Οι δυνατότητες τουριστικής ανάπτυξης του Έβρου και της Θράκης ευρύτερα βρέθηκαν στο επίκεντρο συζήτησης με θέμα «Παρθένα γη: Παράγοντες για μια βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη», στο πλαίσιο του 2ου East Macedonia and Trace Forum που πραγματοποιείται στην Αλεξανδρούπολη.

City Hub Events Αλεξανδρούπολη: Ο γεωστρατηγικός και οικονομικός ρόλος της Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης

Έμφαση στη βιωσιμότητα

Ο Μύρων Φλουρής, Γενικός Γραμματέας Τουριστικής Πολιτικής & Ανάπτυξης του Υπουργείου Τουρισμού υπογράμμισε ότι η βιωσιμότητα βρίσκεται στο επίκεντρο των σχεδιασμών του υπουργείου, και αυτό δεν αφορά μόνο το περιβάλλον και την ανθεκτικότητα αλλά και την κοινωνία και την οικονομία.

Τόνισε ότι η Θράκη αποτελεί μια περιοχή με μοναδικά χαρακτηριστικά, και αποτελεί ζήτημα η διαφορετικότητά της να μπορέσει να ενσωματωθεί στο τουριστικό προϊόν και το παραγωγικό της μοντέλο. Σημείωσε ότι αποτελεί στοίχημα η χρονική και χωρική επέκταση του τουρισμού, με τους επισκέπτες να διαχέονται και σε άλλες περιοχές της Θράκης πέραν της Αλεξανδρούπολης.

Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει δυνατότητα χορήγησης ολιγοήμερης τουριστικής βίζας για τους Τούρκους επισκέπτες, όπως γίνεται στα νησιά, εξήγησε ότι στην ηπειρωτική χώρα αυτό αποτελεί ένα πιο περίπλοκο ζήτημα.

Χαρακτήρισε «τραυματικό» γεγονός τη μεγάλη φωτιά του καλοκαιριού στο δάσος της Δαδιάς, τονίζοντας πως παρ’ όλα αυτά η περιοχή έχει πολλές δυνατότητες ανάπτυξης. Η συνύπαρξη και συνεργασία ανθρώπων με διαφορετικές πολιτισμικές και θρησκευτικές καταβολές μπορεί να λειτουργήσει ως παράδειγμα για ολόκληρη την Ελλάδα, τόνισε.

Εμφανίστηκε αισιόδοξος για την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών, σημείωσε ωστόσο ότι η έμφαση πρέπει να δοθεί στον ποιοτικό τουρισμό, γεγονός που απαιτεί η ανάπτυξη της περιοχής να γίνει με εναλλακτικούς τρόπους. Μεγάλη έλλειψη, υπογράμμισε, αποτελεί η έλλειψη τεχνικών γνώσεων από την τοπική αυτοδιοίκηση. «Μην περιμένετε να σας πει η Αθήνα τι θα κάνετε. Πρέπει οι τοπικές κοινωνίες να αποφασίσουν τι μοντέλο ανάπτυξης θέλουν», ξεκαθάρισε.

«Χρειάζονται μονάδες, υποδομές και διασυνδεσιμότητα»

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Παλακίδης, Ιδιοκτήτης & Διευθύνων Σύμβουλος του Ramada Plaza by Wyndham Thraki, που φιλοξένησε τις διήμερες εργασίες του συνεδρίου, υπογράμμισε ότι στην περιοχή παρατηρείται έλλειψη μονάδων, σε αντίθεση με την Καβάλα και τη Θάσο. Για αρκετά χρόνια, είπε, στην Αλεξανδρούπολη αναπτύχθηκε ο συνεδριακός τουρισμός λόγω της ιατρικής σχολής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου. Όμως τα τελευταία χρόνια ο τουρισμός αυτός είναι λιγότερο μαζικός, ενώ και τα ποσά που δαπανώνται είναι μικρότερα.

Χρειάζονται μονάδες, υποδομές και διασυνδεσιμότητα τόνισε ο κ. Παλακίδης, υπογραμμίζοντας ότι ο τεράστιος πληθυσμός της κοντινής Κωνσταντινούπολης θέλει να ταξιδεύει – και σε αυτό το πλαίσιο βοηθά η χορήγηση βίζας που επιτρέπει την επαναλαμβανόμενη είσοδο στην Ελλάδα.

Τόνισε ότι χρειάζεται να γίνει δουλειά στο τελωνείο των Κήπων, στο αεροδρόμιο με ανάπτυξη περισσότερων γραμμών, στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις που πρέπει να φτάσουν ως τη Μυτιλήνη καθώς και στην τουριστική αξιοποίηση του λιμανιού. Υπογράμμισε ότι το παλαιό master plan για την ανάπτυξη του λιμανιού προέβλεπε την ύπαρξη επιβατικού σταθμού για κρουαζιέρα, κάτι που πρέπει να προβλεφθεί και στη νέα φάση ανάπτυξης του λιμένους.

Όσον αφορά τη μεγάλη φωτιά που κατέστρεψε τη Δαδιά, σημείωσε ότι ήταν τρομερό αυτό που συνέβη καθώς ένας τουριστικός προορισμός εξαφανίστηκε – αφού μόλις το 5% του δάσους παραμένει λειτουργικό.

Εξήγησε ότι υπάρχει η ιδέα να ζητηθεί η αναγνώριση του Έβρου ως γεωπάρκου, ώστε να ενταχθεί στην Ουνέσκο, και πάνω σε αυτό να χτιστεί το φυσιολατρικό μπραντ του Έβρου.

Τέλος, ο κ. Παλακίδης ζήτησε να δοθεί έμφαση στην ανάπτυξη του οινοτουρισμού στη Μαρώνεια, ενώ εξέφρασε παράπονα για τη στάση που τηρεί έναντι των επενδύσεων η αρχαιολογική υπηρεσία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Οικονομία