Επιχειρήματα που ενισχύουν τη θέση τους υπέρ της παραμονής των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα βρίσκουν στα στοιχεία από την αγορά εργασίας των ΗΠΑ οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed.

Τα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν αποτυπώνουν ισχυρή αύξηση της απασχόλησης τον Φεβρουάριο αλλά και ενδείξεις σταδιακής χαλάρωσης της αγοράς εργασίας, κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει τη Fed στη μάχη της με τον πληθωρισμό.

Υγιής η αμερικανική οικονομία

Οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν 275.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, ξεπερνώντας κατά πολύ τις 200.000 που ανέμεναν οι οικονομολόγοι. Όμως οι αναθεωρήσεις των αντίστοιχων εκτιμήσεων των προηγούμενων μηνών έδειξαν μικρότερη αύξηση των θέσεων εργασίας τον Ιανουάριο και τον Δεκέμβριο από ό,τι είχε ανακοινωθεί νωρίτερα, ενώ άλλες λεπτομέρειες της έκθεσης έδειξαν ότι συνεχίζεται η επανεξισορρόπηση στην αγορά εργασίας.

Το ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,9%, το υψηλότερο των τελευταίων δύο ετών, αν και εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από τα επίπεδα που η Fed θεωρεί βιώσιμα μακροπρόθεσμα. Και η αύξηση των μισθών συνέχισε να περιορίζεται, σημειώνοντας αύξηση 4,3% τον Φεβρουάριο σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα, από 4,4% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, όπως σημειώνει το Reuters, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed δεν θα θεωρήσουν ότι αυτή η αύξηση συνάδει ακόμη με τον στόχο τους για πληθωρισμό 2%, αλλά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση.

Σε κατάθεσή του στο Καπιτώλιο αυτή την εβδομάδα, ο πρόεδρος της Fed Τζερόμ Πάουελ δήλωσε ότι αισθάνεται πως η οικονομία είναι υγιής και ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής δεν απέχουν πολύ από το να έχουν αρκετή εμπιστοσύνη για την καθοδική κατεύθυνση του πληθωρισμού ώστε να αρχίσουν να μειώνουν τα επιτόκια.

Χαλαρώνει σταδιακά η αγορά εργασίας

Η έκθεση της Παρασκευής που δείχνει ότι η αγορά εργασίας εξακολουθεί να παραμένει ισχυρή, αλλά σταδιακά χαλαρώνει «θα παράσχει διαβεβαίωση στη Fed ότι οι πραγματικές οικονομικές συνθήκες παραμένουν σε γενικές γραμμές υγιείς ενώ ο πληθωρισμός συγκλίνει σταθερά προς το 2%, [οπότε τα επιτόκια] θα είναι σκόπιμο να μειωθούν μέχρι τον Ιούνιο», δήλωσε ο Krishna Guha της Evercore ISI.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης που διακανονίζονται με το επιτόκιο πολιτικής της Fed δείχνουν τώρα περίπου 80% πιθανότητα η Fed να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια μέχρι τα μέσα Ιουνίου, ενώ έναρξη της αποκλιμάκωσης από την 1η Μαΐου δίνουν λιγότεροι από ένας στους τέσσερις.

Οι traders επιβεβαίωσαν τις προσδοκίες τους για μείωση των επιτοκίων κατά μία πλήρη ποσοστιαία μονάδα έως το τέλος του έτους, που ισοδυναμεί με τέσσερις μειώσεις κατά ένα τέταρτο της μονάδας στις υπόλοιπες επτά συνεδριάσεις της Fed για τον καθορισμό της πολιτικής της φέτος.

Τι θα κάνει η Fed;

Με τον πληθωρισμό στο 2,4%, πάνω από τον στόχο της Fed για 2%, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής αναζητούν περαιτέρω διαβεβαιώσεις ότι κινείται σταθερά καθοδικά προτού αποφασίσουν να μειώσουν τα επιτόκια.

Αντιθέτως, από την αρχή του έτους, ορισμένες μετρήσεις για τον πληθωρισμό ήταν ισχυρότερες από τις αναμενόμενες, ωθώντας υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της Fed να πουν ότι ίσως χρειαστεί να καθυστερήσουν λίγο περισσότερο τις μειώσεις των επιτοκίων.

Ο διοικητής της Fed Κρίστοφερ Γουόλερ, του οποίου οι εκτιμήσεις για τη νομισματική πολιτική έχουν αποδειχθεί προφητικές τα τελευταία δύο χρόνια, δήλωσε τον Φεβρουάριο ότι χρειάζεται τα δεδομένα μερικών ακόμη μηνών για να επιβεβαιώσει ότι παρατηρείται πρόοδος στο πεδίο του πληθωρισμού. Σημείωσε δε ότι η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης υπογραμμίζει ότι δεν υπάρχει «καμία βιασύνη» για μείωση των επιτοκίων.

Εν τω μεταξύ, οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής συνεχίζουν να αναζητούν τυχόν ενδείξεις ότι η αγορά εργασίας «ραγίζει» υπό την πίεση του υψηλότερου επιτοκίου πολιτικής των ΗΠΑ εδώ και δεκαετίες. Οι αναλυτές ωστόσο τονίζουν ότι δεν θα βρει κανείς πολλά στην έκθεση για τις θέσεις εργασίας που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

«Είναι σαφές ότι ο ρυθμός των προσλήψεων ψύχεται, κάτι που ήταν αναμενόμενο», έγραψε ο επικεφαλής οικονομολόγος της Regions Financial Corp Richard Moody. «Δεν υπάρχει, ωστόσο, τίποτα στα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του υψηλότερου ποσοστού ανεργίας, που να μας λέει ότι βρισκόμαστε στα πρόθυρα ανατροπής στην αγορά εργασίας».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή