Τα στηρίγματά τους μετά από ένα σερί επτά ανοδικών εβδομάδων αναζητούν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, προσπαθώντας να κρατήσουν τα κέρδη τους και να τοποθετηθούν ενόψει της μεγάλης αλλαγής στη νομισματική πολιτική που αναμένεται το 2024.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones καταγράφει κέρδη 0,06% στις 37.327 μονάδες, ο S&P 500 σημειώνει άνοδο 0,28% στις 4.732 μονάδες, ενώ ο τεχνολογικός Nasdaq ενισχύεται κατά 0,17% στις 14.839 μονάδες.

Το επενδυτικό κλίμα παραμένει θετικό, αφού την περασμένη εβδομάδα η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ανέφερε ότι αναμένονται τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024, εν μέσω αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

«Η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, οι χαμηλές προσδοκίες και η δυναμική της ανάπτυξης είναι ένας εξαιρετικός συνδυασμός από την άποψη της αγοράς. Έχουμε υποστηρίξει ξανά και ξανά ότι αυτό είναι ένα σκηνικό που είναι πολύ υποστηρικτικό», έγραψε ο επικεφαλής στρατηγικής της HSBC, Max Kettner.

Ο Kettner σημείωσε, ωστόσο, ότι οι βραχυπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης και κερδών στις ΗΠΑ παραμένουν αδύναμες. Το τρέχον σερί ανόδου φαίνεται παρόμοιο με το ράλι της αγοράς το 2017-2018, πρόσθεσε, όπου το γενικά ανοδικό αίσθημα έδωσε τη θέση του στην απογοήτευση τον Ιανουάριο.

Στο μεταξύ οι αγορές παρακολουθούν τις εξελίξεις στο μέτωπο των μεταφορών μέσω της Ερυθράς Θάλασσας, μετά την κλιμάκωση των επιθέσεων κατά της εμπορικής ναυτιλίας από μαχητές Χούθι, οι οποίες μπορεί να τροφοδοτήσουν ένα νέο γύρο πληθωριστικών πιέσεων.

Ήδη οι μεγαλύτερες ναυτιλιακές εταιρείες μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων στον κόσμο δήλωσαν τις τελευταίες ημέρες ότι θα αναστείλουν τις μεταφορές μέσω της πλωτής οδού με κύρια αιτία το κύμα επιθέσεων. Αρκετοί ιδιοκτήτες δεξαμενόπλοιων τόνισαν επίσης ότι επιμένουν σε επιλογές που τους δίνουν το δικαίωμα να αποφεύγουν την περιοχή.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Wall Street