Οι εξαγωγές της Κίνας αυξήθηκαν για πρώτη φορά σε έξι μήνες τον Νοέμβριο, υποδηλώνοντας ότι οι βιομηχανίες στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο προσελκύουν πελάτες μέσω των μεγάλων εκπτώσεων που προσφέρουν προκειμένου να ξεπεράσουν την παρατεταμένη πτώση της ζήτησης, όπως επισημαίνει το Reuters.

Τα μικτά στοιχεία της μεταποίησης για τον Νοέμβριο κράτησαν ζωντανές τις εκκλήσεις για περαιτέρω πολιτική στήριξη για την ενίσχυση της ανάπτυξης, αλλά επίσης έθεσαν ερωτήματα σχετικά με το εάν οι έρευνες που βασίζονται κυρίως στο αρνητικό συναίσθημα έχουν αποκρύψει τη βελτίωση στις οικονομικές συνθήκες.

Κίνα: Σε λειτουργία τέθηκε ο πρώτος πυρηνικός σταθμός τέταρτης γενιάς στον κόσμο [εικόνες]

Οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 0,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2022, σύμφωνα με στοιχεία των τελωνείων την Πέμπτη, σε σύγκριση με πτώση κατά 6,4% τον Οκτώβριο, ενώ υπερέβησαν την εκτίμηση για πτώση κατά 1,1% που αναμενόταν σε δημοσκόπηση του Reuters. Οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,6%, παρά τις προβλέψεις για άνοδο κατά 3,3% και πολύ χαμηλότερα σε σχέση με το άλμα 3,0% τον περασμένο μήνα.

«Η βελτίωση των εξαγωγών είναι σε γενικές γραμμές σύμφωνη με τις προσδοκίες της αγοράς… η διαδοχική ανάπτυξη των εξαγωγών της Κίνας τους τελευταίους μήνες ενισχύθηκε», δήλωσε ο Zhiwei Zhang, επικεφαλής οικονομολόγος στην Pinpoint Asset Management. «Υπάρχουν θετικές ενδείξεις και στα δεδομένα εξαγωγών άλλων ασιατικών χωρών τους τελευταίους μήνες».

Υψηλό τριετίας για τον Baltic Dry Index

Ο δείκτης Baltic Dry Index, ένας βασικός δείκτης του παγκόσμιου εμπορίου, σκαρφάλωσε σε υψηλό τριετίας τον Νοέμβριο, υποστηριζόμενος από τη βελτιωμένη ζήτηση για βιομηχανικά προϊόντα, ιδιαίτερα από την Κίνα.

Οι εξαγωγές της Νότιας Κορέας, ένας άλλος δείκτης της υγείας του παγκόσμιου εμπορίου, αυξήθηκαν για δεύτερο διαδοχικό μήνα τον Νοέμβριο, λαμβάνοντας ώθηση από τις εξαγωγές ημιαγωγών, οι οποίες σημείωναν πτώση επί 15 μήνες.

Το κινεζικό εμπόριο με κρίσιμες αγορές έδωσε επίσης μια αισιόδοξη εικόνα, με τις εξαγωγές προς τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν να καταγράφουν όλες αύξηση τον Οκτώβριο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή