Για την ουσία δεν συζητήσανε. Αλλά και πότε συζητήθηκε επί της ουσίας το αγροτικό ζήτημα. Εδώ ολόκληρη Κοινή Αγροτική Πολιτική αναθεωρήθηκε με ένα «βουνό» συνοδευτικές διατάξεις που κάνουν σχεδόν αδύνατη την είσπραξη των κοινοτικών ενισχύσεων αν δεν υπάρχει ένας ειδικός γεωπόνος για κάθε αγρότη, και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι τώρα το αντιλήφθηκαν. Και καθυστερημένα τρέχουν. Αφού λοιπόν δεν συζήτησαν για την ουσία, συζήτησαν με τους αγρότες για το άμεσο θέμα, που δεν είναι άλλο από το με ποιες συνθήκες και με ποια ρευστότητα θα μπουν φέτος στις εαρινές καλλιέργειες. Παρεμπιπτόντως, το κλίμα έφτιαξε και η θερμή υποδοχή που είχαν οι αποστολές τους στο Μέγαρο Μαξίμου. Η μιάμιση ώρα που πέρασαν να συνομιλούν με εκπροσώπους της κυβέρνησης, δύσκολα θα βρει προηγούμενο στα χρονικά των αγροτικών κινητοποιήσεων της τελευταίας 20ετίας. Σε αυτές τις περιπτώσεις τα πάντα μετρούν.

Στο θέμα της ρευστότητας το βασικό θέμα ήταν η προκαταβολή της επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο. Πέρυσι τους είχε δοθεί στα τέλη του έτους. Φέτος θα δοθούν προκαταβολικά τώρα, που καίγονται για την αγορά λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων και άλλων εφοδίων, καθώς ακόμα χρωστούν από πέρυσι σημαντικά ποσά και δυσκολεύονταν ακόμα και να προετοιμάσουν τα χωράφια για τη σπορά. Με το θέμα της επιδότησης του πετρελαίου τους, που ήταν πανευρωπαϊκό αίτημα, ξεπεράστηκε μια μεγάλη αδικία που είχαν εμπνευστεί κάποιοι «φωστήρες» των Βρυξελλών, που φοβόντουσαν ότι τυχόν συνέχιση της επιδότησης στα ορυκτά καύσιμα θα καθυστερούσε την απανθρακοποίηση της ευρωπαϊκής οικονομίας και τη στροφή στην πράσινη ανάπτυξη. Στην πράξη και αφού βγήκαν τα τρακτέρ στους ευρωπαϊκούς δρόμους, ακυρώθηκε η συγκεκριμένη έμπνευση.

Το δεύτερο πιο σημαντικό θέμα αφορά το ρεύμα και κλείστηκε μέσα στο Σαββατοκύριακο με τη συμμετοχή και της ΔΕΗ, που όντας πανίσχυρη πλέον, συνδράμει έμπρακτα σε ένα ακόμα πρόβλημα. Ο Πρωθυπουργός τούς ενημέρωσε ότι θα πληρώνουν ρεύμα φτηνότερο και από την περίοδο πριν από την ενεργειακή κρίση, κάτω από 10 λεπτά για την επόμενη διετία. Κάτι σαν συμβόλαιο με μπλε τιμολόγιο, απλά στη συγκεκριμένη περίπτωση θα γίνει πράξη με διμερείς συμβάσεις (γνωστές ως PPA) που μέχρι σήμερα έκλειναν μόνο οι μεγάλες βιομηχανίες. Η συγκεκριμένη δέσμευση προσφέρει ρεύμα σε λογικές τιμές, όχι μόνο για την πρώτη διετία, αλλά και για άλλα 8 χρόνια με εγγύηση τιμής μέρους της κατανάλωσης. Μεγάλη υπόθεση, ειδικά με την ξηρασία που πλήττει τις αγροτικές περιοχές και απαιτεί μεγάλου βάθους γεωτρήσεις που προϋποθέτουν μεγάλη κατανάλωση ρεύματος, προκειμένου να ποτιστούν τα χωράφια.

Το τρίτο ζήτημα για το οποίο δεσμεύτηκε ο Πρωθυπουργός είναι η επαναδιαπραγμάτευση της ΚΑΠ σε ό,τι αφορά τις φιλοπεριβαλλοντικές υποχρεώσεις, που οδηγούν σε μείωση του εισοδήματος των αγροτών. Το καλό είναι ότι πλέον μετά τις αγροτικές κινητοποιήσεις σε όλη την Ευρώπη, το συγκεκριμένο θέμα κατέχει κεντρική θέση σε ανώτατο επίπεδο, άρα θεωρήστε βέβαιη την άμεση εμπλοκή Μητσοτάκη στο θέμα.

Αυτό που δεν έγινε στη χθεσινή συνάντηση είναι να ανοίξει η μεγάλη συζήτηση για το μέλλον του πρωτογενούς τομέα. Να δούμε ξανά, με ποιο κόστος παραγωγής, σε ποιες συνθήκες αγοράς και σε ποιες περιοχές θα καλλιεργείται το κατάλληλο προϊόν, προκειμένου να αυξηθεί η ανθεκτικότητα στις απανωτές κρίσεις που χτυπάνε τον κλάδο. Αλλά αυτά μπορούμε να τα ξαναδούμε σε άλλες κινητοποιήσεις τα επόμενα χρόνια. Ετσι, για να μη χαλάμε το έθιμο να συζητιέται το αγροτικό, μόνο υπό την πίεση κινητοποιήσεων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Opinion