Eπιστροφή στην… κανονικότητα από σήμερα Τρίτη 2 Ιανουαρίου για τις λαϊκές αγορές παρά το γεγονός ότι τα εμπορικά καταστήματα και τα σούπερ μάρκετ και σήμερα παραμένουν κλειστά. Από σήμερα τίθεται επίσης σε εφαρμογή και η υποχρεωτική χρήση POS στους πάγκους των λαϊκών αγορών καθώς όλοι οι πωλητές που δραστηριοποιούνται σε λαϊκές αγορές, πανηγύρια αλλά και στα κυριακάτικα παζάρια, εφεξής υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Σε ό,τι αφορά στις κυρώσεις σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης, η σχετική υπουργική απόφαση ορίζει ότι για το χρονικό διάστημα από 01.02.2024 έως και 01.03.2024 αναστέλλεται κατ’ εξαίρεσιν η επιβολή προστίμου στους νέους υπόχρεους, εφόσον αποδεδειγμένα έχουν προμηθευτεί τερματικά αποδοχής καρτών έως και 31.01.2024 και τελούν εν αναμονή για την εγκατάστασή τους.

«Έμφραγμα» στις μεταβιβάσεις ακινήτων – Ανάστατη η αγορά του real estate

Οι νέοι ΚΑΔ

Η χρήση POS επεκτείνεται σε 35 ακόμα κλάδους της οικονομίας που μέχρι πρότινος εξαιρούνταν της υποχρεωτικότητας του μέτρου, ενώ οι παραβάτες να αναμένεται να βρεθούν αντιμέτωποι με «τσουχτερά» πρόστιμα.

Οι επαγγελματίες σε όλους τους κλάδους λιανικής και παροχής υπηρεσιών σε καταναλωτές, από 1.1.2024 και εφεξής θα υποχρεούνται να αποδέχονται τόσο πληρωμές με κάρτες (χρεωστικές και πιστωτικές), όσο και υπηρεσίες άμεσης πληρωμής με μεταφορά χρηματικών ποσών μεταξύ τραπεζικών λογαριασμών, όπως η υπηρεσία I.R.I.S. online payments.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, έχει δηλώσει πρόσφατα ότι «προτεραιότητά μας είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής, η διευκόλυνση και η προστασία του καταναλωτή. Με την Κοινή Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Ανάπτυξης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, επεκτείνεται η χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής προκειμένου να διευκολύνονται οι καταναλωτές στις συναλλαγές τους με τους εμπόρους και παράλληλα να ενισχυθεί η ασφάλεια των συναλλαγών. Η επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής είναι κρίσιμη για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών, των συνεπών φορολογουμένων αλλά και των επιχειρήσεων, στο μέτρο που οι ηλεκτρονικές πληρωμές εξασφαλίζουν την ασφάλεια των συναλλαγών και τον υγιή ανταγωνισμό μεταξύ των επιχειρήσεων».

Σημειώνεται, τέλος ότι από τους δικαιούχους πληρωμής με ηλεκτρονικά μέσα βάσει της ΚΥΑ εξαιρούνται α) τα άτομα με αναπηρία όρασης με πιστοποιημένο ποσοστό αναπηρίας από 80% και άνω, και β) τα μηχανήματα αυτόματης πώλησης προϊόντων έως και την 31.12.2024.

Η Κοινή Υπουργική Απόφαση

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tax