Το πακέτο αποδοχών σχεδόν 56 δισεκατομμυρίων δολαρίων του Ίλον Μασκ από την Tesla, που απορρίφθηκε την Τρίτη από δικαστήριο του Ντέλαγουερ, εκτός από τη σημαντική απώλεια για τον ίδιο τον Μασκ, κρύβει μία εντυπωσιακή ιστορία, που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια διαμάχη «Δαβίδ με Γολιάθ». Κι αυτό γιατί η υπόθεση με το τεράστιο πακέτο αποδοχών του πήγε στα δικαστήρια, μετά από προσφυγή ενός πρώην ντράμερ της heavy metal.

Ο Richard Tornetta μήνυσε τον Μασκ το 2018, όταν ο κάτοικος της Πενσυλβάνια κατείχε μόλις εννέα μετοχές της Tesla.

Η υπόθεση τελικά έφτασε στις δικαστικές αίθουσες στα τέλη του 2022 και την Τρίτη ένας δικαστής τάχθηκε στο πλευρό του Tornetta, ακυρώνοντας την τεράστια συμφωνία αμοιβής επειδή ήταν άδικη προς αυτόν και όλους τους συναδέλφους του μετόχους της Tesla.

‘Ιλον Μασκ: Η συμφωνία αμοιβής από την Tesla που ενέπνευσε πολλούς

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, οι θαυμαστές της Tesla και του Μασκ φάνηκαν να βρίσκουν την υπόθεση ως παρωδία δικαιοσύνης και έκαναν εικασίες για τις προθέσεις και τις πολιτικές πεποιθήσεις του Tornetta, ρωτώντας πώς ένας επενδυτής με τόσο ελάχιστη συμμετοχή θα μπορούσε να ασκήσει τέτοια δύναμη.

Πάντως, η εταιρική νομολογία του Ντέλαγουερ είναι γεμάτη υποθέσεις που φέρουν ονόματα μεμονωμένων επενδυτών με μικροσκοπικά μερίδια που ολοκλήρωσαν τη διαμόρφωση του εταιρικού δικαίου της Αμερικής.

Μάλιστα, το Ντέλαγουερ πριν από 10 χρόνια μαστιζόταν από αγωγές από μικροεπενδυτές που κατείχαν μερικές μετοχές και που αμφισβητούσαν συμφωνίες συγχώνευσης. Οι υποθέσεις συχνά επιλύονταν γρήγορα με ανούσιους διακανονισμούς που περιελάμβαναν πάντα πληρωμές στους δικηγόρους που έφεραν τις υποθέσεις.

Οι δικαστές και οι νομοθέτες του Ντέλαγουερ τελικά χαλάρωσαν την πρακτική.

Η δικαστίνα

Δικαστής της υπόθεσης, η Kathaleen McCormick , διαπίστωσε ότι η διαδικασία για την εξασφάλιση της έγκρισης του πακέτου προς τον Μασκ ήταν «βαθιά εσφαλμένη» και συμφώνησε να ακυρώσει το πακέτο του CEO, το οποίο εκτιμήθηκε σε 55,8 δισεκατομμύρια δολάρια κατ’ ανώτατο όριο.

Η πρώτη γυναίκα που ηγήθηκε του Πρωτοδικείου του Ντέλαγουερ, τον τόπο διεξαγωγής των αμερικανικών εταιρικών διαφορών, έχει και στο παρελθόν εμπλακεί με τον Μασκ Η 44χρονη επέβλεψε τη μήνυση του Twitter τον Ιούλιο του 2022 εναντίον του επιχειρηματία, όταν προσπάθησε να σπάσει το συμβόλαιό του 44 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αγοράσει την πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης. Η δικαστής απέρριψε την τακτική του Μασκ .

Η McCormick ξεκίνησε την καριέρα της με το τμήμα του Delaware του Legal Aid Society, το οποίο βοηθά άτομα με χαμηλό εισόδημα να περιηγηθούν στο δικαστικό σύστημα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή