Το ύψος των δανείων που έχουν εγκριθεί ανακοίνωσε η αρχή στέγασης της Κίνας. Συγκεκριμένα πράσινο φως έλαβαν αναπτυξιακά δάνεια ύψους 123,6 δισ. γουάν (17,20 δισ. δολάρια) και 29,4 δισ. γουάν  στο πλαίσιο του ειδικού μηχανισμού που αποσκοπεί στην έγχυση ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων που έχει πληγεί από την κρίση, σύμφωνα με το Reuters.

Στο πλαίσιο του μηχανισμού «λευκής λίστας» της Κίνας που ξεκίνησε στις 26 Ιανουαρίου, οι κυβερνήσεις των πόλεων συνιστούν οικιστικά έργα σε τράπεζες κατάλληλες για οικονομική υποστήριξη και συντονίζονται με χρηματοπιστωτικά ιδρύματα για την κάλυψη των αναγκών των έργων.

Κίνα: Μειώνει το στεγαστικό επιτόκιο η Κίνα – «Ένεση» στην αγορά ακινήτων

Ο μηχανισμός αποτελεί βασικό στοιχείο των προσπαθειών του Πεκίνου να σταθεροποιήσει την κρίση χρέους στον τομέα των ακινήτων και να τονώσει την εμπιστοσύνη στον κλάδο που αντιπροσωπεύει το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της Κίνας.

Μέχρι στιγμής 214 πόλεις σε όλη τη χώρα έχουν ενταχθεί στη «λευκή λίστα», προτείνοντας περισσότερα από 5.300 έργα στις τράπεζες, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης  Από αυτό το σύνολο, έχουν εκδοθεί 29,4 δισεκατομμύρια γουάν δανείων που αφορούν 162 έργα σε 52 πόλεις, πρόσθεσε.

Οι τράπεζες που αρνούνται οποιαδήποτε δάνεια στα έργα της «λευκής λίστας» πρέπει να παράσχουν έναν λόγο που να εξηγεί την απόφασή τους στις χρηματοπιστωτικές ρυθμιστικές αρχές, ανέφερε το υπουργείο.

Ο δείκτης Hang Seng Mainland Properties σημείωσε άνοδο 4% , έναντι κέρδους 3% στην ευρύτερη αγορά χρηματιστηριακή αγορά.

Η Κίνα στοχεύει να αυξήσει τη χρηματοδότηση για οικιστικά έργα, αλλά η απροθυμία των τραπεζών να δανείσουν τον κλάδο θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό εμπόδιο για τους κατασκευαστές που χρειάζονται περισσότερο κεφάλαια.

Κατασκευαστές και αναλυτές έχουν πει ότι οποιαδήποτε τέτοια δάνεια μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για τη διασφάλιση της ολοκλήρωσης επιλεγμένων έργων και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την αποπληρωμή του χρέους ή την ανάκτηση οικονομικής ισχύος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή