Η Ευρώπη εξακολουθεί να είναι ευάλωτη σε κραδασμούς στον εφοδιασμό με φυσικό αέριο παρά τη σημαντική πρόοδο στη μείωση της εξάρτησής της από τη Ρωσία, προειδοποίησε ο διευθύνων σύμβουλος μιας από τις μεγαλύτερες εταιρείες ενέργειας της Γερμανίας.

Ο CEO της RWE, Μάρκους Κρέμπερ, δήλωσε ότι η Ευρώπη πρέπει να ενισχύσει την ικανότητά της να εισάγει φυσικό αέριο για να βεβαιωθεί ότι θα μπορούσε να αντιμετωπίσει τυχόν απροσδόκητες διακοπές σε αγωγούς ή τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.

Η προειδοποίηση ήρθε παρά το γεγονός ότι η Ευρώπη εισήλθε στον χειμώνα με τα αποθέματα φυσικού αερίου να είναι περίπου 99% γεμάτα μετά από μια μεγάλη προσπάθεια πλήρωσής τους το καλοκαίρι .

«Η ηπειρωτική Ευρώπη βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από πέρυσι. Η αποθήκευση φυσικού αερίου είναι στη μέγιστη χωρητικότητα και έχουμε φτιάξει κάποιες υποδομές» τόνισε ο κ. Κρέμπερ, μιλώντας στους Financial Times: «Αλλά δεν βρισκόμαστε εκεί που πρέπει να είμαστε γιατί δεν πρέπει να έχουμε ένα σύστημα παροχής ενέργειας χωρίς περιθώριο ή buffer.

Γιατί η Ευρώπη πρέπει να μάθει να ζει με απρόβλεπτες τιμές φυσικού αερίου

Διακυμάνσεις

Οι τιμές του φυσικού αερίου εκτοξεύτηκαν πέρυσι καθώς η Ευρώπη προσπαθούσε να αντικαταστήσει τις χαμηλότερες προμήθειες του ρωσικού αγωγού, ανεβαίνοντας πάνω από 300 ευρώ ανά μεγαβατώρα τον Αύγουστο, πάνω από 10 φορές το κανονικό επίπεδο.

Οι τιμές έκτοτε μειώθηκαν, στα 43 ευρώ ανά MWh την Παρασκευή, αλλά οι αγορές παραμένουν ταραχώδεις και ευαίσθητες στα παγκόσμια γεγονότα, με τις απεργίες των εργαζομένων στα τερματικά φυσικού αερίου στην Αυστραλία να οδηγούν σε άνοδο των τιμών τον Σεπτέμβριο.

Η αποθήκευση φυσικού αερίου της ΕΕ μπορεί να καλύψει περίπου δύο έως δυόμισι μήνες μέγιστης χειμερινής κατανάλωσης.

Η RWE, η οποία έχει τα κεντρικά της γραφεία στο Έσσεν και είναι εισηγμένη στη Φρανκφούρτη, εμπορεύεται και αποθηκεύει φυσικό αέριο και διαχειρίζεται ένα στόλο σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με αέριο, παράλληλα με ένα αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο σταθμών αιολικής, ηλιακής ενέργειας και μπαταριών. Σχεδιάζει να κλείσει τους σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030.

Επενδύσεις στις ΑΠΕ

Την περασμένη εβδομάδα, η RWE είπε ότι σχεδίαζε να επενδύσει 55 δισ. ευρώ παγκοσμίως μεταξύ 2024 και 2030. Λίγο περισσότερο από το ένα τρίτο αυτών θα διατεθούν σε υπεράκτια αιολικά έργα, σε μια ώθηση για την τεχνολογία που έχει δυσκολευτεί φέτος λόγω του αυξανόμενου κόστους.

«Βλέπουμε ένα ελκυστικό συνολικό επενδυτικό περιβάλλον», δήλωσε ο Krebber. «Τα ενεργειακά συστήματα στα οποία δραστηριοποιούμαστε είναι ελλιπώς επενδυμένα. Και νομίζω ότι είναι αναμφίβολα ότι οι επενδύσεις πρέπει να πάνε στην καθαρή ενέργεια».

Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η Γερμανία θα δυσκολευτεί να επιτύχει τον στόχο της για κατάργηση των σταθμών ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα έως το 2030, εκτός εάν η κυβέρνηση σχεδιάσει την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας για να δώσει κίνητρα για την ανάπτυξη νέων σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με υδρογόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια