Από το 1,3% το δεύτερο τρίμηνο… στο 0,4% το τρίτο τρίμηνο του 2023. Αυτή είναι η εκτίμηση της Morgan Stanley για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας το τρίμηνο που περιλαμβάνει τις φυσικές καταστροφές που έπληξαν αρκετές περιοχές της χώρας, ειδικά στη Θεσσαλία, όπου το μερίδιο της στην πρωτογενή παραγωγή είναι μεγάλο.

Όπως εκτιμά η αμερικανική τράπεζα, αν και η ελληνική οικονομία συντηρεί τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, το γ’ 3μηνο δεν θα είναι τόσο καλό. Τα μεγέθη θα επιβεβαιωθούν την Τετάρτη, 6 Δεκεμβρίου, από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Morgan Stanley: Ο «απαισιόδοξος» της Wall Street ξαναχτυπά – Αμφίβολο το Santa Rally

Παρόλα αυτά, η Morgan Stanley εκτιμά ότι η οικονομία θα σημειώσει ανάπτυξη 2,3% στο σύνολο του τρέχοντος έτους, ρυθμός που θα συντηρηθεί, ίσως και αυξηθεί στο 2,4% το 2024 και το 2025.

Οι δημοσιονομικές της επιδόσεις θα είναι ισχυρές, με μείωση του ελλείμματος του προϋπολογισμού από 2,2% φέτος σε 1,2% έως το 2024. Έτσι, και το χρέος θα μειωθεί από 160,5% του ΑΕΠ στο 153% και στη συνέχεια σε 147,9%.

Ο δείκτης χρέους

Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο σε άλλη τους έκθεση οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζες εξήραν τις επιδόσεις της Ελλάδας στο μέτωπο του χρέους, εκτιμώντας ότι σε μία διετία, δηλαδή το 2025, ο δείκτης χρέους προς ΑΕΠ θα υποχωρήσει κάτω από το 150%. Μάλιστα, η μείωση θα ξεπεράσει τις 20 ποσοστιαίες μονάδες, από το 171,3% που ήταν στα τέλη του 2022.

Όπως ανέφερε τότε η Morgan Stanley, η αναπτυξιακή πορεία της ελληνικής οικονομίας θα παραμείνουν πάνω από το 2% την επόμενη διετία, δηλαδή πάνω από τις επιδόσεις των υπολοίπων χωρών της Ευρωζώνης, με σημαντικές βοήθειες από τα κεφάλαια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ειδικότερα, προ μηνός εκτιμούσε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της Ελλάδας θα είναι στο 2,3% και 2,4% αντίστοιχα το 2024 και το 2025.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley, τόσο η κατανάλωση όσο και οι επενδύσεις θα συντηρήσουν τους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία
Ψηφιακός μετασχηματισμός: Πρώτοι στα social media, ουραγοί στις τραπεζικές συναλλαγές
Οικονομία |

Η σχέση των Ελλήνων με τις ψηφιακές τεχνολογίες - Τα social media και οι τραπεζικές συναλλαγές

Πώς υιοθετούν οι επιχειρήσεις τις ψηφιακές τεχνολογίες; Πώς χρησιμοποιούν οι πολίτες τις δημόσιες και άλλες υπηρεσίες στο διαδίκτυο; Ποια είναι η συμμετοχή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης;