Μια πρόσφατη απόφαση αμερικανικής υπηρεσίας θα μπορούσε να επηρεάσει το μέλλον επενδύσεων δισεκατομμυρίων δολαρίων και να καθοδηγήσει τον τρόπο εμπορίας και χρήσης της τεχνητής νοημοσύνης.

To Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ (USPTO) δήλωσε ότι για να αποκτήσει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ένα φυσικό πρόσωπο πρέπει να έχει «σημαντική συμβολή» στην εφεύρεση και ότι μόνο ένας άνθρωπος μπορεί να κατονομαστεί ως εφευρέτης σε ένα δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Τεχνητή νοημοσύνη: Ο Μπράνσον και ο εγγονός τού Οπενχάιμερ καλούν σε δράση για να αποτραπεί η «καταστροφή»

Η επίσημη οδηγία που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα παρέχει στήριξη σε εφευρέτες, καθησυχάζοντάς τους ότι οι εφευρέσεις τους για τις οποίες χρησιμοποιήθηκε τεχνητή νοημοσύνη μπορούν να κατοχυρωθούν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, ενώ συνεχίζει να κατοχυρώνει την ανθρώπινη δημιουργικότητα και εφευρετικότητα θεσπίζοντας βασικές προδιαγραφές για το πώς η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να γίνει αιτία να εγκρίθει ή να ακυρωθεί μια αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.

Οι κατευθυντήριες γραμμές αντικατοπτρίζουν τις γρήγορες κινήσεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για να ξεπεράσει ζητήματα τεχνητής νοημοσύνης. Σε ένα σαρωτικό εκτελεστικό διάταγμα το περασμένο φθινόπωρο, ο Λευκός Οίκος έδωσε εντολή στον USPTO να εκδώσει τις κατευθυντήριες γραμμές του έως τα τέλη Φεβρουαρίου.

Τι είναι σημαντική συνεισφορά στην δημιουργία εφεύρεσης

Το τι ακριβώς συνιστά μια «σημαντική συνεισφορά» είναι λίγο ασαφές και διαφοροποιείται ανά περίπτωση, και μεγάλο μέρος του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν οι κατευθυντήριες γραμμές θα προσδιοριστεί αναγκαστικά σε πραγματικό χρόνο καθώς εφαρμόζονται και, ίσως σε ορισμένες περιπτώσεις, φτάνουν στο δικαστήριο.

«Η πρόκληση θα είναι η εφαρμογή της καθοδήγησης», δήλωσε στο  ο Τζέιμι Νάφζιγκερ, δικηγόρος στο δικηγορικό γραφείο Dorsey & Whitney. «Πόσο εξελιγμένη θα πρέπει να είναι η προτροπή [προς την ΑΙ] που θα απαιτηθεί για μια δεδομένη εφεύρεση; Σε σχέση με την εκπαίδευση ενός συστήματος AI, ποιο επίπεδο προγραμματισμού θα απαιτηθεί; Οι εξεταστές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας θα έχουν σίγουρα μερικές ενδιαφέρουσες προκλήσεις μπροστά τους».

Ωστόσο, η συνολική εικόνα που εκφράζει το USPTO είναι μια στην οποία πραγματικοί άνθρωποι συνεχίζουν να βρίσκονται στο επίκεντρο του συστήματος διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, σε αυτό που οι ειδικοί περιγράφουν ως λογική επέκταση του status quo.

Πώς οι εφευρέτες μπορούν να κατοχυρώσουν με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας δημιουργίες που υποστηρίζονται από AI

Το USPTO έχει παράσχει μερικά υποθετικά παραδείγματα τρόπων με τους οποίους θα μπορούσαν να λειτουργήσουν οι κατευθυντήριες γραμμές του. Για παράδειγμα, ένας εφευρέτης που απλώς ζητά από ένα chatbot τεχνητής νοημοσύνης να σχεδιάσει ένα κρίσιμο εξάρτημα για ένα αυτοκίνητο με τηλεχειρισμό δεν θα δικαιούται δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για το αυτοκίνητο, επειδή δεν συνέβαλε αρκετά στην εφεύρεση του εξαρτήματος. Ήταν το AI που έκανε το δύσκολο κομμάτι, όχι ο άνθρωπος.

