Η Μαίρη Οστιν θυμάται την πρώτη φορά που είδε το Garden Lodge. Συνόδευε τον φίλο της Φρέντι Μέρκιουρι, τον τραγουδιστή των Queens  καθώς εκείνος έψαχνε για σπίτι στο Λονδίνο το 1980.

«Ήταν μια καλοκαιρινή μέρα, τα παιδιά έπαιζαν στον κήπο και εγώ ήμουν πίσω από τον Freddie καθώς μπαίναμε. Ήταν τόσο ήσυχα και τόσο γαλήνια, και αυτό συνεχιζοταν σε όλο το σπίτι», είπε η Οστιν, μιλώντας αποκλειστικά στο Bloomberg News από το εσωτερικό του ακινήτου στο Kensington. Είπε ότι αποφάσισε να αγοράσει το σπίτι την ίδια μέρα.

«Ο Φρέντυ βγήκε έξω και είπε: Πες τους να το βγάλουν από την αγορά. Θα τους δώσω την τιμή που ζητούν τώρα».

Τέιλορ Σουίφτ: Η ποπ σταρ που μπορεί να βγάλει πρόεδρο τον Μπάιντεν

Η Οστιν είπε ότι ο Μέρκιουρι έψαχνε για μια απόδραση στο Λονδίνο, ένα μέρος όπου θα μπορούσε να δημιουργήσει και να δουλέψει πάνω στη μουσική του με ηρεμία χωρίς να τον κυνηγούν τα μέσα ενημέρωσης, και το Garden Lodge ήταν αυτό για εκείνον.

Η Οστιν κληρονόμησε το ακίνητο από τον Mercury μετά το θάνατό του το 1991 και έκτοτε ζει εδώ.

Είπε ότι στην αρχή δεν ήταν σίγουρη αν θα ήταν υγιές για εκείνη να ζει στο σπίτι εν μέσω της θλίψης της από τον πρόωρο θάνατό του. Συνειδητοποίησε όμως ότι μπορούσε να φτιάξει μια ζωή στο Garden Lodge και ότι δεν χρειαζόταν να το αφήσει «για αρκετά χρόνια».

Η 72χρονη Οστιν αποφάσισε να καταθέσει το ακίνητο στην Knight Frank για 30 εκατομμύρια λίρες (51 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ). Αυτό έγινε μετά από μια εξαιρετικά επιτυχημένη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s τον περασμένο Σεπτέμβριο, κατά την οποία συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 50 εκατομμύρια δολάρια από την πώληση των αντικειμένων του Μέρκιουρι, ενώ μέρος των εσόδων διατέθηκε υπέρ του Mercury Phoenix Trust και του ιδρύματος Elton John Aids Foundation.

Το σπίτι, όταν το είδα στα μέσα Φεβρουαρίου, ήταν ως επί το πλείστον άδειο. Αλλά ο σχεδιασμός και οι λεπτομέρειες, όπως το κίτρινο χρώμα στους τοίχους και οι εντυπωσιακοί art deco καθρέφτες στο καμαρίνι του ροκ σταρ, είναι όπως τα άφησε ο Μέρκιουρι. Αποτελεί φόρο τιμής στο γούστο του ίδιου του Φρέντι Μέρκιουρι.

Το σχέδιο ήταν να γίνει η δημοπρασία και στη συνέχεια να σκεφτούμε την πώληση του σπιτιού, δήλωσε η Μ.Οστιν.  Είπε ακόμη, ότι ήταν μόνη της στο σπίτι τώρα, τα παιδιά της έχουν μεγαλώσει και ζουν αλλού και αισθάνεται ότι ήρθε η ώρα να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή της και να προχωρήσει.

Περιήγηση στο σπίτι

Το Garden Lodge βρίσκεται ακριβώς μετά την Cromwell Road στην καρδιά του αριστοκρατικού Κένσινγκτον, αλλά είναι εντελώς ιδιωτικό, τοποθετημένο πίσω από τον ήσυχο κατοικημένο δρόμο και προστατευμένο από έναν ενδουαρδιανό τοίχο ασφαλείας από τούβλα ύψους 2,4 μέτρων, ο οποίος ολοκληρώνεται με έναν ακόμη υψηλότερο φράχτη με καρφιά, με κάμερες γύρω του.

Η περίφημη πράσινη πόρτα του τείχους, η οποία λειτουργούσε ως ιερό για τους θαυμαστές του Φρέντι Μέρκιουρι που έγραφαν μηνύματα πάνω της, πωλήθηκε στη δημοπρασία του οίκου Sotheby’s για 412.750 λίρες Αγγλίας. Υπάρχει μια άλλη πόρτα εκεί που τώρα προστατεύεται από διαφανές περίβλημα.

Ακριβώς πίσω από την πόρτα βρίσκεται ένας κήπος εμπνευσμένος από την Ιαπωνία με ανθισμένες μανόλιες, μια ξύλινη πέργκολα και μια λίμνη με κυπρίνους. Το όλο αποτέλεσμα μόλις μπεις μέσα στους περιφραγμένους τοίχους μοιάζει με εξοχικό καταφύγιο, με τους ψηλούς τοίχους να εμποδίζουν τον θόρυβο των δρόμων.

Δεν θα νιώθετε ότι βρίσκεστε μόλις 10 λεπτά με τα πόδια από τη δημοφιλή Kensington High Street, στη μέση του προνομιούχου κεντρικού Λονδίνου.
«Ο Freddie είχε ένα απόλυτο όραμα για τον κήπο. Οι κήποι του Κιότο ήταν αυτό που του ήρθε στο μυαλό – ήθελε να αναδημιουργήσει αυτό το ήρεμο περιβάλλον», δήλωσε η Οστιν, ανακαλώντας μερικές «πολύ ιδιαίτερες αναμνήσεις» τρώγωντας με τον Φρ. Μέρκιουρι , έξω σε ηλιόλουστες μέρες δίπλα στη λίμνη.

Το ακίνητο διαθέτει οκτώ υπνοδωμάτια, ενώ το σπίτι-στούντιο του frontman των Queen έχει εντυπωσιακό εξωτερικό από τούβλα. Μόλις μπείτε στην κύρια είσοδο, στα αριστερά βρίσκεται αυτό που ο τραγουδιστής αποκαλούσε ιαπωνικό δωμάτιο, ένας από τους δύο κύριους χώρους διαβίωσης.

Διαθέτει διπλές πόρτες που οδηγούν στον κήπο και ήταν ο προσωπικός του χώρος περισυλλογής, λεει η φίλη του τραγουδιστή . «Ξέραμε ότι δεν έπρεπε να τον ενοχλούμε όταν βρισκόταν εκεί μέσα».

Η διακόσμηση του Φρ.Μέρκιουρι

Το ισόγειο έχει επίσης μια τραπεζαρία όπου ο Mercury συνήθιζε να διοργανώνει δείπνα, με προγραμματισμένα μενού και χειρόγραφα σχέδια καθισμάτων, συμπεριλαμβανομένου ενός χώρου για τη γάτα του Oscar. Ο Mercury συμμετείχε απίστευτα στο σχεδιασμό του δωματίου,  ζωγράφισε ακόμη και τα σχέδια στον τοίχο μόνος του.

Το μεγαλύτερο μέρος του ισογείου καταλαμβάνει το σαλόνι του στούντιο, με τα ξύλινα πατώματα, τους κίτρινους τοίχους και το περίτεχνο πέτρινο τζάκι. Αυτό το δωμάτιο φιλοξενούσε το παιδικό πιάνο Yamaha του Mercury, στο οποίο έγραψε το Bohemian Rhapsody και το οποίο πωλήθηκε για 1,7 εκατομμύρια λίρες στον οίκο Sotheby’s. Η Οστιν θυμάται ότι έσπρωξε το πιάνο σε διάφορα σημεία γύρω από το δωμάτιο με τον Μέρκιουρι, προσπαθώντας να βρει την ιδανική θέση κατά την μετακόμισή του.

Εδώ ήταν το κύριο δωμάτιο για διασκέδαση και υπάρχει μια σκάλα στην άκρη του δωματίου που οδηγεί σε ένα μπαρ στον επάνω όροφο, όπου κάποιος που έπαιρνε ένα ποτό μπορούσε να παρακολουθήσει το πάρτι που συνεχίζεται παρακάτω. Τα διώροφα παράθυρά του γεμίζουν το δωμάτιο με φως και βλέπουν στο μεγάλο κήπο με τα ψηλά δέντρα του.

Η Οστιν είπε ότι δεν πήγε σε όλα τα πάρτι του, αλλά θυμάται ένα πάρτι με καπέλο που ήταν κατά τα λόγια της «λίγο γεμάτο».

«Σχεδίασε ένα καπέλο για όλους και τα έφτιαξε όλα», είπε. «Θα σου έδινε ένα καπέλο ή θα είχες να επιλέξεις δύο ή τρία ανάλογα με το πώς ένιωθε για σένα εκείνη την ημέρα».

Μαζί με τους γενναιόδωρους χώρους διασκέδασης, το ισόγειο διαθέτει γκαρνταρόμπα και κουζίνα με μοντέρνες συσκευές που βρίσκονται πίσω από την τραπεζαρία. Υπάρχει ένα διακριτικό βοηθητικό δωμάτιο στο πλάι που έχει χρησιμεύσει ως χώρος παράδοσης.

Στον επάνω όροφο, η κύρια σουίτα τεσσάρων τμημάτων του Μέρκιουρι βρίσκεται στο τέλος ενός διαδρόμου με παχιά μοκέτα. Μόλις μπείτε μέσα, περιτριγυρίζεστε από καθρέφτες από το δάπεδο μέχρι την οροφή σε μια αρτ ντεκό γκαρνταρόμπα.

Οι πόρτες με καθρέφτη κρύβουν περίτεχνα ντουλάπια όπου φύλαγε τα ρούχα του, συμπεριλαμβανομένων των διάσημων στολών του για τη σκηνή. Στο πλάι της γκαρνταρόμπας υπάρχουν δύο πλήρη ιδιωτικά μπάνια, το ένα εκ των οποίων έχει χαραγμένο το «FM» στο μάρμαρο.

Ακριβώς μπροστά, συρόμενες πόρτες με καθρέφτη ανοίγουν στο χώρο του υπνοδωματίου, με βεράντα που βλέπει στον κήπο και στους ήσυχους χώρους του Kensington.

Υπάρχει μια έντονη αίσθηση της προσωπικότητας και η αίσθηση του χρόνου σε όλο το σπίτι, όπως η ροζ μαρμάρινη και πράσινη μπανιέρα σε ένα μπάνιο επισκεπτών ή η θεατρική αίσθηση του σαλονιού.

Δεν είναι ένας κενός καμβάς, και αυτό είναι μέρος αυτού που κάνει (το σπίτι) τόσο ξεχωριστό.

Ο νέος ιδιοκτήτης

Το Κένσινγκτον είναι επίσης περιζήτητο. Μετά το Mayfair, ήταν η περιοχή του Λονδίνου με τις περισσότερες πωλήσεις με τιμές άνω των 10 εκατομμυρίων λιρών το 2023, σύμφωνα με την Knight Frank.

Η μέση τιμή πώλησης μιας μονοκατοικίας στο Κένσινγκτον το περασμένο έτος ήταν περίπου 18 εκατομμύρια λίρες, σύμφωνα με τα στοιχεία της Rightmove.

Συγκρίσιμες πρόσφατες πωλήσεις ακινήτων κοντά στη ζητούμενη τιμή των 30 εκατομμυρίων λιρών περιλαμβάνουν ακίνητα με τον ίδιο αριθμό υπνοδωματίων στο κοντινό Holland Park – και τα δύο ανακαινισμένα πρόσφατα και με πισίνες – αλλά χωρίς κάποιο απο αυτά να έχει τη σφραγίδα ενός θρύλου της ροκ.

Όσο για το ποιον βλέπει η Όστιν να αγοράζει το σπίτι, έχει την αίσθηση ότι θα είναι ένας άλλος καλλιτέχνης. «Αν δεν είναι κάποιος άλλος δημιουργός, θα έπρεπε να είναι, γιατί… έχει αυτή την ατμόσφαιρα», είπε. «Μπορεί να υπάρξει ένας αγοραστής με παρόμοιο τρόπο λειτουργίας με τον Φρέντι».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή