Ενστάσεις στον τρόπο εφαρμογής ψηφιακής κάρτας στη βιομηχανία που λειτουργεί σε κυλιόμενες βάρδιες 24ώρης βάσης εκφράζει ο ιδιοκτήτης και CEO της Λουξ, Γιάννης Μαρλαφέκας, υποστηρίζοντας πως υπάρχουν μια σειρά από πρακτικά ζητήματα που καθιστούν προβληματικό το μέτρο.

Ο κ. Μαρλαφέκας μιλώντας σε δημοσιογράφους ξεκαθάρισε πως το νέο αυτό μέτρο κινείται στη σωστή κατεύθυνση για την πάταξη της αδήλωτης εργασίας, υπογράμμισε ωστόσο πως χρειάζονται διαρθρωτικές κινήσεις για να αποφευχθούν αρρυθμίες στην καθημερινή παραγωγική διαδικασία.

Γεωργιάδης: Ερχονται οι υπουργικές αποφάσεις για το πώς η βιομηχανία θα δουλεύει Σάββατα και Κυριακές

Όπως είπε, η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει αντικειμενικές δυσκολίες στην εφαρμογή της, στις βιομηχανίες με κυλιόμενες βάρδιες 24ώρης βάσης λόγω των αποκλίσεων στην ώρα προσέλευσης των εργαζομένων κατά την φάση εναλλαγής τους καθώς όπως τόνισε έχουν ήδη παρατηρηθεί καθυστερήσεις στο πλαίσιο της πιλοτικής εφαρμογής του μέτρου εδώ και αρκετούς μήνες,
ενόψει της επίσημης εφαρμογής του.

«Οι άνθρωποι δεν είναι ρομπότ, δεν ειναι ψηφιακοί εργαζόμενοι , πάντα υπάρχουν και θα υπάρχουν καθυστερήσεις…», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκφράζοντας την ειλικρινή αγωνία των ανθρώπων της βιομηχανίας για την ορθή εφαρμογή του νέου αυτού μέτρου.

Ευελιξία στις βάρδιες

Για αυτό και θεωρεί αναγκαίο να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο της τάξεως των 15 λεπτών τουλάχιστον, στην εναλλαγή των βαρδιών, ώστε να αποφευχθεί η καθημερινή πίεση και το αγχος εργοδοτών και εργαζομένων για το σωστό και τεχνικά «χτύπημα» της κάρτας προς όφελος όλων.

Γιατί, όπως ανέφερε, υπάρχει ο κίνδυνος να γυρίσει μπούμερανγκ τόσο στην παραγωγικότητα της επιχείρησης, όσο και στην αμοιβή του εργαζόμενου.

«Φοβάμαι ότι θα περάσουμε από το ευ επιχειρείν, που πρέπει να είναι ο στόχος ενός εργοδότη, στο δυς επιτηρείν του εργαζόμενου» και μάλιστα εις βάρος του τελικά, όπως σημείωσε χαρακτηριστικά.

Προβληματική σύμφωνα με τον επικεφαλής της πατρινής βιομηχανίας αναψυκτικών είναι και η δυνατότητα απασχόλησης και αυτοδιάθεσης του χρόνου των εργαζομένων πέραν του 8ώρο τους.

Διευκρίνισε πως ενώ ο υπουργός έπραξε σωστά, δίνοντας τη δυνατότηταστον εργαζόμενο να εργαστεί επίσημα πλέον μετά το 8ώρο του, ωστόσο όπως είπε υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που πρακτικά την αναιρεί και ενδεχομένως να οδηγήσει εκ νέου στη μαύρη εργασία.

Η εν λόγω οδηγία προβλέπει ότι ο εργαζόμενος δεν μπορεί εργαστεί κατά μέσο όρο πάνω από 48 ώρες σε ένα διάστημα 4 μηνών, συμπεριλαμβανομένων υπερεργασιών και υπερωριών.

Την ίδια στιγμή που όπως λέει στη βιομηχανία υπάρχει πλαφόν για εξτρα χρονο απασχόλησης μέχρι 150 ώρες τον χρόνο το ανώτερο, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Μαρλαφέκα είναι πρακτικά παράλογο την στιγμή που το πνεύμα του πρόσφατα ψηφισμένου νόμου ειναι να μπορεί ο εργαζόμενος να εργάζεται για 12-13 ώρες ημερησίως, αν φυσικά το επιθυμεί.

«Έχουμε έναν νομοθέτημα που κινείται στην θεωρία του σε σωστή βάση, αλλά την ίδια στιγμή δεν μπορεί να δουλέψει στην πράξη λόγω του κόφτη που μπαίνει… Ανατρέπεται πλήρως την ουσία της παρέμβασης. Είναι δώρον άδωρο…», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Το «αιώνιο ζήτημα» με την αδήλωτη εργασία

Όσον αφορά στο ζήτημα της αδήλωτης εργασίας, ο επικεφαλής της Λουξ, σημείωσε πως δυστυχώς εφαρμόζονται συνεχώς διατάξεις που δυσκολεύουν την εφαρμογή τους και τονίζει πως η πάταξή της είναι καθαρά θέμα πολιτικής βούλησης.

Προτείνει βαρύτατες ποινές στις περιπτώσεις που εντοπίζονται αδήλωτοι εργαζόμενοι. «Να τελειωσουμε μιά και καλή με αυτό το πρόβλημα για να μην καίγονται τα χλωρά με τα ξερά συνεχώς , οπως λέγει και ο θυμόσοφος λαός. Κανένας σοβαρός επιχειρηματίας στη χώρα δεν την επιδιώκει, ειδικά στη βιομηχανία», επισημαίνει με νόημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News