«Ένα φυσικό πρόσωπο που απλά εκθέτει κάποιο πρόβλημα σε ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μην είναι ο δικαιωματικός εφευρέτης» ανέφερε το USPTO. «Ωστόσο, μια σημαντική συνεισφορά θα μπορούσε να φανεί από τον τρόπο που το άτομο κατασκευάζει την προτροπή ενόψει ενός συγκεκριμένου προβλήματος για να αποσπάσει μια συγκεκριμένη λύση από το σύστημα AI».

Εάν ένας εφευρέτης μπορούσε να δείξει την εργασία που έκανε ώστε το chatbot AI να παράγει το συγκεκριμένο σχέδιο που επέτρεπε τη λειτουργία του αυτοκινήτου με τηλεχειρισμό, τότε αυτό θα μπορούσε να ανοίξει την πόρτα για μια πατέντα, σύμφωνα με το USPTO.

Με βάση στην υπάρχουσα νομολογία

Οι οδηγίες του USPTO βασίζονται στην υπάρχουσα νομολογία. Ένα ομοσπονδιακό εφετείο έκρινε ήδη πέρυσι, σε μια υπόθεση γνωστή ως Thaler v. Vidal, ότι μόνο πραγματικοί άνθρωποι μπορούν να αναφέρονται ως εφευρέτες στα διπλώματα ευρεσιτεχνίας των ΗΠΑ, αποκλείοντας ουσιαστικά την πιθανότητα η τεχνητή νοημοσύνη να ονομαστεί εφευρέτης ή συν-εφευρέτης.

Σε εκείνη την περίπτωση, το USPTO είχε απορρίψει τις αιτήσεις για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας ενός εφευρέτη που είχε δώσει στο σύστημά AI αποκλειστικά εύσημα για τις εφευρέσεις.

Οι κατευθυντήριες γραμμές για την εφεύρεση θα βοηθήσουν όλους να κατανοήσουν τα όρια της προστασίας των διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας, καθώς η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στη διαδικασία της εφευρέσεως. Αυτό μπορεί να επιλύσει ορισμένες από τις αβεβαιότητες που διαφορετικά θα μπορούσαν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη και τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης.

Ταυτόχρονα, οι οδηγίες του USPTO δεν απαιτούν από τους εφευρέτες να το κάνουν να αποκαλύψει την χρήση τεχνητής νοημοσύνης και κάποιοι ανησυχούν ότι θα μπορούσε να ενθαρρύνει τα λεγόμενα τρολ διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας να υποβάλουν αίτηση για ευρείες ευρεσιτεχνίες που δεν οδηγούν σε πραγματικές δημιουργίες, αλλά χρησιμεύουν ως βάση για ψευδείς αγωγές διπλωμάτων ευρεσιτεχνίας.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη
Apple: Πλησιάζει η ώρα της τεχνητής νοημοσύνης
Tεχνητή νοημοσύνη |

Καμία βιασύνη για την Apple - Πλησιάζει η ώρα της ΑΙ

H εταιρεία αναμένεται να αποκαλύψει τις νέες δυνατότητες τεχνητής νοημοσύνης στο ετήσιο συνέδριο λογισμικού της τον επόμενο μήνα, όπως και να αναθεωρήσει τις σειρές προϊόντων της με τσιπ έτοιμα για AI

Oracle: Ενισχύει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Oracle επιχειρεί να ενισχύσει τις ικανότητές της για δημιουργική τεχνητή νοημοσύνη

Η Oracle εισάγει δυνατότητες παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης στην υποδομή και τις εφαρμογές της στο cloud για να συμπληρώσει την παραδοσιακή τεχνητή νοημοσύνη που είναι ήδη ενσωματωμένη σε αυτές

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη
Tεχνητή νοημοσύνη |

Η Σοφία, το διασημότερο ρομπότ στον πλανήτη, μιλά στο in για το μέλλον της ανθρωπότητας και τη… Σαντορίνη

Το ρομπότ Σοφία (σε άπταιστα Ελληνικά) κλήθηκε να απαντήσει σε σειρά ερωτήσεων του in και οι απαντήσεις της παρουσιάζουν πολύ μεγάλο ενδιαφέρον