Ο οικονομικός λιανοπωλητής μόδας Primark είχε ισχυρές πωλήσεις ενόψει των Χριστουγέννων, καθώς οι Βρετανοί αγοραστές επικεντρώθηκαν σε ρούχα μειωμένης τιμής εν μέσω επίμονα υψηλού πληθωρισμού, σύμφωνα με το Bloomberg.

Primark: «Γλυκοκοιτάζει» το Μινιόν

Ο ιδιοκτήτης της Associated British Foods Plc δήλωσε ότι οι πωλήσεις της Primark αυξήθηκαν κατά 7,9% το πρώτο τρίμηνο και η αλυσίδα έφτασε στο υψηλότερο μερίδιο αγοράς της τις 12 εβδομάδες έως τις 10 Δεκεμβρίου. Η AB Foods είναι πλέον πιο σίγουρη για τις προοπτικές της για το σύνολο του έτους για την Primark, με το προσαρμοσμένο λειτουργικό περιθώριο να αναμένεται να ξεπεράσει το 10% φέτος.

Ωστόσο, η απόδοση του λιανοπωλητή ήταν μικτή σε όλες τις χώρες στις οποίες δραστηριοποιείται, με ορισμένες να επηρεάζονται από τοπικές οικονομικές αντιξοότητες. Ο βρετανικός όμιλος, του οποίου οι δραστηριότητες κυμαίνονται από τα παντοπωλεία έως τη γεωργία, παίρνει το μεγαλύτερο μέρος των κερδών του από την Primark.  Η αύξηση των πωλήσεων στην Primark ήταν 2,1%.

Η μετοχή της AB Foods έχει κερδίσει περίπου 21% τον τελευταίο χρόνο.

Ένα βήμα πριν την καταστροφή δεκάδες χιλιάδες επιχειρήσεις

Αξίζει να σημειωθεί πως στο χείλος του γκρεμού βρίσκονται δεκάδες χιλιάδες 47.000 επιχειρήσεις στη Βρετανία, σύμφωνα με τα στοιχεία της έκθεσης «Red Flag» της Begbies Traynor, η οποία ειδικεύεται στην εταιρική αναδιάρθρωση.

Συγκεκριμένα, η πιο πρόσφατη έκθεση που αφορά επεξεργασία στοιχείων για το τελευταίο τρίμηνο του 2023, δείχνει ότι η θηλιά της οικονομικής δυσπραγίας έχει σφίξει απειλητικά γύρω από περισσότερες από 47.000 επιχειρήσεις, 25% περισσότερες από ό, τι ένα τρίμηνο νωρίτερα, με τους κλάδους των ακινήτων και των κατασκευών να έχουν μεγάλη παρουσία στη λίστα. Την ίδια στιγμή, 539.900 επιχειρήσεις αντιμετώπιζαν «σημαντική» οικονομική πίεση.

Πρόκειται για τη δεύτερη συνεχόμενη τριμηνιαία περίοδο κατά την οποία η «κρίσιμη οικονομική δυσπραγία» έχει αυξηθεί κατά 25%, σύμφωνα με την έκθεση. Από τους τομείς των κατασκευών και των ακινήτων προέρχονται 3 στις 10 από αυτές τις επιχειρήσεις (ποσοστό 30%).

Ο τριμηνιαίος ρυθμός αύξησης του αριθμού των εταιρειών που αντιμετωπίζουν κρίσιμη οικονομική δυσπραγία αυξήθηκε κατά 32,6% στον κατασκευαστικό κλάδο, κατά 41,3% στην υγεία και στην εκπαίδευση, κατά ένα τέταρτο στις υπηρεσίες ακινήτων και 24% στις υπηρεσίες υποστήριξης.

Δεκαοκτώ από τους 22 τομείς που καλύπτονται από την έκθεση κατέγραψαν διψήφια ποσοστιαία αύξησης στον αριθμό των επιχειρήσεων των οποίων τα οικονομικά έχουν περιέλθει σε κρίσιμο σημείο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή