Βουτιά 10% κατέγραψε η μετοχή της βρετανικής εταιρεία λιανικής Currys μετά την αποχώρηση της αμερικανικής επενδυτικής εταιρείας Elliott από τους υποψήφιους αγοραστές της.

Η Elliott Investment Management ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι αποφάσισε να μην υποβάλει άλλη προσφορά εξαγοράς για τη βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών Currys αφού απορρίφθηκε επανειλημμένα από την εταιρεία.

Μετά από την εξέλιξη αυτή, η μετοχή της Currys υποχώρησε κατά 10% στις πρώτες συμφωνίες τη Δευτέρα, προβληματίζοντας τον CEO της εταιρείας Aλεξ Μπάλντοκ.

ΔΕΗ: Στα 179 εκατ. ευρώ το cash για την εξαγορά της Κωτσόβολος

Η αμερικανική επενδυτική εταιρεία, μέσω της θυγατρικής της Elliott Advisors, ανακοίνωσε τη Δευτέρα ότι μετά από «πολλαπλές προσπάθειες συνεργασίας με το Διοικητικό Συμβούλιο της Currys, οι οποίες απορρίφθηκαν όλες», δεν έκανε βελτιωμένη προσφορά για την εξαγορά της βρετανικής εταιρείας.

Η Elliott πρόσθεσε ότι δεν είχε αρκετές πληροφορίες για να υποβάλει τεκμηριωμένη προσφορά. Η αποχώρησή της ανοίγει τον δρόμο για τον κινεζικό διαδικτυακό λιανοπωλητή JD.com που πλαισίωσε κι αυτή τη μάχη για την εξαγορά νωρίτερα φέτος.

Η επενδυτική εταιρεία έκανε δύο προσφορές για την Currys, συμπεριλαμβανομένης μιας πρότασης 757 εκατομμυρίων λιρών (973 εκατομμύρια δολάρια) στα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτή η προσφορά φέρεται να τιμολογούσε τη μετοχή της βρετανικής αλυσίδας στις 67 βρετανικές πένες.

Η μετοχή της Currys έκλεισε στις 64,5 πένες την Παρασκευή, αλλά υποχώρησε στις 57 πένες περίπου το πρωί της Δευτέρας.

To deal της Currys στην Ελλάδα – Η Κωτσόβολος στα χέρια της ΔΕΗ

Υπενθυμίζεται ότι η Currys ήταν η μητρική της Κωτσόβολος, στην οποία αποφάσισε να βάλει πωλητήριο, καθώς η θυγατρική της στην Ελλάδα αποτελούσε εδώ και αρκετά χρόνια το πιο καλό «ασημικό» της, καθώς όχι μόνο διατήρησε αλλά και ενίσχυσε την ηγετική θέση της στην αγορά, παρά τις διαδοχικές κρίσεις, όπως ήταν η οικονομική, η πανδημική και η πληθωριστική.

Πρόσφατα μάλιστα ολοκληρώθηκε η διαδικασία της πώλησης στη ΔΕΗ η οποία κατέβαλε τον βρετανικό όμιλο σε ρευστό 179 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της αλυσίδας Κωτσόβολος.

Το τίμημα που θα καταβάλει η ΔΕΗ για την εξαγορά όλων των μετοχών της Dixons South East Europe A.E.V.E. (είναι η εταιρεία του βρετανικού ομίλου Currys όπου ανήκει η Κωτσόβλος) προκύπτει από τα ακόλουθα στοιχεία, με βάση την παρουσίαση που έκανε η πολυεθνική:

Η συμφωνία διάθεσης της Dixons αντιστοιχεί σε αξία επιχείρησης 200 εκατ. ευρώ, χωρίς να λαμβάνεται υπόψη ο δανεισμός, τα ταμειακά διαθέσιμα της εταιρείας και εξαιρουμένων των μισθώσεων κατά το IFRS 16. Αν συνυπολογιστούν αυτά η αξία (equity value) υπολογίζεται σε 268 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα όσα έκανε γνωστά η Currys στα ταμεία της θα μπουν μετρητά, μετά την αφαίρεση εξόδων για τη μεταβίβαση κ.λπ., ύψους 179 εκατ. ευρώ.

Ποια είναι η Currys

Η Currys (με την επωνυμία Currys PC World μεταξύ 2010 και 2021) είναι μια βρετανική εταιρεία λιανικής πώλησης ηλεκτρικών ειδών και πάροχος υπηρεσιών aftercare service, που δραστηριοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και ειδικεύεται σε λευκές ηλεκτρικές συσκευές, ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης, υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα.

Ιδρύθηκε ως λιανοπωλητής ποδηλάτων το 1927, αλλά στα επόμενα χρόνια επέκτεινε τη γκάμα των προϊόντων που πωλήθηκαν και από τη δεκαετία του 1960 έγινε σημαντικός λιανοπωλητής ηλεκτρικών ειδών οικιακής χρήσης. Το 1984 η εταιρεία αγοράστηκε από τον αντίπαλο λιανοπωλητή Dixons και η μάρκα Currys χρησιμοποιήθηκε για όλα τα καταστήματα της συνδυασμένης εταιρείας.

Από το 2008, η επιχείρηση στράφηκε από τα καταστήματα στα κέντρα των πόλεων σε μεγαλύτερα καταστήματα εκτός πόλης με την επωνυμία Currys PC World, συνδυάζοντας τις λειτουργίες της Currys με το PC World της Dixon κάτω από μια στέγη. Μετά τη σύσταση της Dixons Carphone το 2014, τα καταστήματα απέκτησαν τμήματα Carphone Warehouse. Το 2021 τελικά όλα τα καταστήματα Currys PC World μετανομάστηκαν σε Currys.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή