Κοντά στο να κηρύξουν τη νίκη στη μάχη κατά του πληθωρισμού βρίσκονται οι κεντρικοί τραπεζίτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, καθώς τα νέα στοιχεία που έρχονται από το πεδίο της οικονομίας δίνουν στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής τη βεβαιότητα ότι μπορούν να μειώσουν τα επιτόκια μέχρι το καλοκαίρι.

Επιτόκια: Τι δείχνει η αγορά εργασίας για τις επόμενες κινήσεις της Fed

Την Παρασκευή, τα στοιχεία για την αύξηση της απασχόλησης στις ΗΠΑ για τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο υποβαθμίστηκαν απότομα, εδραιώνοντας τις προσδοκίες των επενδυτών για μείωση των επιτοκίων έως τον Ιούνιο, ενώ τα στοιχεία για την ευρωζώνη έδειξαν μείωση της αύξησης των μισθών και των κερδών.

«Μαλακώνουν» Πάουελ και Λαγκάρντ

Ο πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ Τζερόμ Πάουελ δήλωσε την Πέμπτη ότι η Fed «δεν απέχει πολύ» από το να έχει την αυτοπεποίθηση να αρχίσει να μειώνει το κόστος δανεισμού.

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής «άρχισαν να συζητούν τη μείωση της περιοριστικής στάσης», πανηγυρίζοντας για «καλή πρόοδο προς τον στόχο μας για τον πληθωρισμό», ακόμη και αν «δεν έχουμε φτάσει ακόμη εκεί».

«Τους βρήκα πολύ ήπιους [και] σε συγχρονισμό [μεταξύ τους]» δήλωσε ο Ludovic Subran, επικεφαλής οικονομολόγος της ασφαλιστικής εταιρείας Allianz, για τον Πάουελ και τη Λαγκάρντ. «Το ερώτημα τώρα είναι αν η Fed θα περιμένει να μειώσει τα επιτόκια μέχρι τον Σεπτέμβριο».

Τα στοιχεία από ΗΠΑ και ΕΕ

Τα στοιχεία της Παρασκευής για τις ΗΠΑ έδειξαν ότι η οικονομία πρόσθεσε 275.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας τις προβλέψεις, αλλά οι μεγάλες υποβαθμίσεις προηγούμενων στοιχείων ενίσχυσαν τις προσδοκίες ότι η πρώτη μείωση θα μπορούσε να έρθει μέχρι τον Ιούνιο.

Στην ευρωζώνη, τα στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο έδειξαν ότι το μοναδιαίο κόστος εργασίας και τα περιθώρια κέρδους αυξάνονται με βραδύτερο ρυθμό, αμβλύνοντας τους φόβους ότι οι εταιρείες αυξάνουν τον πληθωρισμό μετακυλίοντας το υψηλότερο κόστος εργασίας μέσω επιθετικών αυξήσεων των τιμών.

Οι αγορές είχαν υποβαθμίσει τα στοιχήματά τους για μια σειρά μειώσεων των επιτοκίων το 2024, καθώς ο ευρωπαϊκός πληθωρισμός αποδείχθηκε πιο ανθεκτικός από ό,τι αναμενόταν και η αγορά εργασίας των ΗΠΑ παρέμεινε εκπληκτικά εύρωστη.

Όμως πρόσφατα τα πράγματα έχουν αντιστραφεί. Οι αγορές τιμολογούν τώρα έως και τέσσερις μειώσεις επιτοκίων κατά 0,25 ποσοστιαίες μονάδες από τη Fed και την ΕΚΤ φέτος. Η Τράπεζα της Αγγλίας αναμένεται να προβεί στην πρώτη της μείωση το καλοκαίρι, καθώς ο διοικητής της Andrew Bailey σημειώνει «ενθαρρυντικά σημάδια» για τον πληθωρισμό.

«Τώρα έχουμε την ΕΚΤ που λέει ότι για τον Απρίλιο υπάρχει στα χαρτιά μια μείωση, και αν όχι σίγουρα μέχρι τον Ιούνιο [θα υπάρξει μείωση των επιτοκιων]» δήλωσε ο William Vaughan, συνεργάτης διαχειριστής χαρτοφυλακίου στην Brandywine Global. «Είναι μια σαφής αλλαγή στον τόνο σε σχέση με τα μηνύματα του περασμένου μήνα – και τα ασθενέστερα στοιχεία για τους μισθούς σήμερα [Παρασκευή] υποστηρίζουν αυτή την ήπια στάση».

«Ομοβροντία» δηλώσεων από τα «περιστέρια»

Την Παρασκευή τρεις εκ των διαμορφωτών πολιτικής της ΕΚΤ ενίσχυσαν αυτή την άποψη. Ο επικεφαλής της γαλλικής κεντρικής τράπεζας Βιλερουά ντε Γκαλό δήλωσε ότι μια μείωση των επιτοκίων είναι πιθανή τον Απρίλιο ή τον Ιούνιο. Ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Φινλανδίας, Όλι Ρεν, δήλωσε ότι οι κίνδυνοι μιας πολύ γρήγορης μείωσης έχουν «μειωθεί σημαντικά». Ακόμη και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αυστρίας Ρόμπερτ Χόλτσμαν, ένα γνωστό «γεράκι», δήλωσε ότι μια αλλαγή στην επιτοκιακή πολιτική «ενδέχεται να βρίσκεται υπό προετοιμασία».

«Αυτό που άλλαξε αυτή την εβδομάδα είναι ότι φαίνεται να ανακτούν την εμπιστοσύνη τους στα δικά τους μοντέλα και προβλέψεις», δήλωσε ο Frederik Ducrozet, επικεφαλής της μακροοικονομικής έρευνας της Pictet Wealth Management.

Επιφυλακτικά τα «γεράκια»

Ωστόσο δεν έχουν πειστεί όλα τα «γεράκια». Στις ΗΠΑ ο Νίιλ Κασκάρι, πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, και ο Ράφαελ Μπόστικ, επικεφαλής της Fed της Ατλάντα, πιστεύουν ότι η ισχύς της αμερικανικής οικονομίας σημαίνει ότι η Fed δεν χρειάζεται να μειώσει τα επιτόκια τόσο πολύ όσο οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής θεωρούσαν απαραίτητο τον Δεκέμβριο, όταν προέβλεπαν τρεις κινήσεις κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο Ιωακίμ Νάγκελ, επικεφαλής της Bundesbank της Γερμανίας, αναγνώρισε ότι «αυξάνεται η πιθανότητα να δούμε μείωση των επιτοκίων πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές», αλλά προειδοποίησε [την ΕΚΤ και την αγορά] να μην πέσει «σε ευφορία πολύ νωρίς».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή