Τη δική τους μάχη για την κατάκτηση των ψηφοφόρων του Κέντρου δίνουν ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όπως αντίστοιχα και οι πρόεδροι των δύο κομμάτων, Στέφανος Κασσελάκης και Νίκος Ανδρουλάκης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της Metron Analysis για τον τηλεοπτικό σταθμό Mega, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λαμβάνει στην πρόθεση ψήφου 10,1%, πίσω από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, που βρίσκεται στη δεύτερη θέση με 11,4%. Αντίστοιχα στην εκτίμηση ψήφου η αξιωματική αντιπολίτευση ανέρχεται στο 12,4% ενώ το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ εκτιμάται στο 14%.

Ο Ανδρουλάκης εμπνέει περισσότερο τους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Κασσελάκη

Ωστόσο ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζεται στα πολιτικά κοινά που προσελκύουν τα δύο κόμματα, που έχουν παρόμοιο πολιτικό λόγο και αναφορές.

Επί της πρόθεσης ψήφου, 23% των ψηφοφόρων που προσδιορίζονται ως Αριστεροί δηλώνουν τη στήριξή τους στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Αντίστοιχα 25% όσων δηλώνουν Κεντροαριστεροί, 7% όσων προσδιορίζονται ως Κεντρώοι, 1% ως κεντροδεξιοί και 3% όσων δηλώνουν Δεξιοί.

Στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, 7% των ψηφοφόρων του δηλώνουν Αριστεροί, 27% Κεντροαριστεροί, 21% Κεντρώοι, 4% Κεντροδεξιοί και 1% Δεξιοί.

Το εύρημα αυτό δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπερτερεί έναντι του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στους Αριστερούς ψηφοφόρους, όπου είναι μια μεγάλη δεξαμενή για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ωστόσο, στη μεγάλη μάχη του Κέντρου, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ προηγείται -για 2%- στους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους και με μεγάλη διαφορά στους Κεντρώους. Αρά, ως λογικό επόμενο προκύπτει ότι ο νικητής των Κεντροαριστερών και πέρα ψηφοφόρων στη δημοσκόπηση της Metron Analysis, που είναι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, θα προηγηθεί και στη μάχη της δεύτερης θέσης.

Πρόθεση ψήφου ανά πολιτική ταυτότητα

Προηγείται με διαφορά ο Ανδρουλάκης σε Κεντροαριστερούς και… πέρα

Ως προς τη δημοτικότητα των πολιτικών αρχηγών ο Νίκος Ανδρουλάκης προηγείται έναντι του Στέφανου Κασσελάκη με διαφορά, που καταφέρνει σε όλα τα επίπεδα, από τους Κεντροαριστερούς ψηφοφόρους έως και τους Δεξιούς, να προηγείται με διαφορά.

Στους μοναδικούς ψηφοφόρους που ο Στέφανος Κασσελάκης είναι μπροστά από τον Νίκο Ανδρουλάκη είναι στους Αριστερούς ψηφοφόρους, με 36% έναντι 30%.

Είναι ξεκάθαρο από τα ευρήματα της Metron Analysis ότι ο Νίκος Ανδρουλάκης εμπνέει περισσότερο τους ψηφοφόρους του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη.

Οι δημοτικότητες των πολιτικών αρχηγών

Οι Κέντρο-Αριστεροί στηρίζουν Κασσελάκη, οι Κεντροδεξιοί… Χαρίτση

Στη σύγκριση μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη και του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς Αλέξη Χαρίτση παρουσιάζεται ένα ενδιαφέρον στοιχείο.

Ο Στέφανος Κασσελάκης προηγείται στις προτιμήσεις των ψηφοφόρων που δηλώνουν Αριστεροί ή Κεντροαριστεροί με μεγάλη διαφορά έναντι του Αλέξη Χαρίτση.

Ο Αλέξης Χαρίτσης, όμως, είναι αρκετά μπροστά σε σχέση με τον Στέφανο Κασσελάκη στους Κεντρώους ψηφοφόρους και τους Κεντροδεξιούς.

Στους δεξιούς ψηφοφόρους προηγείται για λίγο ο Αλέξης Χαρίτσης έναντι του Στέφανου Κασσελάκη.

Τα στοιχεία για τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Αλέξη Χαρίτση

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει από ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και χάνει στον… κανέναν

Υψηλή είναι η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που αγγίζει το 82,7%.

Οι διαρροές του αφορούν 3% τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, 2,9% την Ελληνική Λύση, 2,3% τη Νέα Αριστερά, 1,4% το ΚΚΕ, 1,3% το ΜέΡΑ25. Ωστόσο εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι οι μεγαλύτερες απώλειές του είναι προς το άκυρο/λευκό/κανέναν, σε ποσοστό 5,2%.

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει το εντυπωσιακό 10,2% από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και 3,1% από τη ΝΔ. Είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι παρότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ παίρνει αρκετές Κεντροαριστερές ψήφους από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, αυτό δεν κεφαλαιοποιείται σε ποσοστά.

Υψηλή συσπείρωση για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ

Η συσπείρωση αυτή τη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι μόλις στο 51% με μεγάλες διαρροές προς ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και ΚΚΕ, αλλά και προς τη Νέα Αριστερά.

Από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ λαμβάνει 3%, ενώ από τη Νέα Δημοκρατία 1,4%. Την ίδια στιγμή στο κυβερνών κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δίνει 3,5%.

Χαμήλη συσπείρωση για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και διαρροές

Αυτοί που μένουν εκτός: Νέα Αριστερά και ΜέΡΑ25

Σε ποσοστά μη εισόδου στην Ευρωβουλή, που είναι η επόμενη εκλογική μάχη τον ερχόμενο Ιούνιο, κινείται η Νέα Αριστερά και το ΜέΡΑ25.

Η Νέα Αριστερά στην πρόθεση ψήφου λαμβάνει 2%, ενώ, το ΜέΡΑ25 1,8%. Αντίστοιχα, στην εκτίμηση ψήφου, γνωρίζουν άνοδο και τα δύο κόμματα κατά 0,4% αλλά παραμένουν εκτός Βουλής ή/και Ευρωβουλής.

Τα συνολικά ποσοστά από τη δημοσκόπηση της Metron Analysis

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επικαιρότητα