της ανάπτυξης οφείλεται στους ισχυρούς αντίθετους ανέμους από τον υψηλό πληθωρισμό και τα υψηλά επιτόκια που βρίσκονται σε επίπεδο ρεκόρ, καθώς και η δημοσιονομική πολιτική, η οποία οδηγείται σε σύσφιγξη.

Καθώς ο πληθωρισμός μειώθηκε απότομα τον Οκτώβριο, η ΕΚΤ άφησε αμετάβλητα τα επιτόκια στη συνεδρίασή της στις 26 Οκτωβρίου στην Αθήνα, τερματίζοντας ένα πρωτοφανές σερί 10 συνεχών αυξήσεων των επιτοκίων.

Απασχόληση

Την ίδια στιγμή, ο αριθμός των απασχολουμένων αυξήθηκε κατά 0,3% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,2% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2023, η απασχόληση είχε αυξηθεί κατά 0,1% στη αμφότερες τις ζώνες.

Σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, η απασχόληση αυξήθηκε κατά 1,4% στη ζώνη του ευρώ και κατά
1,3% στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο του 2023, μετά από +1,3% στη ζώνη του ευρώ και +1,1% στην ΕΕ το δεύτερο
τρίμηνο του 2023.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή