Ο αριθμός τον πυρηνικών αντιδραστήρων στον κόσμο θα πρέπει να διπλασιαστεί σε περισσότερους από 400, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι Συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, υποστήριξε ο γενικός διευθυντής της Διεθνούς Ένωσης Ατομικής Ενέργειας (IAEA) Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι.

«Έχουμε ήδη 10 χώρες που έχουν εισέλθει στη φάση λήψης αποφάσεων (για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών) και άλλες 17 που βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης», είπε, προσθέοντας ότι μέσα σε λίγα χρόνια στο παιχνίδι θα μπορούν άλλες δώδεκα χώρες.

Μεταξύ αυτών, όπως ανέφερε ο Γκρόσι είναι η Γκάνα, η Κένυα, το Μαρόκο, η Νιγηρία, η Ναμίμπια, οι Φιλιππίνες, το Καζακστάν και το Ουζμπεκιστάν.

Φουντώνει η αντιπαράθεση για την πυρηνική ενέργεια στην COP28 – Οι υπέρμαχοι και οι πολέμιοι

Μιλώντας στο Associated Press στο περιθώριο της Διάσκεψης του ΟΗΕ για το Κλίμα (COP28) υποστήριξε ότι ο κόσμος θέλει περισσότερη πυρηνική ενέργεια ως μέσο για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την παροχή μιας συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για ηλεκτρική ενέργεια.

Χαρακτήρισε μάλιστα ως «επανάσταση» την απόφαση να συμπεριλιφθεί η πυρηνική ενέργεια στην COP28, καθώς μέχρι πρότινος θεωρείτο θέμα ταμπού.

Ωστόσο, αναγνώρισε την πρόκληση που εξακολουθεί να τίθεται για την υπηρεσία του όσον αφορά την παρακολούθηση των πυρηνικών προγραμμάτων σε χώρες, ιδιαίτερα στο Ιράν μετά την κατάρρευση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 με τις παγκόσμιες δυνάμεις.

Ο Γκρόσι είπε ότι περισσότερες χώρες που αποκτούν πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα «φαινόμενο ντόμινο».
«Έτσι είναι μια πολύ, πολύ περίπλοκη και δυνητικά επικίνδυνη τάση», είπε.

Το γαλλικό σχέδιο

Ο Γκρόσι, ο οποίος έφτασε στο Ντουμπάι από το Παρίσι, είπε ότι μίλησε με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν για την πιθανή πυρηνική ανακοίνωση που θα περιλαμβάνει «μια δημόσια δέσμευση υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, που με τρόπο που δεν έχουμε ξαναδεί». Είπε ότι μια τέτοια συμφωνία με την υποστήριξη παγκόσμιων δυνάμεων θα μπορούσε να δει την πυρηνική ενέργεια να γίνει προσιτή από περισσότερα έθνη.

Ο Μακρόν αναμένεται να μιλήσει το Σάββατο στην COP28.

Διαμάχες στην COP28

Ο ρόλος που πρέπει να διαδραματίσει η πυρηνική ενέργεια στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου μέλλοντος έχει από καιρό προκαλέσει έντονα συναισθήματα – τόσο στους υποστηρικτές όσο και στους επικριτές της.

Πρόκειται να είναι ένα καυτό θέμα που αναμένεται να απασχολήσει τη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι, η οποία ξεκινά αυτή την εβδομάδα. Εκτιμάται, με βάση αναφορές, ότι θα υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από τους υπέρμαχους της πυρηνικής ενέργειας, για να υπάρξει μια μεγάλη αύξηση της ισχύος από πυρηνικά εργοστάσια από σήμερα έως το 2050.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους παρατηρητές παρουσιάζει μια υπουργική εκδήλωση με την ονομασία «Atoms4NetZero» στις 5 Δεκεμβρίου. Η εκδήλωση αυτή συνδιοργανώνεται από τον Διεθνή Οργανισμό Ατομικής Ενέργειας και την προεδρία της COP28, και αναμένεται να «ανακοινώσει τη δήλωση του ΔΟΑΕ για την πυρηνική ενέργεια», σύμφωνα με τον δικτυακό τόπο της COP28. Αυτό αντανακλά τον «κρίσιμο ρόλο της πυρηνικής ενέργειας στην καθαρή μετάβαση στο μηδέν», όπως επισημαίνεται από τους διοργανωτές της εκδήλωσης.

Το Atoms4NetZero δημοσιοποιήθηκε από την Παγκόσμια Πυρηνική Ένωση τον Σεπτέμβριο, όταν ανακοίνωσε την έναρξη μιας πρωτοβουλίας που ονομάζεται “Net Zero Nuclear”, η οποία στοχεύει να τριπλασιάσει την πυρηνική ισχύ του πλανήτη μέχρι τα μέσα του αιώνα.

Μεγάλη συζήτηση

Σε ένδειξη του πόσο πολωτική μπορεί να είναι η συζήτηση γύρω από το θέμα, αυτόν τον μήνα, ο ηγέτης της κεντροδεξιάς Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης της Γερμανίας εξέφρασε τη λύπη του για την απομάκρυνση της χώρας του από την πυρηνική ενέργεια μετά το κλείσιμο των τριών τελευταίων σταθμών της τον Απρίλιο του 2023.

«Η γερμανική κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που κατά την άποψή μας ήταν απολύτως λανθασμένη, ένα στρατηγικό λάθος για να βγούμε από τα πυρηνικά», είπε ο Φρίντριχ Μερτς στο CNBC.

Κι ενώ η Γερμανία -η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- έχει απομακρυνθεί από την πυρηνική ενέργεια, άλλες χώρες προσπαθούν να ενισχύσουν την ενεργειακή ισχύ τους από πυρηνικά εργοστάσια.

Κερδίζει έδαφος στην Ευρώπη

Ανάμεσά τους περιλαμβάνεται το Ηνωμένο Βασίλειο, το οποίο έχει δηλώσει ότι στοχεύει να παραδώσει έως και 24 γιγαβάτ έως το 2050 στο ενεργειακό της σύστημα. Επίσης και η Σουηδία θέλει να κατασκευάσει νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες.

Η Γαλλία, σημαντικός παίκτης στην πυρηνική ενέργεια, σχεδιάζει επίσης να αυξήσει τον αριθμό των αντιδραστήρων της.

Οι αγορές ενέργειας εξακολουθούν να επηρεάζονται από τους κραδασμούς από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 και οι συζητήσεις για την πυρηνική ενέργεια δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.

«Εν μέσω της σημερινής παγκόσμιας ενεργειακής κρίσης, η μείωση της εξάρτησης από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα έχει γίνει η κορυφαία προτεραιότητα ενεργειακής ασφάλειας», σημείωσε ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ο οποίος θεωρείται από πολλούς ως ηγετική αρχή στην ενεργειακή μετάβαση.

«Δεν είναι λιγότερο σημαντική η κλιματική κρίση: η επίτευξη των καθαρών μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου μέχρι τα μέσα του αιώνα απαιτεί ταχεία και πλήρη απαλλαγή από τον άνθρακα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και της παραγωγής θερμότητας», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας σημείωσε τα ακόλουθα: «Η πυρηνική ενέργεια, με ισχύ περίπου 413 γιγαβάτ (GW) που λειτουργεί σε 32 χώρες, συμβάλλει και στους δύο στόχους αποφεύγοντας 1,5 γιγατόνους (Gt) παγκόσμιων εκπομπών και 180 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα (bcm) παγκόσμιας ζήτησης φυσικού αερίου ετησίως».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια