Ενισχύονται οι φωνές των αξιωματούχων της Fed που αντιτάσσονται στις προσδοκίες των αγορών για μείωση των επιτοκίων το 2024.

Ο πρόεδρος της Fed Σικάγου, Όστιν Γκούλσμπι, είπε ότι εξεπλάγη από την υπερβολική αντίδραση της αγοράς στις επικαιροποιημένες τριμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις της Fed την περασμένη εβδομάδα. Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ στην τελευταία συνεδρίαση της για το 2023 διατήρησε αμετάβλητα τα επιτόκια και επικαιροποίησε τις προβλέψεις της  σηματοδοτώντας μείωση των επιτοκίων. Οι αγορές αντέδρασαν με ράλι, ενώ αυξήθηκαν τα στοιχήματα για έξι μειώσεις επιτοκίων.

BofA: Τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed το επόμενο έτος

«Μπερδεύτηκα λίγο με το – μήπως η αγορά απλώς υπέθεσε, να τι θέλουμε να λένε» είπε σε συνέντευξή του στο CNBC. «Σκέφτηκα ότι φαινόταν να υπάρχει κάποια σύγχυση σχετικά με το πώς λειτουργεί ακόμη και η FOMC. Δεν συζητάμε συγκεκριμένες πολιτικές κερδοσκοπικά για το μέλλον».

Η Bank of America εκτιμά τώρα ότι η Federal Reserve   θα προχωρήσει σε τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης μέσα στο 2024 ξεκινώντας από το Μάρτιο.

Η τράπεζα αναθέωρησε το ύψος των μειώσεων των επιτοκίων από 75 μονάδες βάσης σε 100 μονάδες βάσης. Εκτιμά ότι θα ανακοινώσει τις μειώσεις στις συνεδριάσεις του Μαρτίου, του Ιουνίου, του Σεπτεμβρίου και Δεκεμβρίου.

Οι συνάδελφοι του Γκούλσμπι  έχουν αποκρούσει την άποψη ότι οι μειώσεις των επιτοκίων είναι επικείμενες. Ο πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης Τζον Γουίλιαμς είπε την Παρασκευή ότι είναι πρόωρο για την κεντρική τράπεζα να σκέφτεται τη μείωση των επιτοκίων τον Μάρτιο. Ο επικεφαλής της Fed της Ατλάντα,Ράφαελ Μπόστικ τόνισε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει ακόμη να δουν «αρκετούς μήνες» δεδομένων για να είναι βέβαιοι ότι ο πληθωρισμός θα συνεχίσει να μειώνεται.

Οι αγορές προπορεύονται

Η πρόεδρος της Fed του Κλίβελαντ, Λορέτα Μέστερ σε συνέντευξή της στους Financial Times εξήγησε ότι  ότι οι αγορές είχαν πάει «λίγο μπροστά»  από την κεντρική τράπεζα, στοιχηματίζοντας σε πρόωρες μειώσεις επιτοκίων το 2024.

«Η επόμενη φάση δεν είναι το πότε θα μειωθούν τα επιτόκια, παρόλο που οι αγορές βρίσκονται σε αυτό το σημείο» εξηγεί «Αφορά για το πόσο καιρό πρέπει να παραμείνει περιοριστική η νομισματική πολιτική, προκειμένου να είμαστε σίγουροι ότι ο πληθωρισμός θα βρίσκεται σε αυτή τη βιώσιμη και έγκαιρη πορεία επιστροφής στο 2%».

Η Μέστερ,  η οποία είπε ότι αναμένει τρεις μειώσεις των επιτοκίων κατά ένα τέταρτο της μονάδας το 2024,  και ο Μπόστικ έχουν δικαιώμα ψήφου στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής Αγορας το 2024. Ο Γουίλαμς έχει μένει μόνιμο δικαίωμα ψήφου και ο Γκούλσμπι ψήφιζε το 2023.

Ο επικεφαλής της Fed του Σικάγο χαρακτήρισε «σημαντική» την υποχώρηση των τιμών φέτος, αλλά δήλωσε ότι δεν έχουν ακόμη επιστρέψει στο στόχο της κεντρικής τράπεζας. «Εάν επαναφέρουμε τον πληθωρισμό στο εύρος των στόχων της διπλής εντολής μας, τότε έχουμε πιο συμμετρικές ανησυχίες, ας το πούμε έτσι, και για τις δύο πλευρές της διπλής εντολής» είπε χαρακτηριστικά

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή