Πωλητήριο έβαλαν τα παιδιά του Μπερλουσκόνι για την πολυτελή παραλιακή έπαυλη της Σαρδηνίας του αείμνηστου πρώην πρωθυπουργού της Ιταλίας, εκεί όπου κάποτε έκανε διακοπές με τους πιο ισχυρούς ηγέτες του κόσμου. Το ποσό που ζητούν είναι 500 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι Financial Times, τα πέντε παιδιά του εκλιπόντος ηγέτη, ο οποίος πέθανε τον περασμένο Ιούνιο σε ηλικία 86 ετών, συμφώνησαν να πουλήσουν το περιουσιακό στοιχείο, το οποίο θα διατεθεί ιδιωτικά από τον σύμβουλο ακινήτων Dils με έδρα το Μιλάνο.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Dils, Τζουζέπε Αμιτράνο, αρνήθηκε να σχολιάσει. Ένας εκπρόσωπος της εταιρείας συμμετοχών της οικογένειας Μπερλουσκόνι Fininvest αρνήθηκε επίσης να σχολιάσει στους FT.
68 δωμάτια
Ο Μπερλουσκόνι είχε αγοράσει το ακίνητα 110 εκταρίων στη βορειοανατολική ακτή του νησιού, γνωστή ως Costa Smeralda, στα τέλη της δεκαετίας του 1980 και το ανακαίνισε εξ ολοκλήρου.
Η πολυτελής ιδιοκτησία, που διαθέτει 68 δωμάτια, άμεση πρόσβαση στη Μεσόγειο Θάλασσα, πολλές πισίνες, γήπεδα τένις, κήπους μεγέθους 80 γηπέδων ποδοσφαίρου και ένα αμφιθέατρο, έχει φιλοξενήσει μεταξύ άλλων τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους και τον πρώην πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τόνι Μπλερ.
Το 2004, ο Μπλερ έγινε δεκτός με ένα εκθαμβωτικό σόου πυροτεχνημάτων, το οποίο έγραφε το «Viva Tony».
Σύμφωνα με τους FT, ως πιθανοί αγοραστές φέρονται δισεκατομμυριούχοι από τα Εμιράτα, τη Σαουδική Αραβία, την Ινδία και τις ΗΠΑ. Η Dils θα επικοινωνήσει απευθείας με πιθανούς αγοραστές και δεν θα υπάρξει δημόσια διαφήμιση του ακινήτου, είπαν πηγές. Η επίδειξη του σπιτιού στους ενδιαφερόμενους ξεκινήσει τον Φεβρουάριο.
Το δημοσίευμα αναφέρει ότι το ακίνητο θα μπορούσε επίσης να ενδιαφέρει διεθνείς ομίλους πολυτελούς φιλοξενίας.
Οι Ρώσοι ολιγάρχες
Το νησί της Σαρδηνίας ήταν παραδοσιακά δημοφιλής προορισμός για Ρώσους ολιγάρχες και αρκετές από τις πιο πολυτελείς βίλες στην περιοχή Costa Smeralda, που περιλαμβάνει τα θέρετρα Porto Cervo και Porto Rotondo, αποκτήθηκαν τη δεκαετία του 1990 από Ρώσους υπηκόους. Ωστόσο, το τρέχον καθεστώς κυρώσεων που σχετίζεται με τον πόλεμο στην Ουκρανία καθιστά απίθανη την αγορά από Ρώσους υπηκόους.
Σύμφωνα με εκτίμηση του 2021 η περιουσία ήταν αξίας 260 εκατ. ευρώ. Η τρέχουσα ζητούμενη τιμή ήταν υψηλότερη από αυτή που ήλπιζε να βγάλει η οικογένεια από την πώληση, είπε μία από τις πηγές.
Η Villa Certosa φέρεται να έχει βγει στην αγορά δύο φορές στο παρελθόν, το 2010 και το 2015. Αλλά ο Μπερλουσκόνι πάντα αρνιόταν τις φήμες για πιθανή πώληση.
Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο Μπερλουσκόνι απέρριψε μια προσφορά 500 εκατομμυρίων ευρώ το 2015 από τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, φέρεται να ήταν η δεύτερη απόπειρα αγοράς από την οικογένεια αλ Σαούντ.
Πριν από το θάνατό του πέρυσι, τα έξοδα διαχείρισης για τα ακίνητα, συμπεριλαμβανομένου του ακίνητου της Σαρδηνίας που πωλείται τώρα, αυξήθηκαν από 21 εκατ. ευρώ σε 24 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με δημοσίως διαθέσιμες πληροφορίες. Πάνω από το μισό κόστος συνδέθηκε με επισκευές και συντήρηση. Το συνολικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 ανήλθε σε 1,3 εκατ. ευρώ.
