Σε ξενοδοχείο του Σαν Φρανσίσκο το απόγευμα της Τετάρτης, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ έδωσε ένα μήνυμα στις αμερικανικές επιχειρήσεις που έτυχε χειροκροτημάτων: η Κίνα είναι μια μεγάλη αγορά και ένας φίλος.

Όπως γράφουν οι Financial Times, leader της αμερικανικής επιχειρηματικής ελίτ, όπως ο Ίλον Μασκ της Tesla, ο Τιμ Κουκ της Apple και ο Άλμπερτ Μπουρλά της Pfizer συνωστίστηκαν στο Hyatt Regency για να συναντήσουν τον κινέζο ηγέτη,  όλοι πρόθυμοι να πουλήσουν περισσότερα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, iPhone και φαρμακευτικά προϊόντα στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο.

Μιλώντας σε ένα ακροατήριο περίπου 300 ατόμων ο Σι τους είπε αυτό που περίμεναν: «Η Κίνα είναι ταυτόχρονα μια εξαιρετικά μεγάλη οικονομία και μια εξαιρετικά μεγάλη αγορά. . . Ο εκσυγχρονισμός για 1,4 δισεκατομμύρια Κινέζους είναι μια τεράστια ευκαιρία που προσφέρει η Κίνα στον κόσμο».

Ποιοι μεγιστάνες βρέθηκαν στο δείπνο του προέδρου Σι στις ΗΠΑ

«Ο κόσμος χρειάζεται την Κίνα και τις ΗΠΑ να συνεργαστούν για ένα καλύτερο μέλλον», πρόσθεσε. «Η Κίνα είναι έτοιμη να γίνει εταίρος και φίλος των ΗΠΑ».

Αμοιβαία τα αισθήματα

Τα θερμά συναισθήματα ήταν αμοιβαία. «Αν διαβάσετε τη λίστα με τις 20 κορυφαίες αμερικανικές εταιρείες στην Κίνα, ήταν όλες εκεί», σχολίασε στους FT ένας τιτάνας της τεχνολογίας του Σαν Φρανσίσκο που παρευρέθηκε στην εκδήλωση αλλά δεν ήθελε να δημοσιευτεί το όνομά του. Καθώς πήγαινε στο Hyatt, ο ιδρυτής της Bridgewater, Ρέι Ντάλιο, είπε στους Financial Times ότι ήταν «ενθουσιασμένος που είχε αυτή τη σχέση [με τον Σι]».

Όμως, ενώ ο Σι έκανε μια προσπάθεια να εκφράσει το ανοιχτό καλωσόρισμα της χώρας του στις αμερικανικές επιχειρήσεις, ένας συνδυασμός εντάσεων με την Ουάσιγκτον, μια δύσκολη οικονομική ανάκαμψη από την πανδημία και ο ολοένα πιο ισχυρός μηχανισμός εσωτερικής ασφάλειας του Πεκίνου μείωσε τον ενθουσιασμό μεταξύ των Αμερικανών επενδυτών για μεγάλα στοιχήματα στην Κίνα.

Μαζεύουν βαλίτσες

Όπως τονίζει το δημοσίευμα, μια σειρά αμερικανικών εταιρειών έχουν αρχίσει να μαζεύουν τις βαλίτσες τους ή να αλλάζουν δρομολόγιο στις αλυσίδες εφοδιασμού φοβούμενοι ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν να διαταράξουν τις επιχειρήσεις τους. Ομάδες τεχνολογίας όπως η Airbnb και το LinkedIn έχουν αποσυρθεί από τη χώρα, όπως και οι εταιρείες συμβούλων Gallup και Forrester Research. Ακόμη και η Apple, η οποία στηρίζεται εδώ και καιρό στην κινεζική παραγωγή, έχει αρχίσει να προμηθεύεται παραγγελίες σε χώρες όπως η Ινδία και το Βιετνάμ.

Επιχειρηματικοί ηγέτες και αναλυτές δήλωσαν ότι δεν περίμεναν η σύνοδος κορυφής του Σι με τον Μπάιντεν να ξεπαγώσει πλήρως τις σχέσεις.

Σπεύδοντας να διασκεδάσει τις ανησυχίες ο Σι έθεσε το εξής δίλημμα: «Το νούμερο ένα ερώτημα για εμάς είναι, είμαστε αντίπαλοι ή εταίροι;» Εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα βλέπουν η μία την άλλη ως αντίπαλο, προειδοποίησε, «θα οδηγήσει μόνο σε παραπληροφορημένη χάραξη πολιτικής, λανθασμένες ενέργειες και ανεπιθύμητα αποτελέσματα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή