Είναι γνωστό ότι ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προκειμένου να κάμψει τις κινητοποιήσεις των αγροτών αφορά το κόστος του ρεύματος και τη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών. Το ερώτημα των υπόλοιπων Ελλήνων ήταν όμως προφανές: Γιατί ειδικά τώρα που οι τιμές του ρεύματος υποχωρούν, ύστερα από μία διετία κρίσης, οι αγρότες μας χρειάζονται μια τόσο ιδιαίτερη μεταχείριση; Ποια είναι η ειδική ανάγκη να υπάρξει παρέμβαση στο ρεύμα και όχι σε άλλα από τα πολλά προβλήματα του κλάδου;

Η εξήγηση ήταν εντυπωσιακή. Μέσα στις κινητοποιήσεις αποκαλύφθηκε ένα τεράστιο οικονομικό χρέος άνω των 80 εκατ. ευρώ, καθώς πολλοί αγρότες αποδείχθηκε ότι δεν πληρώνουν το ρεύμα τους. Οχι μόνο τώρα, αλλά επί χρόνια. Τα ποσοστά ασυνέπειας είναι διπλάσια του συνόλου των καταναλωτών. Στους αγρότες οι ληξιπρόθεσμες οφειλές για το ηλεκτρικό τους ξεπερνούν διαχρονικά το 30% του συνόλου. Για τους υπόλοιπους καταναλωτές το αντίστοιχο ποσοστό φτάνει περίπου το 17%. Υπάρχουν περιοχές – όχι οι πιο κλασικές αγροτικές – όπου οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των αγροτών ξεπερνούν το 50% του συνόλου.

Στα Δωδεκάνησα φτάνουν το 82%, στα Γρεβενά το 77%, στη Δράμα το 67%, στην Κέρκυρα το 59%! Την ίδια στιγμή εμφανίζουν τα μικρότερα ποσοστά αποδοχής ρυθμίσεων, σαν αυτές που τους προτείνει τώρα η κυβέρνηση. Δεν ξεπερνά το 10%. Μόλις ένας στους δέκα αγρότες δέχεται τους διακανονισμούς που του προτείνονται.

Και γιατί να τους δεχτεί… Συνήθως μάλιστα είναι και ευνοϊκότεροι σε σχέση με αυτούς που προσφέρονται σε άλλες κατηγορίες πελατών.

Αλλά και εκείνοι που ρυθμίζουν, σταματούν να εξυπηρετούν τον διακανονισμό τους σε ποσοστό 50%, πληρώνοντας 3-4 δόσεις. Μια ρυθμίζουν. Μια που γίνονται ξανά ληξιπρόθεσμοι και… φωνάζουν. Το πρόβλημα αποκτά διαστάσεις αν μπει στην κουβέντα το πρόβλημα των Οργανισμών (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ) που διαχειρίζονται τα αρδευτικά νερά σε διάφορες αγροτικές περιοχές. Εκεί η κατάσταση ξεφεύγει και αποκτά διαστάσεις διαρκούς πολιτικού σκανδάλου, με τη συμμετοχή και τοπικών βουλευτών, που πρόθυμα παραχωρούν τις υπηρεσίες τους.

Προκειμένου να εξασφαλίζουν επί χρόνια οι συγκεκριμένοι Οργανισμοί ότι και οι λογαριασμοί δεν θα πληρώνονται και ρεύμα θα έχουν. Μόνο στις χειρότερες μέρες των χρεοκοπημένων συνεταιρισμών των προηγούμενων δεκαετιών είχε παρατηρηθεί παρόμοια εικόνα. Οι οφειλές ρεύματος πολλών εξ αυτών ξεπερνάει τη δεκαετία, δυσφημώντας τον κλάδο.

Είναι χαρακτηριστικό ότι παρά τις συνεχείς και ευνοϊκές ρυθμίσεις, από το σύνολο των 416 ΤΟΕΒ και των 10 ΓΟΕΒ σε όλη τη χώρα, 28 ΤΟΕΒ και 4 ΓΟΕΒ χρωστούν το 94% των συνολικών οφειλών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων. Και πρόθυμοι βουλευτές, όπως πρόσφατα ένας από την Αργολίδα, συνεχίζουν να ζητούν ρυθμίσεις με ερωτήσεις για οφειλές που δεν πληρώνονται και χρονολογούνται από το 2014.

Και το πρόβλημα διαιωνίζεται. Μήπως είναι η ώρα, τώρα που αναγνωρίσαμε όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της κυβέρνησης, το δίκιο των αιτημάτων των περισσοτέρων αγροτών και αυτοί πήραν το κατιτί τους, να μιλήσουμε κανονικά για αυτούς που δυσφημούν τον κλάδο; Που επιμένουν να λειτουργούν ως κακοπληρωτές. Που δια-χρονικά πιστεύουν ότι όλοι οι άλλοι τούς χρωστούν και οφείλουν να ανέχονται τις συμπεριφορές τους.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion