Χιλιάδες αντιπρόσωποι από όλη την Κίνα συγκεντρώνονται στο Πεκίνο αυτή την εβδομάδα για την έναρξη των πιο σημαντικών ταυτόχρονων ετήσιων συνεδριάσεων της χώρας – των περίφημων «two sessions».

Κι αυτό γιατί οι πολιτικοί ηγέτες θα αποκαλύψουν πώς σχεδιάζουν να κατευθύνουν τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο το επόμενο έτος — και θα προσπαθήσουν να διαλύσουν την έντονη ανησυχία για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Ρωσία: Οι φόβοι για κινεζική απειλή

Όπως όλα δείχνουν η προβολή της εμπιστοσύνης θα βρίσκεται ψηλά στην ημερήσια διάταξη για τον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ και τους κορυφαίους αξιωματούχους του Κομμουνιστικού Κόμματος κατά τη διάρκεια των δύο συνεδριάσεων, καθώς συνεδριάζει το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Κίνας, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο και το ανώτατο πολιτικό συμβουλευτικό όργανο της χώρας, την Πολιτική Συμβουλευτική Διάσκεψη του Κινεζικού Λαού.

Όπως αναφέρει το CNN, η εθιμοτυπική κατά τα άλλα συγκέντρωση έχει φέτος μεγαλύτερη σημασία, καθώς η οικονομία της Κίνας έχει ταλαιπωρηθεί από μια κρίση στον τομέα των ακινήτων, το βαρύ χρέος της τοπικής αυτοδιοίκησης, τον αποπληθωρισμό, την καταστροφή του χρηματιστηρίου και την τεχνολογική τριβή με τις ΗΠΑ – όλα αυτά τροφοδοτούν ερωτήματα για το αν η χώρα θα καταφέρει να φτάσει στο στόχο της να γίνει μια ανεπτυγμένη παγκόσμια δύναμη.

Απογοήτευση

Ο Σι βρίσκεται στο προσκήνιο καθώς το προβληματικό οικονομικό σκηνικό έχει πυροδοτήσει μια αυξανόμενη απογοήτευση στην Κίνα. Η φετινή συγκέντρωση έρχεται ένα χρόνο αφότου ξεκίνησε μια τρίτη θητεία ως πρόεδρος, έχοντας εδραιώσει την εξουσία στην κορυφή του κόμματος και συγκεντρώνοντας γύρω του μια σειρά αξιωματούχων που φαινόταν ότι επιλέχθηκαν για την πίστη τους όσο και για την εμπειρία τους.

Ένα χρόνο αργότερα – καθώς η αναμενόμενη ανάκαμψη μετά την Covid-19 δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί πλήρως, οι νέοι αγωνίζονται να βρουν δουλειά, οι επενδυτές παλεύουν με απώλειες στην αγορά και οι ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων αγωνίζονται να παραμείνουν στη ζωή – ο σκεπτικισμός έχει αυξηθεί σχετικά με την κατεύθυνση που χάραξε ο ηγέτης και η νέα του ομάδα. Ο Σι έχει επίσης επιβλέπει μια πολιτική ανατροπή στις τάξεις του, αμαυρώνοντας περαιτέρω την έναρξη της νέας θητείας.

Αυτές οι προκλήσεις μπορεί να μην αποτελούν απειλή για τον Σι, ο οποίος είναι ο πιο ισχυρός και αξιόπιστος ηγέτης της Κίνας εδώ και δεκαετίες. Αλλά το πώς η ομάδα του αντιμετωπίζει αυτές τις ανησυχίες θα έχει επιπτώσεις όχι μόνο για το μέλλον της Κίνας και των 1,4 δισεκατομμυρίων κατοίκων της, αλλά και για την παγκόσμια οικονομία γενικότερα.

Το μήνυμα

Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, οι επενδυτές και οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων σε πρωτεύουσες σε όλο τον κόσμο θα παρακολουθούν επίσης στενά, ειδικά σε μια χρονιά που οι προεδρικές εκλογές της Αμερικής θα μπορούσαν να επιδεινώσουν περαιτέρω τη σχέση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Η κυβέρνηση θέλει να χρησιμοποιήσει αυτή τη συγκυρία για να στείλει μηνύματα ότι η οικονομία της Κίνας βρίσκεται στη σωστή τροχιά», δήλωσε ο Chen Gang, ανώτερος ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανατολικής Ασίας του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σιγκαπούρης.

«Και τώρα υπάρχουν πολλές αμφιβολίες σχετικά με την ικανότητα της νέας κυβέρνησης και του επικεφαλής, του νούμερο δύο της εξουσίας, πρωθυπουργό Λι Τσιάνγκ, να χειριστεί οικονομικά ζητήματα», πρόσθεσε.

Συμφωνία κυρίων

Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιείται στη Μεγάλη Αίθουσα του Λαού του Πεκίνου, είναι η μόνη φορά κάθε χρόνο που το νομοθετικό σώμα των σχεδόν 3.000 ατόμων, το Εθνικό Λαϊκό Κογκρέσο, συνέρχεται με φυσική παρουσία.

Το όργανο έχει ελάχιστη δύναμη να χαράξει την πορεία που ακολουθείται για τη χώρα, καθώς η κύρια πολιτική κατεύθυνση καθορίζεται από το κόμμα, του οποίου τα μέλη της ελίτ λαμβάνουν αποφάσεις σε συνεδριάσεις κεκλεισμένων των θυρών καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

Ωστόσο, οι δύο συνεδριάσεις παρέχουν μια σημαντική ευκαιρία για την διαβόητη αδιαφανή κυβέρνηση της Κίνας να ανακοινώσει τη στρατηγική της για την οικονομική, κοινωνική και εξωτερική πολιτική όπως και βασικούς δείκτες – τον στόχο οικονομικής ανάπτυξης της Κίνας, το όριο του δημοσιονομικού ελλείμματος και τις στρατιωτικές δαπάνες για το επόμενο έτος.

Είναι επίσης μια ευκαιρία για τους ηγέτες της ελίτ να ακούσουν απόψεις από αντιπροσώπους, οι οποίοι προέρχονται από όλη τη χώρα και διαφορετικούς κοινωνικούς τομείς — αν και ο χώρος για τέτοιες συζητήσεις έχει συρρικνωθεί καθώς ο Σι έχει αυστηροποιήσει τον ιδεολογικό έλεγχο και επέβλεψε την προσπάθεια να συντρίψει απόψεις που παρεκκλίνουν από την κομματική γραμμή.

Τέτοιοι έλεγχοι εμφανίστηκαν επίσης σε πρόσφατη συζήτηση για την οικονομία, με ορισμένους εξέχοντες οικονομικούς αναλυτές να υπόκεινται σε περιορισμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να έχουν σχεδιαστεί για να περιορίζουν την ικανότητά τους να μιλούν.

Αδιαφάνεια και εξαφανίσεις

«Το καθεστώς συχνά χρησιμοποιεί την ετήσια διάσκεψη για να εξασφαλίσει υποστήριξη από την κινεζική κοινωνία και να ενισχύσει την εμπιστοσύνη της στην αγορά», δήλωσε ο Ξουεζή Γκούο, καθηγητής πολιτικών επιστημών στο Guilford College στις ΗΠΑ.

Τώρα «αυτό είναι ιδιαίτερα κρίσιμο δεδομένων των προκλήσεων όπως η ύφεση των ακινήτων στην Κίνα, η χρηματιστηριακή κρίση, η υψηλή ανεργία και η εξασθενημένη ζήτηση», είπε.

Οι παρατηρητές θα αναλύσουν τον τρόπο με τον οποίο οι ηγέτες συζητούν ή σχολιάζουν βασικά ζητήματα όπως η θέση της Κίνας στο αυτοδιοικούμενο νησί της Ταϊβάν, οι σχέσεις της με τις ΗΠΑ και η προσπάθεια ενίσχυσης της καινοτομίας καθώς η Ουάσιγκτον ενισχύει τους τεχνολογικούς ελέγχους εξαγωγών.

«Είναι κατανοητό ότι ο Σι μπορεί να υιοθετήσει μια πιο συμφιλιωτική στάση απέναντι στις ΗΠΑ, εγκαταλείποντας προσωρινά την συγκρουσιακή “διπλωματία των πολεμιστών λύκων” και ανακατευθύνοντας τις προσπάθειες προς υποστήριξη τόσο της γραφειοκρατίας όσο και των τεχνοκρατών για τη διασφάλιση της σταθερότητας στην οικονομία της Κίνας», είπε ο Γκούο.

Μια τέτοια αλλαγή τόνου θα μπορούσε επίσης να σηματοδοτηθεί από τον διορισμό νέου υπουργού Εξωτερικών στη φετινή συγκέντρωση – κάτι που λένε οι αναλυτές στο CNN θα μπορούσε να συμβεί ακόμη και τις επόμενες ημέρες.

Τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει προς το παρόν ο ανώτερος διπλωμάτης και πρώην υπουργός Εξωτερικών Wang Yi από τον Ιούλιο, όταν ο νεοδιορισθείς διάδοχός του Qin Gang εκδιώχθηκε χωρίς εξήγηση αφού εξαφανίστηκε από τη δημόσια θέα.

Αυτή τη δραματική στιγμή ακολούθησε μόλις εβδομάδες αργότερα η εξαφάνιση και η επακόλουθη απομάκρυνση και αντικατάσταση ενός άλλου επίλεκτου, τρίτης θητείας αξιωματούχων του Σι: του τότε υπουργού Άμυνας Li Shangfu . Και πάλι, έγινε χωρίς εξήγηση, παράλληλα με μια προσπάθεια κατά της διαφθοράς και προφανή εκκαθάριση εντός του στρατού της Κίνας.

Ενώ οι αναλυτές είπαν ότι η αιφνιδιαστική ανατροπή δεν αποτελούσε απειλή για την εξουσία του Σι, εγείρει ερωτήματα σχετικά με την κρίση του, με τις παραμένουσες κενές θέσεις να το υπενθυμίζουν.

Εκτός από τον ρόλο του υπουργού Εξωτερικών, δύο υψηλόβαθμες θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο της Κίνας που κατείχαν προηγουμένως οι εκδιωγμένοι, θα μπορούσαν επίσης να καλυφθούν στις δύο συνεδριάσεις του τρέχοντος έτους, λένε οι αναλυτές.

Οικονομικές προκλήσεις

Τα σημάδια που οδήγησαν στη συγκέντρωση υποδηλώνουν ότι η κινεζική κυβέρνηση ετοιμάζεται να επικεντρωθεί στην στήριξη της οικονομικής ανάπτυξης το επόμενο έτος, ωστόσο μοιάζει απίθανο να αποκαλύψει κάποιο σημαντικό κίνητρο.

«Το Πεκίνο πιθανότατα θα χρησιμοποιήσει τις δύο συνεδριάσεις για να ανακοινώσει τακτικά μέτρα που στοχεύουν στην ενίσχυση της βραχυπρόθεσμης εμπιστοσύνης στην οικονομία της Κίνας, αλλά χωρίς να αλλάξει τη στρατηγική του Σι για την κρατική ανάπτυξη», δήλωσε ο Νιλ Τόμας, συνεργάτης στο Κέντρο για την Κίνα του Ινστιτούτου Πολιτικής Κοινωνίας της Ασίας. Ανάλυση.

Η ανακοίνωση του στόχου οικονομικής ανάπτυξης για το 2024 που θα ανακοινωθεί την Τρίτη διά στόματος Λι Τσιάνγκ, είναι ένα από τα πιο σημαντικά θέματα που αναμένουν όλοι.

Οι αναλυτές αναμένουν να αποκαλύψει έναν σχετικά φιλόδοξο στόχο ανάπτυξης «περίπου 5%», δείχνοντας ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής εξακολουθούν να επικεντρώνονται στην οικονομική ανάπτυξη, ακόμη και όταν συσσωρεύονται προκλήσεις.

Οι παρατηρητές θα παρακολουθούν επίσης στενά πώς αντιδρούν οι αγορές. Προχωρώντας προς την συγκέντρωση του κόμματος, πολλοί είναι δύσπιστοι ότι οι προβλέψεις εμπιστοσύνης και τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στην εκδήλωση θα είναι αρκετά για να αποκαταστήσουν την αισιοδοξία.

Αλλά ακόμα κι αν δεν το κάνουν, αυτό είναι απίθανο να επηρεάσει τη δύναμη του Σι.

«Τα οικονομικά προβλήματα της χώρας διαβρώνουν την εμπιστοσύνη των απλών ανθρώπων στην ικανότητα της ηγεσίας να προσφέρει υψηλότερη ανάπτυξη και βελτιωμένα μέσα διαβίωσης», επισήμανε ο Τόμας της Asia Society.

«Ωστόσο, ο Σι δεν χρειάζεται να κερδίσει τις εκλογές, επομένως αυτό που έχει μεγαλύτερη σημασία για αυτόν είναι ο έλεγχος της ελίτ και όχι η λαϊκή έγκριση. Και η οικονομία φαίνεται πολύ μακριά από το είδος της κατάρρευσης που θα μπορούσε να κατακλύσει τον εξελιγμένο μηχανισμό καταστολής του κόμματος».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή