Υπερτριπλάσιο ήταν το ποσοστό των γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση μεταξύ ηλικίας 15-64 ετών έναντι των ανδρών αναδεικνύοντας τη μεγάλη ψαλίδα που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα σε αυτό το ευέλικτο καθεστώς εργασίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Εurostat, παραμονή της 8 Μαρτίου, παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας, το 28% των εργαζόμενων γυναικών εργάζεται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης έναντι μόλις 8% των εργαζόμενων ανδρών, στο τρίτο τρίμηνο του 2023.

Σημειώνεται δε ότι οι γυναίκες κατέγραψαν υψηλότερο μερίδιο μερικής απασχόλησης σε όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες όπως ορίζονται από τη Διεθνή Πρότυπη Ταξινόμηση Επαγγελμάτων (ISCO).

Η μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ των μεριδίων γυναικών και ανδρών εργαζομένων μερικής απασχόλησης αναφέρθηκε στην κατηγορία στοιχειώδη επαγγέλματα, που αναφέρονται σε βοηθούς, καθαριστές ή βοηθούς προετοιμασίας τροφίμων. Η διαφορά ήταν 29 ποσοστιαίες μονάδες (pp), με το 47% των γυναικών να απασχολούνται ως εργαζόμενες με μερική απασχόληση και το 19% τους άνδρες.

Στους εργαζόμενους στις υπηρεσίες και τις πωλήσεις, το 35% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση, σε σύγκριση με το 16% των ανδρών. Στον τομέα υποστήριξης γραφείου, το 29% των γυναικών απασχολούνταν με μερική απασχόληση και το 9% των ανδρών.

Οι χαμηλότερες διαφορές στα μερίδια των εργαζομένων μερικής απασχόλησης καταγράφηκαν μεταξύ των διευθυντικών επαγγελμάτων (10% γυναίκες έναντι 3% ανδρών) και των χειριστών και συναρμολογητών εγκαταστάσεων και μηχανημάτων (12% έναντι 4%).

Στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, οι γυναίκες είχαν υψηλότερο ποσοστό εργαζομένων με μερική απασχόληση.

Η Ολλανδία κατέγραψε το υψηλότερο ποσοστό γυναικών που εργάζονται με μερική απασχόληση, 63% της συνολικής απασχόλησης σε σύγκριση με 23% για τους άνδρες και τη μεγαλύτερη διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών (39 ποσοστιαίες μονάδες). Μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών καταγράφηκαν επίσης στην Αυστρία (38 ποσοστιαίες μονάδες) και στη Γερμανία (37 ποσοστιαίες μονάδες).

Η Ρουμανία ήταν η εξαίρεση, με το ποσοστό των ανδρών που απασχολούνται με μερική απασχόληση (4%) ελαφρώς υψηλότερο από αυτό των γυναικών (3%). Στη Βουλγαρία, γυναίκες και άνδρες κατέγραψαν ίσα μερίδια μερικής απασχόλησης (1% και για τις δύο κατηγορίες).

Στην Ελλάδα το 11% περίπου το γυναικών εργάζονται με μερική απασχόληση έναντι 3% των ανδρών.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή