Την κατασκευή τεσσάρων νέων πυρηνικών αντιδραστήρων αναμένεται να ξεκινήσει εντός του τρέχοντος έτους η Ουκρανία. Αυτό δήλωσε στο Reuters ο Ουκρανός υπουργός Ενέργειας Χέρμαν Χαλούσενκο, καθώς το Κίεβο επιδιώκει να αναπληρώσει τις ενεργειακές απώλειες που υφίσταται η χώρα λόγω του πολέμου με τη Ρωσία.
Μπάιντεν: Εάν καταρρεύσει η Ουκρανία η κρίση θα επεκταθεί στα Βαλκάνια
Δύο από τις μονάδες – στις οποίες περιλαμβάνονται αντιδραστήρες και σχετικός εξοπλισμός – θα στηριχθούν σε ρωσικής κατασκευής εξοπλισμό τον οποίο η Ουκρανία θέλει να εισαγάγει από τη Βουλγαρία, ενώ στις άλλες δύο θα χρησιμοποιηθεί δυτική τεχνολογία από τον κατασκευαστή ενεργειακού εξοπλισμού Westinghouse.
Και οι τέσσερις αντιδραστήρες θα κατασκευαστούν στον πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας του Χμελνίτσκι στη δυτική Ουκρανία, πρόσθεσε ο Χαλούσενκο.
Το χρονοδιάγραμμα
Το χρονοδιάγραμμα αυτό είναι πιο δυναμικό από αυτό που είχε αναφερθεί προηγουμένως από το Κίεβο, το οποίο έκανε λόγο για την έναρξη εργασιών κάποια στιγμή εντός του 2024 και χωρίς να διευκρινίζει ότι και οι τέσσερις αντιδραστήρες μπορεί να αναπτυχθούν ταυτοχρόνως.
“Πιστεύω (ότι θα αρχίσουμε την κατασκευή) το καλοκαίρι-φθινόπωρο”, δήλωσε σε συνέντευξη που παραχώρησε ο Χαλούσενκο. “Χρειαζόμαστε δοχεία”, πρόσθεσε, αναφερόμενος στα δοχεία πίεσης αντιδραστήρα που θα πρέπει να εισαχθούν. “Θέλουμε να κάνουμε την τρίτη και την τέταρτη μονάδα αμέσως”.
Η κατασκευή του 3ου και του 4ου αντιδραστήρα στο Χμελνίτσκι είχε αρχίσει τη δεκαετία του 1980 αλλά στη συνέχεια είχε παγώσει.
Μετά την απόσχισή της από την Σοβιετική Ένωση το 1991, η Ουκρανία κατασκεύασε τρεις νέους πυρηνικούς αντιδραστήρες: έναν στον ηλεκτροπαραγωγικό πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, έναν σε αυτόν του Χμελνίτσκι και έναν σε αυτόν της Ρίβνε.
Σήμερα τρεις πυρηνικοί σταθμοί παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε υπό ουκρανικό έλεγχο εδάφη της Ουκρανίας παράγουν πάνω από το 55% του ηλεκτρικού ρεύματος που χρειάζεται η χώρα, αλλά το Κίεβο θέλει να επεκτείνει τον τομέα για να αντισταθμιστεί η απώλεια αυτού στη Ζαπορίζια, του μεγαλύτερου ηλεκτροπαραγωγικού πυρηνικού σταθμού στην Ευρώπη.
Η απώλεια της Ζαπορίζια
Η Ρωσία έθεσε υπό τον έλεγχό της τον σταθμό της Ζαπορίζια μετά την εισβολή της στην Ουκρανία στις αρχές του 2022, και οι έξι πυρηνικοί του αντιδραστήρες βρίσκονται αυτήν την στιγμή σε αδράνεια.
“Με την 3η και την 4η (μονάδα του Χμελνίτσκι) θέλουμε να αναπληρώσουμε για την Ζαπορίζια και τώρα έχουμε συνομιλίες με τους Βούλγαρους εταίρους μας για τους δύο αντιραστήρες που θέλουμε” να κατασκευάσουμε, πρόσθεσε ο Χαλούσενκο.
“Αν λαμβάναμε τα δοχεία αντιδραστήρων σήμερα, πιστεύω ότι σε 2,5 χρόνια θα είχαμε έναν τρίτο αντιδραστήρα σε γραμμή”, σημείωσε.
Παράλληλα με την κατασκευή των σοβιετικής εποχής VVER-1000 μονάδων, η Ουκρανία θέλει να αρχίσει προπαρασκευαστικές εργασίες για την κατασκευή δύο σύγχρονων δυτικών AP-1000 μονάδων, επίσης στο Χμελνίτσκι.
“Χρειάζεται να υιοθετηθεί νομοθεσία (από το κοινοβούλιο) και έχουμε νομοσχέδια για την 3η, 4η, 5η και 6η μονάδα. Αυτές (η 3η και η 4η) είναι VVER-1000, ενώ για την 5η και η 6η θέλουμε να φτιάξουμε AP. Είναι μια παράλληλη διαδικασία”, κατέληξε.
Τον Δεκέμβριο, η εταιρεία πυρηνικής ενέργειας της Ουκρανίας Energoatom και η Westinghouse υπέγραψαν συμφωνία για την αγορά εξοπλισμού για την 5η μονάδα του Χμελνίτσκι.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters
Latest News
Εξαγωγική δύναμη η Ελλάδα το 2024 στην ηλεκτρική ενέργεια
Αυξημένες κατά 76% οι εξαγωγές ρεύματος το 2024, συγκριτικά με το 2023 - Έκθεση του ΙΕΝΕ καταγράφει την εικόνα της ενεργειακής αγοράς τη φετινή χρονιά
Καμπανάκι από ΙΕΑ - Θα... πλημμυρίσουν πετρέλαιο οι αγορές το 2025
Οι παγκόσμιες αγορές θα έχουν υπερπροσφορά σε πετρέλαιο της τάξης των 1,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα
Η μεγάλη αποτυχία του στοιχήματος των Shell και BP στην ηλεκτρική ενέργεια
Η ηλεκτρική ενέργεια ήταν το επόμενο μεγάλο στοίχημα για πολλές εταιρείες πετρελαίου και φυσικού αερίου, όμως γύρισε μπούμερανγκ
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Παρουσίαση του GREGY στο «Βαλκανικό Νταβός»
Το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Αιγύπτου (GREGY) παρουσιάστηκε στο «Power Summit 2024» στη Σόφια
Κ. Μαύρος (Όμιλος ΔΕΗ): Από νέο σημείο εκκίνησης οι ΑΠΕ το 2025
Η επόμενη τριετία είναι η τριετία των ΑΠΕ στην παραγωγή, της πλήρους απολιγνιτοποίησης και των ευέλικτων μονάδων, είπε ο Κ. Μαύρος
Helleniq Energy: Χτίζει τον 5ο πυλώνα στην αγορά ενέργειας – Τι αλλάζει με το deal της Elpedison
Η Helleniq Energy μετά την απόκτηση του 100% της Elpedison καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητες της στην ηλεκτρική ενέργειας
Κληρώνει για τους «υδρογονάνθρακες» - Η ώρα της ExxonMobil, το αδιέξοδο της Energean και ο νέος επενδυτής
Σε κρίσιμο σημείο το project «Υδρογονάνθρακες» που είχε ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την άνοιξη του 2022 – Οι γεωπολιτικές εξελίξεις
Φόβοι για νέα κρίση φυσικού αερίου στην Ευρώπη
Ο ψυχρός Νοέμβριος, οι αυξημένες τιμές στο φυσικό αέριο και η λήξη της συμφωνίας μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας προκαλούν ανησυχία για τα ενεργειακά αποθέματα της Ευρώπης
Τιμολόγια ρεύματος: Αυξήσεις έως 49% τον Δεκέμβριο παρά την επιδότηση
Οι αυξήσεις στα τιμολόγια ρεύματος «ψαλιδίστηκαν» με την επιδότηση των 15 ευρώ ανά Μεγαβατώρα τον Δεκέμβριο