Η οικογένεια κατέχει πολλά άλλα ακίνητα μέσω πολλών άλλων εταιρειών στην Ιταλία και στο εξωτερικό. Ενώ ορισμένα ακριβά περιουσιακά στοιχεία όπως η Villa Certosa θα πουληθούν, άλλα θα παραμείνουν στην οικογένεια.
Η κόρη Μαρίνα Μπερλουσκόνι, πρόεδρος της Fininvest, πρόκειται να αποκτήσει τη Villa Campari στη λίμνη Ματζόρε στη Βόρεια Ιταλία από τα αδέρφια της, σύμφωνα με ένα άτομο κοντά στην οικογένεια. Η μικρότερη αδερφή της Μπάρμπαρα Μπερλουσκόνι έχει σχέδια να αγοράσει, επίσης από τα αδέρφια της, την πλήρη ιδιοκτησία της Villa Macherio, της περιουσίας κοντά στο Μιλάνο, όπου μεγάλωσαν η ίδια και τα αδέρφια της από τον δεύτερο γάμο του αείμνηστου Μπερλουσκόνι.
Το άτομο πρόσθεσε το Arcore, το κτήμα κοντά στο Μιλάνο που τα τελευταία 50 χρόνια ήταν η κύρια κατοικία του αείμνηστου μεγιστάνα, θα μείνει επίσης στην οικογένεια.
Latest News
Reuters: Το κενό ηγεσίας επιδεινώνει την οικονομική δυσπραγία της Ευρώπης
Αν και η Ευρώπη υπερηφανεύεται για την ανοικτή οικονομία της, οι πιο άμεσες προκλήσεις εντοπίζονται στο εμπόριο, αναφέρει το Reuters
Περιστέρια και γεράκια στην ΕΚΤ - Όταν η βασική διαφωνία δεν είναι στα επιτόκια
Την Πέμπτη πραγματοποιείται η τελευταία για φέτος συνεδρίαση της ΕΚΤ - Τα στοιχήματα για τα επιτόκια
Η οικονομική πολιτική του Τραμπ θα φέρει «καταστροφή», προειδοποιεί ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν προειδοποίησε εναντίον της εφαρμογής του προγράμματος Project 2025 που φέρεται να ενστερνίζεται ο Ντόναλντ Τραμπ
Είναι ένας ανταγωνιστικός κόσμος - Ποιοι πληρώνονται καλύτερα σήμερα;
Η διεθνής αγορά εργασίας αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να πληρώνουν περισσότερα σε... φθηνότερες περιοχές
Πώς οι κινεζικές αεροπορικές βρέθηκαν να κυριαρχούν στις πτήσεις από Ευρώπη σε Ασία
Οι κινεζικές αεροπορικές εκμεταλλεύονται τις ρωσικές αντι-κυρώσεις και επεκτείνουν τα δρομολόγιά τους
Το κεφάλαιο για το λίθιο στη συμφωνία ΕΕ - Mercosur που πέρασε «στα ψιλά»
Αναλυτές της ολλανδικής τράπεζας ING δήλωσαν ότι η σημασία των κρίσιμων πρώτων υλών
Merger Monday: Σε μία ημέρα έκλεισαν deals 35 δισ. δολαρίων
Η επανεκλογή Τραμπ προκαλεί ευφορία στις επιχειρήσεις και τονώνει εξαγορές και συγχωνεύσεις
Η φιλοδοξία του Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου ίσως αποδειχθεί ένα όνειρο - Ανάλυση Economist
Η φιλοδοξία του Ντόναλντ Τραμπ να γίνει ο απόλυτος βαρόνος του πετρελαίου μπορεί να αποδειχθεί ένα όνειρο, καταλήγει ο Economist
Η Ισπανία θα νομιμοποιήσει 900.000 μετανάστες σε τρία χρόνια
Η Ισπανία αναμορφώνει τη νομοθεσία που διέπει τα δικαιώματα παραμονής ξένων μεταναστών στη χώρα
Πόσα επενδύουν ΗΠΑ, Κίνα και ΕΕ σε έρευνα και ανάπτυξη (R&D)
Πρώτες σε δαπάνες για έρευνα ( R&D) έρχονται οι ΗΠΑ, ακολουθεί η Κίνα και στην τρίτη θέση είναι οι 27 χώρες της ΕΕ με πρώτη τη Γερμανία